3 vprašanja za strokovnjaka

Za preprečevanje suhe in neudobne kože v zimskem času priporočam nanos intenzivne hranilne nege dvakrat na dan.

Img_Za preprečevanje suhe in neudobne kože v zimskem času priporočam nanos intenzivne hranilne nege dvakrat na dan.

Suhi koži primanjkuje tako vlažnosti kot epidermalnih lipidov, kar vodi do preoblikovanja kožne pregrade, ki posledično ne more več zagotavljati učinkovite zaščite. Stanje naše kože se še poslabša v mrzlih zimskih mesecih. Kako lahko to preprečimo? Preberite si nasvet, ki ga je podal dermatolog.

Katere simptome kažejo vaši pacienti s suho kožo?

Suha koža je stanje, ki lahko trajno prizadene nekatere posameznike po njihovem obrazu,

rokah in nogah, zlasti pa na hrbtni strani dlani ter včasih po celotnem telesu. Suha koža je lahko genetskega izvora (ihtioza) ali je povezana z različnimi obolenji (ekcem, luskavica, sladkorna bolezen, motnje v delovanju ščitnice). V zimskem času pa se suhost kože lahko dodatno poslabša.

Kaj se točno dogaja v zimskem času?

Ko se zrak v zimskih mesecih izsuši, koža odreagira s sproščanjem vlage, kar povzroči, da postane še bolj suha.

Veter, nizke temperature, težka oblačila ter UV-žarki v gorskih področjih, zvišajo stopnjo suhosti kože. Občutki zategovanja in tesnosti še dodatno povečajo neudobje kože. Zato je bistvenega pomena, da dvakrat na dan nanesete na kožo bogat vlažilni izdelek, zlasti po obrazu in ustnicah.

Kontekst

Dvakrat na dan priporočam nanos intenzivne hranilne nege,  

ki vsebuje tako vlažilne učinkovine kot lipide, katera preprečuje transepidermalno izgubo vode. Močno priporočam tudi oljno kopel za uporabo v kadi ali neposredno na koži po umivanju. Svojim pacientom svetujem, naj ne uporabljajo več peneče kopeli ali drugih izdelkov, ki lahko razdražijo kožo, ter da zmanjšajo število prh ali kopeli na dan. Poleg tega naj si sistematično nanašajo emolientne in vlažilne izdelke za kožo.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke