3 vprašanja za strokovnjaka

Ko se soočamo z občutljivo kožo, moramo čistilne losjone uporabljati brez izpiranja in v kombinaciji z razpršilcem termalne vode.

Img_Ko se soočamo z občutljivo kožo, moramo čistilne losjone uporabljati brez izpiranja in v kombinaciji z razpršilcem termalne vode.

62 % žensk pravi, da ima kožo, ki je reaktivna, občutljiva, razdražljiva in netolerantna na vse kozmetične izdelke in tudi vodo. 32 % moških se prav tako pritožuje zaradi neudobne kože. Kako lahko pomirimo to občutljivost? Preberite si nasvet dermatologa.

Context

Dejansko obstaja nekaj vidnih znakov: suhost kože, rozacea, rdečica, deskvamacija oz. luščenje kože.

Včasih občutijo le tesen, pekoč občutek, ki pa se poslabša po vsakem nanosu kozmetičnih izdelkov. Postane lahko trajen in neznosen. To se pojavlja predvsem pri ženskah s tanko, bledo in suho kožo, ki so zaskrbljene in pod stresom.

Context

Svetoval sem jim naj odpravijo vse dejavnike, ki lahko sprožijo ali poslabšajo to preobčutljivost, katero sem odkril z izpraševanjem.

To velja tako za kozmetične izdelke, ki jih uporabljajo, kot tudi za njihov način življenja. Spodbujam jih, da omejijo uživanje alkohola, kave in začimb, da se izogibajo temperaturnim razlikam ter izpostavljanju soncu in vetru. Predvsem pa jim prepovem uporabo izdelkov z vsebnostjo kortizona, kateri slabi in tanjša kožo.

Kaj lahko torej uporabljajo?

Priporočam jim uporabo čim manjše možne količine kozmetičnih izdelkov, ki pa morajo biti bodisi popolnoma brez dišav bodisi s čim manjšo vsebnostjo le-teh,

ter da izberejo izdelke, ki so posebej formulirani za "občutljivo kožo". Prav tako se morajo vzdržati uporabe trdih ali kremnih mil in namesto njih uporabljati raje čistilne losjone, brez izpiranja in razpršilce termalne vode. Svojim pacientom predlagam, da izberejo vlažilne kreme z lahkimi teksturami, kreme za zaščito pred mrazom ter izdelke za lase, ki ne dražijo. Na koncu jim svetujem še, naj se izogibajo čistilnih in luščilnih mask ter izdelkov proti staranju kože.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke