3 vprašanja za strokovnjaka

»Za zdravljenje suhe kože je treba povišati raven vsakodnevnega vlaženja«

Img_»Za zdravljenje suhe kože je treba povišati raven vsakodnevnega vlaženja«

Rožena plast kože postane suha, saj izgubi del svoje vode. Rožene celice se bolj enostavno ločijo druga od druge, zaradi česar pride do finega luščenja na površini kože. Številni dejavniki prispevajo k tovrstni suhosti obraza. Kako jo je mogoče pozdraviti? Nasvet dermatologa.

Kaj je značilno za obraz?

Obraz je bogat z žlezami lojnicami in je običajno bolj zaščiten s sebumom.

Vendar pa je koža, ki ga obdaja, ko ni zakrita z oblačili, občutljiva na vse zunanje agresivne dejavnike: mraz, vročino, veter, sonce, onesnaženje, cigaretni dim. Koža je včasih podvržena čistilnim izdelkom, ki vsebujejo preveč detergenta, izsuševalnim negam (kreme proti staranju, kreme proti aknam) in, pri moških, britju.

Natančneje, kako se ta suhost kože izraža?

Pacient izkusi občutek neudobja.

Koža obraza prične zategovati in jo spremlja neprijeten občutek zbadanja. Če se ta suhost ne odpravi, se lahko koža vname in pojavijo se področja, kjer se koža lušči (suhi ekcem). Pacienti mi pogosto zaupajo, da imajo težave s svojimi ličili. Dnevne kreme, ki jih uporabljajo, niso primerne in ne nudijo nobenega olajšanja. Moški se izogibajo jutranjega britja.

Kaj jim predlagate?

Najprej jim pojasnim, da morajo uporabljati zelo blage čistilne izdelke.

Menim, da je micelna voda kot nalašč za to stanje. Raven vsakodnevnega vlaženja je potrebno povišati. Priporočam uporabo vlažilne kreme, ki temelji na oljni fazi, po odstranitvi ličila pa nočno kremo, ki vsebuje vlažilne učinkovine. Te bodo okrepile kohezijo celic v roženi plasti. Moške poskušam prepričati, da namesto losjona po britju pričnejo raje uporabljati vlažilno kremo.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke