Osredotočenost na

Mastne in luskaste lise na obrazu: kronično stanje, ki se mu lahko izognemo

Img_Mastne in luskaste lise na obrazu: kronično stanje, ki se mu lahko izognemo

Mastne in luskaste lise so oblika kroničnega dermatitisa, ki se kaže v luščenju in rdečici na obrazu. Čeprav je njihov izvor še vedno slabo razumljen, obstajajo primerna zdravljenja.

Simptomi

Simptomi

Mastne in luskaste lise (ali seboroični dermatitis) so običajna oblika kroničnega dermatitisa. Na obrazu se seboroični dermatitis kaže v obliki rdečih lis, prekritih z majhnimi mastnimi luskami, predvsem na območjih, kjer je koža bogata s sebumom, kot so nosne gube, obrvi, čelo in lasna linija. Te simptome lahko spremlja tudi prhljaj na lasišču. Seboroični dermatitis najpogosteje prizadene odrasle moške med 18. in 40. letom starosti. Lahko se pojavi tudi pri dojenčkih, dva tedna po rojstvu. Pri dojenčkih se lahko pojavi v obliki "temence" na obrazu in lasišču.

Vzroki

Njihov izvor je še vedno slabo razumljen

Resnični vzrok mastnih in luskastih lis je slabo poznan. Vseeno pa se zdi, da je zanje odgovorna kvasovka Malassezia, ki je naravno prisotna na koži. Prisotnost velikih količin sebuma na določenih področjih kože prav tako spodbuja njihov razvoj. Te lise se poslabšajo, ko je imunski sistem telesa oslabljen.

Zdravljenja

Preprečevanje razvoja mastnih luskastih lis

Mastne in luskaste lise so kronično stanje, vendar pa obstajajo učinkovita zdravljenja. Če želite koristiti ta zdravljenja, je pomembno, da se predhodno posvetujete z dermatologom. Samo dermatolog lahko namreč predpiše ustrezno zdravljenje. Ta zdravljenja so na splošno sestavljena iz lokalnih protiglivičnih zdravil ali dermo-kortikosteroidov. Vseeno pa jih je priporočljivo dopolniti z vsakodnevno uporabo dermokozmetičnih sredstev za optimizacijo učinkovitosti zdravljenja. Na primer, z umivanjem obraza z nežno čistilno osnovo in z uporabo primerne dnevne kreme.

Posvetujte se z dermatologom. Pomagal vam bo pozdraviti vašo kožo.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke