3 vprašanja za strokovnjaka

Vsakodnevno vlaženje kože je bistvenega pomena za upočasnjevanje procesa staranja kože.

Img_Vsakodnevno vlaženje kože je bistvenega pomena za upočasnjevanje procesa staranja kože.

Staranje kože je naravni pojav, ki vodi do izgube elastičnosti kože, nastanka gub in pigmentnih madežev, zlasti na nepokritih področjih. Danes lahko te spremembe upočasnimo. Preberite si dermatologov pogled na staranje kože.

Kako pride do staranja kože?

Koža se stara, ko je napadena s strani UV-žarki.

Ti žarki sproščajo svojo energijo v kožo, ki posledično proizvaja zelo škodljive "proste radikale". Ta oksidacija spremeni kožne celice in vlakna. Cigaretni dim, alkohol in onesnaženost so prav tako oteževalni dejavniki. Z leti so kolagenska vlakna podvržena glikaciji (delovanju sladkorjev na proteine), zaradi česar postanejo toga. Proces staranja pri ženskah pospeši tudi menopavza.

Kakšen nasvet ste ponudili vašim pacientom?

Pomembno je preprečevanje: Svojim pacientom svetujem, naj omejijo njihovo izpostavljanje soncu.

Priporočim jim uporabo izdelka za zaščito obraza pred soncem s širokim spektrom, ki ščiti kožo pred UVA-žarki. Govorim jim o prednostih opustitve kajenja. Spodbujam jih k uživanju zdrave prehrane, bogate s sadjem in zelenjavo, ki pomaga v boju proti prostim radikalom. Ta nasvet je še bolj učinkovit, če ga pacient upošteva še pred pojavom prvih vidnih znakov staranja.

Katero kozmetiko priporočate?

Vsakodnevno vlaženje kože je bistvenega pomena.

Odvisno od tipa kože in starosti, priporočam kreme, ki vsebujejo antioksidativne aktivne učinkovine za boj proti prostim radikalom. Te vsebujejo sadne kisline, vitamin C ali retinol. Obstajajo tudi kreme, ki se borijo proti glikaciji, s čimer odlašajo znake staranja. Na začetku pomladi pa ženskam, ki so pogosto zunaj, priporočam uporabo dnevne kreme za zaščito pred soncem.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke