Osredotočenost na

Gube: povzroča jih staranje kože, odpravljamo pa jih s posebnimi aktivnimi učinkovinami

Img_Gube: povzroča jih staranje kože, odpravljamo pa jih s posebnimi aktivnimi učinkovinami

Gube so eden od znakov staranja in ženskam predstavljajo večjo skrb. Razumevanje različnih procesov, ki so vpleteni v njihov pojav, prispeva k boljši izbiri najprimernejših krem proti staranju in proti gubam.

Simptomi

Gube: biološki znak staranja kože

Z leti se koža spremeni, izgubi svojo naravno sposobnost vlaženja in njena osnovna substanca prične slabeti. Zaradi pomanjkanja vlaženja in hranilnih snovi se zmanjša proizvodnja kolagena. To podporno tkivo kože oslabi ter izgubi tonus in čvrstost. Kohezija med usnjico in povrhnjico postane manj močna. Na površini kože se oblikujejo vdrtine: te imenujemo gube. Gube so eden prvih vidnih znakov staranja kože, večinoma pa se pojavljajo na obrazu. Obstajata dve kategoriji gub:

  • Izrazne linije, ki se nahajajo na čelu in med obrvmi, na nosno-ustničnih gubah in na kotičkih ust.

  • Slabitvene gube, ki so povezane s povešanjem kože ter izgubo tonusa in čvrstosti. Te so odgovorne za spreminjanje oblike obraza, saj ustvarjajo vrečke pod očmi, povešene ličnice in podbradek.

Vzroki

Mehanizmi, ki povzročajo gube

Obstajajo tri mehanizmi, ki povzročajo gube:

  • Delovanje mišic: koža se neprestano obdeluje z gibanjem spodaj ležečih mišic. Ta mikro-krčenja spodbujajo oblikovanje linij, med katerimi se koža napenja, razteguje in nazadnje naguba.
  • Sprememba sestavnih delov kože: tako notranje kot fotoinducirano staranje povzročata slabljenje spojev med usnjico in povrhnjico.
  • Sprememba kožnega reliefa: z leti se linije, ki napenjajo kožo, raztegnejo in počasi vdrejo. Ta pojav se pospeši po 60. letu starosti.

Zdravljenja

Posebne aktivne učinkovine za odpravljanje gub

Gub ne moremo nikoli popolnoma odstraniti, lahko pa uporabimo kozmetične izdelke za zaustavljanje določenih mehanizmov in preprečevanje drugih. Glavne aktivne učinkovine, ki se uporabljajo v izdelkih proti staranju in proti gubam, so antioksidanti, pro-kolagenske snovi (vitamin C itd.), vlažilne učinkovine, ki v sebi zadržujejo vodo (hialuronska kislina itd.), in depigmentacijske učinkovine.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke