3 vprašanja za strokovnjaka

Za večje svetlobne izpuščaje predpisujem sintetična protimalarična zdravila

Img_Za večje svetlobne izpuščaje predpisujem sintetična protimalarična zdravila

Najpogostejša oblika alergije na sonce je benigni polimorfni svetlobni izpuščaj. Zanj je značilen izbruh rdečih papul (bunčice), ki se pojavijo v sončnih dneh. Prizadene skoraj 10 % odraslih oseb. Dermatologi se zato pogosto srečujejo s to težavo pri njihovih pacientih.

Kakšen je profil pacientov, ki prihajajo k vam s simptomi polimorfnega svetlobnega izpuščaja?

Precej pogosto so to ženske med 15. in 35. letom starosti.

Ni pa nujno, da prihajajo k meni v poletnih dneh, čeprav je takrat največ sonca. Smučarski izlet ali nekaj ur spomladi na terasi kavarne lahko sprožijo nastanek majhnih rdečih bunčic, ki so pogosto rahlo privzdignjene; te neprivlačne izbokline se lahko pojavijo na vratu, podlahteh in nogah. Če je izpostavljenost soncu dolgotrajna, se koža navadi in ti znaki izginejo.

Ali obstaja način za preprečevanje polimorfnega svetlobnega izpuščaja?

Pojavi se nenadoma, brez kakršnegakoli sprožilnega dejavnika, razen izpostavljenosti soncu.

Enkrat ko pride do izbruha, se bo ta sistematično ponovil takoj na začetku izpostavljanja soncu. Zato svojim pacientom, predvsem tistim z občutljivo kožo, priporočam uporabo učinkovitega izdelka za zaščito pred soncem, ki filtrira tako UVB- kot UVA-žarke.

Ali obstajajo zdravila, ki lahko preprečijo pojav svetlobnega izpuščaja?

Svojim pacientom rad priporočam uporabo prehranskih dopolnil, ki vsebujejo beta karoten, selen in probiotike;

slednje je potrebno jemati en mesec pred prvo izpostavitvijo soncu in ves čas trajanja izpostavljenosti. Za večje svetlobne izpuščaje predpišem kuro s sintetičnimi protimalaričnimi zdravili, ki jih je potrebno začeti jemati 10 dni pred prvo izpostavitvijo soncu. Zelo poredko uporabljam fototerapijo, ki je sestavljena iz nekaj seans ultravijoličnega sevanja pred prvo izpostavitvijo soncu, ker kože mojih pacientov ne želim podvreči izpostavljanju UV-žarkom.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke