Osredotočenost na

Otroci in sonce: občutljiva koža, ki potrebuje zaščito

Img_Otroci in sonce: občutljiva koža, ki potrebuje zaščito

Otroška koža, ki je še v razvoju, je veliko bolj občutljiva kot koža odraslih, še posebej ko gre za škodljive učinke UV-žarkov. Obstaja samo ena rešitev: zaščita.

Simptomi

Tanka koža, nerazvit sistem pigmentacije ...

Medtem ko so odrasli zelo dobro seznanjeni z nevarnostmi sonca, se vseeno velikokrat ne zavedajo, kako izjemno ranljivi so njihovi otroci. In vendar je otroška koža, ki je še v razvoju, nezrela in zato bolj dovzetna za agresivne učinke sonca:

  • Ker je tanjša, je toliko bolj ranljiva za globlje poškodbe celic.
  • Zaradi manj razvitega sistema pigmentacije otroška koža še nima samoobrambnega sistema (ki pri odraslih ščiti kožo pred UV-žarki).


Zato morajo biti otroci popolnoma zaščiteni, še bolj kot odrasli.

Vzroki

... zelo dovzetna za sončne opekline, poškodbe celic in toplotni udar

50 % sončnega kapitala se porabi do 20. leta starosti. In enega od 55 ljudi, rojenih v letu 2008, bo nekega dne prizadel melanom. Zakaj? Otroci so pretirano izpostavljeni UV-žarkom. Na počitnicah ena tretjina otrok preživi povprečno 15 ur na teden v kopalkah. To je veliko preveč. Zlasti če upoštevamo, da voda in pesek odbijata 30 % UV-žarkov. Pri tej starosti pa so otroci nesposobni oceniti nevarnosti. Posledice: otroci izrazijo svoje nelagodje, ko je škoda že nastala.

  • Sončne opekline in globoki napadi celic povzročajo nepopravljivo škodo in na dolgi rok naredijo kožo bolj občutljivo (pospešeno staranje kože, povečano tveganje za razvoj kožnega raka v poznejših letih).

  • Ta globoko zakoreninjena škoda povečuje nevarnost dehidracije ali toplotnega udara.

Zdravljenja

Zaščitite otroke že od zgodnjih let

Zaščita vaših otrok pomeni v prvi vrsti njihovo izobraževanje. Študija, izvedena v Nemčiji, ki je vključevala majhne otroke, je dokazala, da izobraževanje o nevarnostih sonca izboljša dobre navade zaščite za 500 %.

  • Izogibajte se ur, ko je sonce najmočnejše (med 12. in 16. uro) s spodbujanjem aktivnosti v senci ali popoldanskega dremeža.

  • Nadenite jim širok klobuk, sončna očala s filtrirnimi lečami in temna oblačila (črna majica s kratkimi rokavi varuje bolj kot bela).

  • Pogosto in bogato nanašajte kremo za zaščito pred soncem (vsaj dve plasti vsaki dve uri in po vsakem kopanju) po vseh izpostavljenih delih kože ter ne pozabite na tilnik, ušesa in stopala!

  • Izberite kremo, ki je posebej formulirana za otroke; z zaščitnim faktorjem SPF 50 in odporna proti vodi in pesku.

  • Redno naj pijejo veliko tekočine.

POZOR! Vsa zdravniška stroka priporoča izogibanje soncu pri otrocih, ki so mlajši od treh let.

Ne obotavljajte se posvetovati z vašim dermatologom za več podrobnosti.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke