free from spots

Odkrij vse, kar moraš vedeti za boj proti aknam in povečanje samozavesti

Depresija: stvar preteklosti za osebe, ki trpijo za aknami

Psihološki učinki aken so pogosto spregledani, čeprav so lahko uničujoči. Želeli smo izvedeti, koliko od nas ima občutke depresije zaradi svojih aken in kakšna je rešitev. Povezali smo se z britansko dobrodelno organizacijo British Skin Foundation (BSF), ki financira raziskave kožnih bolezni, da bi ugotovili, kakšen vpliv lahko imajo akne na osebe, ki tako kot mi trpijo zaradi aken, in kako jih je mogoče zdraviti.

FFS Mag article 30790 : Main article image (Aox-All-Rights-AdobeStock_90391065)

Akne in samozavest

Nedavna anketa, ki jo je izvedla organizacija BSF, je razkrila, da ko so bili anketiranci vprašani, naj po lastni presoji razvrstijo tri področja, na katera najbolj vpliva njihovo kožno stanje, jih je kar 70 % ocenilo, da je njihova največja težava padec samozavesti, 42 % jih je bilo mnenja, da stanje vpliva na njihovo delo, medtem ko jih je več kot polovica (56 %) dejalo, da je ena od njihovih največjih težav sklepanje prijateljstev. Iz ugotovitev BSF je razvidno, da lahko akne pri pacientih povzročijo občutek družbene anksioznosti in zmanjšanja samozavesti ter lahko vodijo tudi v depresijo ali še kaj hujšega.

1 od 6 mladostnikov se je samopoškodoval zaradi aken

Glede na študijo, ki jo je objavila BSF (2012), je lahko psihološki vpliv aken izredno resen in je pogosto spregledan, zaradi česar se osebe, ki trpijo za aknami pogosto počutijo osamljene in izolirane. »Pacienti z aknami in številnimi drugimi kožnimi boleznimi se pogosto počutijo zelo prizadete zaradi stanja njihove kože, saj to na številne različne načine vpliva na njihovo samozavest in samopodobo,« je v sporočilu za javnost povedal dr. Bav Shergill, predstavnik organizacije British Skin Foundation, ki dodaja še: »Prevečkrat se podcenjuje vpliv kožnih bolezni in upamo, da bo ta raziskava pripomogla k temu dejstvu.«
Raziskava je razkrila tudi zaskrbljujoče dejstvo, da je vsaka šesta oseba (16 %) priznala, da se je zaradi svoje kožne bolezni samopoškodovala. Nekateri od teh 125 ljudi, ki so sodelovali v raziskavi, pravijo, da so celo poskusili narediti samomor, drugi pa so izjavili, da so na neki stopnji razmišljali o samomoru. Vendar pa obstaja upanje in iskanje ustreznega zdravljenja je lahko tvoj prvi korak na poti k čisti koži in bolj pozitivnemu razmišljanju.

Akne je mogoče zdraviti

Ne glede na to, kako močan je lahko psihološki vpliv, nikar ne pozabi, da je fizične nepravilnosti mogoče uspešno ozdraviti, še preden se dolgoročna duševna stanja lahko zakoreninijo. »Na voljo so različne vrste zdravljenj, ki jih priporočajo strokovnjaki, najpogosteje pa so to topikalna zdravila, peroralni antibiotiki, peroralne kontracepcijske tablete in izotretinoinske kapsule, odvisno od resnosti aken«, pravi Matthew Gass iz urada za komuniciranje Britanskega združenja dermatologov, vodilne dobrodelne organizacije, ki svetuje o najboljših praksah s področja dermatologije.


Ta članek je namenjen samo za splošne informacije.
Pred začetkom izvajanja kakršnega koli novega režima se posvetuj s strokovnjakom.

Vsi članki o akne, depresija,

33479
|||

Tvoja prilagojena rutina za nego kože

ČIŠČENJE
Img_ČIŠČENJE

Odkrij več

POPRAVLJANJE
Img_POPRAVLJANJE

Odkrij več

KOREKTIVNA LIČILA
Img_KOREKTIVNA LIČILA

Odkrij več

Odkrij več o obvladovanju kože, ki je nagnjena k aknam