Osredotočenost na

Nosečnice in sonce: tveganje nosečniške maske

Img_Nosečnice in sonce: tveganje nosečniške maske

Med nosečnostjo žensko telo ustvari več ženskih hormonov, ki povzročajo povečano proizvodnjo melanina. Če je koža v tem času izpostavljena soncu, se lahko na obrazu pojavi hiperpigmentacija. Gre za zloglasno nosečniško masko oz. kloazmo.

Simptomi

Vpliv hormonov ...

Nosečniška maska prizadene veliko večino žensk in se pojavi v četrtem mesecu nosečnosti. Nosečnost povzroči, da žensko telo proizvede bistveno večjo količino ženskih hormonov (estrogenov), ki prav tako povečuje sintezo melanina. Ta hiperpigmentacija se pojavi v obliki rjavih ali sivkastih lis, najpogosteje sredi čela, po bradi in okoli ust. Ima obliko pigmentnih madežev rjave barve in nepravilnih oblik.

Vzroki

... in sonca

Izpostavljanje soncu znatno povečuje tveganje za razvoj nosečniške maske. Dejstvo je, da količina sončne svetlobe, prejete na prijeten sončen dan, lahko povzroči prekomerno proizvodnjo melanina, kar pomeni, da ga je dovolj za sprožitev pojava kloazme. Načeloma te lise izginejo šest mesecev po porodu. Vendar pa je tveganje za ponovitev pojava med naslednjo nosečnostjo, veliko. Zato je pojav nosečniške maske bolje povsem preprečiti.

Zdravljenja

Preprečevanje nosečniške maske

Da bi preprečili pojav nosečniške maske, morate slediti enemu pravilu: zaščitite vašo kožo vsak dan, tudi v mestu. Tukaj ni mišljeno, da se skrivate pred soncem, ampak da upoštevate nekaj pravil, ko ste na soncu.

  • Nosite klobuk
  • Zaščitite kožo s sredstvom za popolno zaščito pred soncem
  • Kremo nanesite vsaki dve uri
  • Doma, v večernih urah, uporabite kremo za preprečevanje pigmentacijskih madežev
Vse te ukrepe morate upoštevati ne glede na čas dneva.

Ne obotavljajte se posvetovati z vašim dermatologom za več podrobnosti.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke