Pričevanja

» Za zdravljenje svoje luskavice
uporabljam termalno terapijo.«

Img_» Za zdravljenje svoje luskavice  uporabljam termalno terapijo.«

Liza je imela v mladosti večje število izbruhov luskavice. Nato so za 10 let prenehali. Njena luskavica se je ponovno pojavila po zelo stresnem obdobju njenega življenja. Termalna terapija je v Lizinem primeru imela zelo blagodejen vpliv na zdravljenje njene kožne bolezni.

Kontekst

Liza, kdaj se je pri vas pojavil prvi izbruh luskavice?

V mojih najstniških letih, če se dobro spomnim. Začele so se mi pojavljati rdeče luskaste zaplate na kolenih, nekaj pa tudi na komolcih. Mama me je odpeljala k dermatologu in rdeče zaplate so dokaj hitro izginile. Ne spomnim se, da bi bile te preveč moteče.

Simptomi

Ali ste imeli še kakšne izbruhe?

Moja luskavica je izginila za vsaj 10 let. Pozabila sem celo, da sem jo imela kot najstnica. In nato so se so se nekega dne rdeče zaplate spet pojavile. Vendar so bile tokrat zelo vidne. Prekrile so celotno površino komolcev in kolen. Nekaj sem jih imela celo na trebuhu. Najhujše so bile zaplate na obrazu. Ta izbruh je trajal več mesecev. Bilo je tako neprijetno, da sem se ves čas zakrivala. Koža na obrazu je bila hrapava in zrnata. Stres je očitno sprožil izbruh.

Rešitev

Ali ste se lahko znebili teh luskastih zaplat?

Na kožo sem pričela nanašati kreme, opravila pa sem tudi nekaj seans fototerapije. Ampak termalna terapija, ki mi jo je predpisal moj zdravnik, je bila najbolj učinkovita pri zdravljenju bolezni. Tritedenska terapija je vključevala posebne kopeli, prhe in uporabo posebnih obkladkov. Moje rdeče zaplate so postale manjše ter svetlejše in moja koža je bila bolj mehka in manj hrapava. Še vedno imam redne izbruhe, vendar niso tako izraziti. Vsako leto ali dve se ponovno odpravim v zdravilišče na zdravljenje. Tako zdravim mojo luskavico. Kar pa mi je resnično všeč pri termah je, da nas tudi učijo, kako se sprostiti in nadzorovati stres.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke