3 vprašanja za strokovnjaka

»Otroci, mlajši od treh let, ne smejo biti neposredno izpostavljeni soncu.«

Img_»Otroci, mlajši od treh let, ne smejo biti neposredno izpostavljeni soncu.«

Ali so glede na vaše izkušnje starši dovolj pozorni na nevarnosti sonca?

Danes obstaja velika medijska pozornost o nevarnostih sonca in osveščenost je začela rasti.

Kljub temu pa na koncu poletja vseeno pogosto opažam sledove sončnih opeklin na otroških obrazih in ramenih. To ni vedno posledica nespametnega izpostavljanja soncu na plaži, ampak bolj posledica izpostavljenosti med športnimi aktivnostmi (kolesarjenje, tenis). To pa so razmere, v katerih so starši pogosto manj previdni.

Kontekst

Razložim jim, da je otroška koža izjemno občutljiva na sonce.

Svetlejša, kot je njihova polt (rdečelasi in plavolasi), večja je nevarnost. Zaščita v poletnih mesecih mora biti zato enaka tudi pri rahlo oblačnem nebu, ali ko se otroci gibljejo naokoli. Čas dneva, ko je sonce visoko na nebu, je še posebej nevaren. Njihovi otroci bodo šele v odraslem obdobju trpeli za posledicami nezaščitenega izpostavljanja.

Kaj jim lahko svetujete?

Da otrok, mlajših od treh let, ne smejo neposredno izpostavljati soncu.

Priporočam nošenje sončnih očal z UV-zaščito, širok klobuk, majico s kratkimi rokavi in sredstvo za zaščito pred soncem z visokim faktorjem na izpostavljeni koži. Ta izdelek mora biti učinkovit proti UVB- in UVA-žarkom, nanešen v zadostnih količinah, njegov nanos pa je treba ponoviti vsaki dve uri. Poskrbeti morate, da otroci pogosto pijejo, posebej v vročem vremenu, in izogibajte se sončnim žarkom med 11.00 in 16.00 uro.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke