3 vprašanja za strokovnjaka

Izobraževanje pacientov o nevarnostih nekaterih visoko fotoobčutljivih zdravil

Img_Izobraževanje pacientov o nevarnostih nekaterih visoko fotoobčutljivih zdravil

Fotosenzibilizacija je rezultat interakcije med ultravijoličnimi žarki in občutljivimi snovmi v koži. To je lahko izdelek, ki ga lokalno nanesemo na kožo (parfum, zdravilo) ali molekula, ki pride v kožo po krvnem obtoku (fotoobčutljivo zdravilo). Kako jo lahko zdravimo ali preprečujemo? Preberite si nasvet dermatologa.

Kakšni so simptomi fotosenzibilizacije?

Pacienti imajo lahko močno reakcijo, ki je omejena zgolj na področja kože, izpostavljene soncu.

Koža je rdeča. Videti je enaka, kot pri sončni opeklini. Reakcija se pojavi kmalu po nanosu izdelka ali zaužitju zdravila. Reakcija lahko spominja tudi na ekcem, ki se razteza preko izpostavljenih predelov kože. Pojav te fotoalergije je pogosto odložen (48 ur po izpostavljenosti).

Kaj naredite v teh primerih?

Vizualni pregled kože hitro pokaže na fotosenzibilizacijo.

Svoje paciente povprašam o zdravilih, ki so jih zaužili in kozmetičnih ali medicinskih kremah, ki jih uporabljajo. Obstaja veliko fotoobčutljivih zdravil (določeni antibiotiki, antidepresivi, protivnetna zdravila itd.). Ko posumim na zdravilo, včasih napotim pacienta na specializiran posvet za testiranje pod ultravijoličnim sevanjem. Seveda moramo pacientu zagotoviti olajšanje, začasno odložiti zdravljenje, ko je to mogoče, ter prekiniti izpostavljanje soncu.

Kaj svetujete za preprečevanje fotosenzibilizacije?

Paciente je potrebno poučiti o tveganjih, povezanih z nekaterimi visoko fotoobčutljivimi zdravili.

Svojega zdravnika morajo povprašati o teh tveganjih. Jemanje določenih zdravil, kot so zdravila za srce, ni mogoče prekiniti. V tem primeru svojim pacientom svetujem, da se izogibajo soncu ter naj bodo, če se zadržujejo na prostem, pozorni na zaščito pred soncem (oblačila, kapa, izdelek z zelo visoko zaščito). Ko se zadržujejo na soncu, se morajo izogibati tudi nanašanju parfumov neposredno na kožo.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke