V luči znanosti

Fiziologija las in lasišča

Img_Fiziologija las in lasišča

Lasišče, ki pokriva približno 600 cm2 površine, je zaščitna fizična pregrada, iz katere rastejo lasje. Lasje so zelo odporni in sestavljeni so iz keratina. Odrasle osebe imajo na glavi med 100.000 in 150.000 las.

Lasišče: fizična pregrada in toplotni izolator

Lasišče, ki pokriva našo lobanjo, je trajen, elastičen in odporen zunanji sloj. Razdeljeno je na več plasti, najbližje površini pa je tista plast, ki vsebuje lasne čebulice, iz katerih rastejo lasje. Lasišče ima v bistvu enako strukturo kot koža. Ima več vlog: fizična pregrada, imunološka zaščita, toplotna izolacija ... Proces celične obnove v lasišču običajno traja 2 tedna. Vendar pa se, v primeru vnetja, ta proces lahko pospeši. Proces celične obnove v koži običajno traja dalj časa v primerjavi z lasiščem; 3 tedne namesto 2. Odmrle kožne celice na lasišču se luščijo v obliki majhnih, nevidnih lusk. V primeru vnetja in prekomernega luščenja pa se odmrle celice kopičijo v skupke in tako postanejo vidne. To imenujemo prhljaj.

Lasje: izjemna odpornost

Glavna funkcija las je zaščita glave. Las je sestavljen iz dela, ki leži nad kožo, lasnega stebla in dela, ki leži pod kožo, korenine. Lasno steblo raste iz površine lasišča, medtem ko je njegova korenina vkopana v lasni mešiček. Lasni mešiček je "proizvodna enota" lasu. Vsak dan vsi naši lasni mešički proizvedejo na milijone novih keratinocitov. Te celice sintetizirajo keratin, vlaknasto beljakovino, ki je glavni sestavni del lasu in zaradi katerega so lasje izjemno odporni. V notranjosti lasnega mešička se nahaja čebulica, ki se imenuje dermalna papila. Ta združuje številne male krvne žilice, napolnjene s hranili in kisikom, ki so potrebne za rast las. Nad čebulico se nahaja žleza lojnica, ki proizvaja sebum. Ta skrbi, da so lasje stalno namazani. Lasno steblo je sestavljeno iz treh različnih delov: sredica ali medula, ki jo obdaja skorja oz. korteks, slednji pa je ovit v pokožnico ali kutikulo. Barva las lahko variira in je odvisna od posameznika. Odrasle osebe imajo na glavi med 100.000 in 150.000 las.

POVZETEK V SLIKAH ...

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke