3 vprašanja za strokovnjaka

"Za nego dojenčkove kože priporočam kreme, ki pospešujejo obnovo kože"

Img_"Za nego dojenčkove kože priporočam kreme, ki pospešujejo obnovo kože"

Plenični izpuščaj je izraz za vnetje na otrokovi zadnjici; običajno se pojavi na tistem delu, ki ga pokrivajo pleničke. Ko te zadržujejo urin in blato v stiku s kožo, ustvarijo pogoje za maceracijo (mehčanje kože), kar povzroča draženje kože. Gre za zelo pogost pojav pri dojenčkih; prizadene večino dojenčkov, a v različnih oblikah. In čeprav so v splošnem tudi najtežji primeri manj resni kot tisti pred 20 ali 30 leti, se plenični izpuščaj pri mojih najmlajših pacientih še vedno pojavlja precej pogosto.

V primeru pleničnega izpuščaja predpišem kreme, ki vsebujejo protivnetne molekule, antibakterijske učinkovine in po možnosti tudi učinkovine, ki pospešujejo obnovo kože. Pomembna je tudi tekstura kreme. Biti mora dovolj bogata, da ustrezno zaščiti kožo in pri nanašanju ne povzroča drgnjenja.

Kaj so vzroki za nastanek pleničnega izpuščaja?

Predvsem urin in blato: vlaga, zmehčana koža ter stik s prebavnimi encimi v blatu in z amonijakom v urinu  ̶  vse to so dejavniki, ki povzročajo vnetje in draženje otrokove zadnjice. To vlažno okolje je idealno za razmnoževanje nekaterih glivic in bakterij, kar lahko povzroči tudi zaplete.
Paziti je treba tudi na drgnjenje in pritiskanje: plenični izpuščaj se lahko pojavi na mestih, kjer zaradi preveč oprijetih ali slabo prilegajočih se pleničk prihaja do drgnjenja kože.
Nekatere kemične snovi, ki jih vsebujejo sredstva za pranje ali izdelki za čiščenje in nego dojenčkove kože, lahko dražijo kožo in povzročajo alergije. Svojim pacientom priporočam nakup hipoalergenih pralnih sredstev, ki so dokazano prijazni dojenčkovi koži. Enako velja tudi za kreme in losjone.
Tudi jemanje nekaterih antibiotikov lahko včasih poruši naravno ravnovesje dobrih bakterij, ki pomagajo nadzirati razmnoževanje nekaterih organizmov, na primer glivic.

Kako nevaren je plenični izpuščaj?

Največjo nevarnost predstavlja vnetje, ki je lahko različno obsežno in težavno. Ko se plenični izpuščaj vname, rdečino spremljajo še rdeči mehurčki v kožnih gubah, ki včasih vsebujejo tudi gnoj. Takrat se moramo čim prej posvetovati s pediatrom.

Kakšne preventivne ukrepe priporočate staršem?

Pomembni sta temeljita, nežna higiena brez nepotrebnega drgnjenja in uporaba ustreznih izdelkov, ki naj bodo hipoalergeni ter naj ne vsebujejo alkohola ali parabenov. Pogosto menjavanje pleničk skrajša čas maceracije ter stika kože z urinom in blatom.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke