free from spots

Odkrij vse, kar moraš vedeti za boj proti aknam in povečanje samozavesti

Akne v mestu: zakaj so sonce, stres in onesnaženje novi sovražniki tvoje lepote?

Preobremenjeni in neprespani prebivalci mest z nepregledno kopico obveznosti so se že navadili, da v ogledalu zrejo v utrujene poteze obraza in pusto polt brez sijaja. Toda ali si vedela, da lahko urbano okolje poslabša tudi stanje tvojih aken? Tukaj lahko izveš več o tem, kako lahko sonce, smog in stres skupaj delujejo proti tvoji koži, ter najdeš nekaj nasvetov, kako se lahko boriš proti tem vplivom in ustaviš akne, ki so značilne za mestno življenje!

FFS Mag article 30747 : Main article image (LP16714)

Delci onesnaženja v mestu lahko prodrejo v kožo

Med največje preobremenitve v mestu sodi prav onesnaženost. Drobni prašni delci, znani kot PM 2.5, lahko prodrejo skozi zaščitno pregrado kože in povzročijo škodo. S tem sprožijo verižno reakcijo, ki se začne z oksidacijo sebuma na površini kože, tej pa sledita povečana proizvodnja maščobe in hiperkeratinizacija – več odmrlih celic na površini.

Končni rezultat? Ogrci izgledajo hujše in lahko se pojavijo novi mozolji.

Zdi se, da vsi govorijo o nevarnostih onesnaženja, vendar kateri izdelki za dnevno nego kože lahko pomagajo tudi pri njeni zaščiti? Dober začetek so teksture, ki preprečujejo, da bi se delci onesnaženja prilepili na kožo in tam povzročali škodo.

Izpostavljanje soncu lahko poslabša akne – tudi če si vedno mislila drugače!

UV-svetloba je še en sovražnik lepote (da, sončen dan ima tudi svoje slabe strani!). V resnici je edini mit o aknah, ki nikoli ne zamre, ta, da je sonce rešitelj k aknam nagnjene kože. Napačno! Zagorelost za zelo kratek čas sicer poskrbi, da bo tvoja polt izgledala bolj enakomerna, vendar pa bo izsušujoči učinek sonca povzročil čezmerno maščenje kože po počitnicah. Maščoba v kombinaciji z odebelitvijo zgornje plasti kože zamaši pore in preprečuje pravilno izločanje sebuma.

Končni rezultat? Sonce spremeni vedenje kože in jo naredi še bolj nagnjeno k aknam.

Koža potrebuje posebno zaščito pred UV žarki. Prvi korak? UV zaščita širokega spektra, ki zajema tako žarke UVA kot UVB. Izberi fluid z nemastno in nekomedogeno teksturo.

Stres poslabšuje stanje kože, nagnjene k nepravilnostim

Nadure, izpiti ali hitro bližajoči se roki, zelo huda konkurenca ... Si že kdaj opazila, da tvoja koža najbolj trpi ravno v takšnih življenjskih obdobjih? Nisi edina: znanstvene raziskave so dokazale povezavo med visoko stopnjo stresa in intenzivnostjo aken. (1) Dejstvo je, da zdravniki še ne poznajo v celoti vseh posledic učinka stresa, vendar prevladuje mnenje, da stresni hormoni spodbudijo žleze lojnice k čezmernemu tvorjenju maščobe, ki povzroča nastanek nepravilnosti na koži.

Končni rezultat? To ni plod tvoje domišljije – stres resnično sproži nastanek aken. Ko je govora o stresu v mestnem okolju, bi morala vsaka oseba poiskati svoj način, kako ostati v sozvočju: druženje s prijatelji, obisk telovadnice ali pa preprosto odmik od zaslona – vzemi si nekaj časa zase ... in koža ti bo hvaležna!

(1) Acta Derm Venereol. 2007;87(2):135-9. Raziskava o psihološkem stresu, nastanku sebuma in aken pri mladostnikih. Yosipovitch G, Tang M,


Dawn AG, Chen M, Goh CL, Huak Y, Seng LF.


Ta članek je namenjen samo za splošne informacije.
Pred začetkom izvajanja kakršnega koli novega režima se posvetuj s strokovnjakom.

Vsi članki o akne,

33477
|||

Tvoja prilagojena rutina za nego kože

ČIŠČENJE
Img_ČIŠČENJE

Odkrij več

POPRAVLJANJE
Img_POPRAVLJANJE

Odkrij več

KOREKTIVNA LIČILA
Img_KOREKTIVNA LIČILA

Odkrij več

Odkrij več o obvladovanju kože, ki je nagnjena k aknam