Lipikar Družine

Olajšajte življenje otrokom,
katerih koža je nagnjena k atopiji

Vpliv na družino in družabno življenje

Čeprav ne gre za resno bolezen, lahko atopijski dermatitis bistveno vpliva na vsakdanje življenje.
Starši so zaskrbljeni in otroci utrujeni: atopijski dermatitis lahko vpliva na družinsko rutino zaradi omejitev, pozornosti in skrbi, ki jih zahteva, kot tudi zaradi nenehnega praskanja, ki še poslabšuje simptome in je odgovorno za mnoge neprespane noči.
Ta vsakodnevna skrb pa ni naporna le za starše, ampak tudi za otrokove brate in sestre, ki se lahko počutijo zapostavljene ali celo prizadete, ker se družina preneha ukvarjati z dejavnostmi, ki bi lahko škodile zdravju otroka z atopijo: npr. športne aktivnosti na prostem (zaradi potenja in izpostavljenosti cvetnemu prahu lahko pride do vnetja ekcema) in obiski bazena ali plaže (zaradi pekočih občutkov, ki jih povzroči klor ali sol).

Družinsko ravnovesje je odvisno od otrokove samozavesti
S pomočjo dermatološkega zdravljenja in podpore lahko bolje razumemo to bolezen. Poleg tega lahko omejimo njen vpliv, tako da ne posvečamo vse svoje pozornosti bolnemu otroku v škodo njegovih bratov in sester, ter tako, da otroka spodbujamo k samostojnemu nanašanju kreme ... To pa lahko storimo le v okolju, kjer vladata mir in zaupanje.

V 4. ali 5. letu starosti se lahko otroci že naučijo samostojnega pregledovanja svoje kože in pričnejo razumeti ekcem ter se zavedati, da se bo stanje po ustreznem zdravljenju izboljšalo. S samostojnostjo lahko otroci najdejo ključ do izboljšanja svojega vsakdanjega življenja in se pričnejo izogibati občutka, da so v družini in družbi marginalizirani.

Če se atopijski dermatitis zavleče v odraslo dobo, lahko ta postane socialni hendikep.
Ker ima atopijski dermatitis različen učinek na fizični izgled, lahko zmoti dinamiko odnosov ali ustvarja nelagodje v poklicnem okolju osebe, ki trpi za atopijo. Preprosto rokovanje s takšno osebe lahko na primer pri drugih povzroči občutek nelagodja ali celo zavrnitev.