free from spots

Več kot 80 % najstnikov trpi zaradi aken.

Nisi edini/a!

f_banner_small_ffs-teenager.jpg (GettyImages)

Akne in čustva: resničen psihološki vpliv aken

Akne so težava, s katero se večina od nas sreča na določeni točki v življenju: prizadenejo 80 % najstnikov in skoraj 40 % odraslih žensk. (1)
Čeprav so včasih veljale za nekakšen neškodljiv ritual prehoda v odraslost, zdravniki danes vse bolj priznavajo vpliv aken na pacientovo samozavest in samospoštovanje.

»Običajno se pojavijo v puberteti, ravno takrat, ko so ljudje najbolj občutljivi. V najstniških letih začnejo spoznavati sami sebe in navezujejo stike s svojimi vrstniki, akne pa ta proces močno otežujejo. Stanje sicer ni nevarno, vendar se mladi počutijo nelagodno v svoji koži. Trpita lahko tako njihova samopodoba kot tudi samospoštovanje,« pojasnjuje dermatolog dr. Philippe Beaulieu.

Dejansko so številne študije pokazale, da se pri osebah z aknami pojavijo simptomi anksioznosti in depresije, kot tudi občutek manjvrednosti. Lahko pa vplivajo tudi na uspešnost pri delu ali v šoli. (2)
To stanje ima tako močan učinek, da so si zdravniki omislili pomagala za ocenjevanje, s pomočjo katerih lahko merijo njihov vpliv na paciente. Eno takih orodij je indeks zmanjšanja sposobnosti zaradi aken (ADI).

Ti vplivi pa lahko trajajo desetletja, ker akne ne izginejo čudežno po dopolnjenem 18. letu starosti! Dejstvo je, da število odraslih žensk s tem stanjem celo narašča. Mnoge ženske, izčrpane zaradi rednih izbruhov aken skozi njihovo celotno odraslo dobo, se preprosto odrečejo zdravljenju in trpijo v tišini – še posebej zato, ker psihološke posledice aken niso sorazmerne z njihovo intenzivnostjo.
To stanje ima tako močan učinek, da so si zdravniki omislili pomagala za ocenjevanje, s pomočjo katerih lahko merijo njihov vpliv na paciente. Eno takih orodij je indeks zmanjšanja sposobnosti zaradi aken (ADI).

»Ko skozi vrata vstopi nov pacient, mu vedno povem, da je naredil najpomembnejši korak – poiskal je pomoč in se mu ne bo treba s to težavo ubadati sam. Skupaj delamo na tem, da koža postane čistejša in pogled na svet lepši. To je največja nagrada v mojem poklicu!«

1Ann Dermatol Venereol. 2010 Nov;137 Suppl 2:S49-51. doi: 10.1016/S0151-9638(10)70024-7. [Recent data on epidemiology of acne]. Dréno B.
2The psychological and emotional impact of acne and the effect of treatment with isotretinoin. Br J Dermatol 1999; 140:273-82.
Kellett SC, Gawkrodger DJ.


Ta članek je namenjen samo za splošne informacije.
Pred začetkom izvajanja kakršnega koli novega režima se posvetuj s strokovnjakom.

Vsi članki o akne, psihološki vpliv,

33477
|||

Tvoja prilagojena rutina za nego kože

ČIŠČENJE

Odkrij več

POPRAVLJANJE
Free from spot magazine Correct your skin

Odkrij več

KOREKTIVNA LIČILA

Odkrij več

Odkrij več o obvladovanju kože, ki je nagnjena k aknam