3 vprašanja za strokovnjaka

Nega proti prhljaju mora biti prilagojena za posebne vrste prhljaja

Img_Nega proti prhljaju mora biti prilagojena za posebne vrste prhljaja

Prhljaj tvorijo skupki odmrlih kožnih celic, ki pokrivajo lasišče. Veliko ljudi se zaradi te pogoste motnje, ki je povezana z draženjem in srbenjem lasišča, posvetuje s svojim zdravnikom. Kako se lahko znebimo prhljaja? Preberite nasvet, ki vam ga ponuja dermatolog.

Ali obstajajo različne vrste prhljaja?

Na suhem lasišču je prhljaj sestavljen iz suhih, drobnih, tankih belih lusk, ki zlahka odpadajo,

in so zato vidne na temnih oblačilih. Na mastnih lasiščih pa so luske večje in debelejše in se ponavadi držijo lasišča ob vznožju las. Prhljaj običajno spremlja tudi srbeče lasišče. Seboroični dermatitis na lasišču je prhljaj v svoji najhujši obliki, ki povzroča, da koža okoli lasišča postane rdeča in luskasta.

??

Svojim pacientom najprej pojasnim, da je glavni vzrok za prhljaj

kvasovka, imenovana Pityrosporum ovale, ki je naravno prisotna v lasnih mešičkih. Ko se razmnoži, povzroči vnetje in luščenje kože. Zato jim priporočim redno uporabo keratolitičnih in protiglivičnih šamponov (LHA™, keratolitična lipofilna učinkovina, pirokton-olamin). Za težje oblike prhljaja jim predpišem protiglivične losjone (ketokonazol, ciklopiroksolamin) in včasih kratkoročna lokalna zdravljenja z dermokortikoidi, ki lajšajo vnetje. V vseh primerih mora biti nega proti prhljaju prilagojena za posebne vrste prhljaja.

??

Razložim jim, da je zelo pomembna izbira učinkovitega šampona proti prhljaju,

ki ima dobre kozmetične lastnosti, tako da ne izsušuje las in je hkrati nežen in učinkovit. Mora biti posebej formuliran za preprečevanje povečanja seboreje, ki se lahko pojavi zaradi izločanja sebuma (reaktivna seboreja). Šampon proti prhljaju je treba pustiti na laseh vsaj za 5 minut, da lahko aktivne učinkovine v njem optimalno delujejo. V vseh primerih je potrebna vzdrževalna nega las, ki preprečuje ponovne izbruhe prhljaja.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke