#SaveYourSkin

Boljša zaščita za vas in vaše najdražje
Preizkusite, zaščitite se in bodite varni na soncu

Prevzemite ABCDE metodo

Izvedite vse o kožnem raku:
sprejmite dobre navade

Nevarnost za nastanek kožnega raka je danes 1/100[1]. Daljše počitnice, obisk vedno bolj sončnih krajev, dejavnosti na prostem in umetna porjavelost so razlog za vedno večje število pojavov kožnega raka.

1 Zveza proti raku

Fotozaščita

prof. Giuseppe Argenziano, dr. med., predsednik Mednarodnega združenja za dermoskopijo

Kožni rak: kaj je to?

Obstajajo 3 tipi lezij:

  • Aktinične in sončne keratoze: te zelo običajne lezije niso kožni rak. To so luskasta področja, hrapava na dotik, ki se pojavljajo na površini kože po dolgem in ponavljajočem se izpostavljanju soncu. Kažejo na pomanjkanje naravne sposobnosti kože, da se zaščiti pred soncem in UV žarki. Nekatere od njih lahko privedejo do nastanka kožnega raka.
  • Rak: predstavlja 90 % kožnih rakov in je v glavnem posledica ponavljajočih se izpostavljanj soncu v odrasli dobi. Pravočasno odkriti rak se lahko ozdravi, ker raste počasi. Glede na to, da se rak večinoma pojavi na obrazu, lahko pozno odkritje povzroči grde brazgotine. Če dvomite, obiščite dermatologa.
  • Melanom: maligni tumor. To je najnevarnejša oblika kožnega raka, saj ogroža življenje. Nastane kot rezultat kratkotrajnega, a intenzivnega izpostavljanja soncu, kot je tisto, ki povzroči opekline. Pojavi se v obliki rjavih ali črnih peg na zdravi koži in v 35 % nastane iz že obstoječega znamenja. V primeru diagnoze v prvem stadiju razvoja se lahko popolnoma ozdravi z medicinskim zdravljenjem. Če opazite sumljivo lezijo, je bistvenega pomena, da čim prej obiščete dermatologa.

Umetni UV žarki: varna pot do porjavelosti?

Naravna porjavelost je obrambni mehanizem proti UVB žarkom. Solariji pa uporabljajo neboleče in škodljive UVA žarke. Le ti proizvajajo lažno porjavelost polti, ki je odgovorna za zgodnje staranje kože, povečujejo pa tudi nevarnost za nastanek raka.

Dobre navade za varnost na soncu

  • Izogibajte se izpostavljanju soncu, kadar je to najmočnejše: 50 do 70 % kožnih rakov je povezanih s čezmernim izpostavljanjem UVB in UVA žarkom.
  • Zmanjšajte izpostavljanje otrok soncu: 80 % kožnih rakov, ki so posledica sonca, se pojavi pred 18. letom. Poškodbe, ki so posledica izpostavljanja soncu in močnega sončnega sevanja med otroštvom in obdobjem odraslosti, lahko privedejo do nastanka raka.
  • Uporabljajte zelo visok zaščitni faktor, ki ščiti pred UVB in UVA žarki in ga ne pozabite nanašati vsaki dve uri. Ne pozabite niti na očala in klobuk.
  • V primeru, da opazite lezijo ali spremembe na znamenju, obiščite dermatologa. Med dvema obiskoma lahko znamenja spremljajte tudi sami s pomočjo sistema Mole Checker!

Podatki:

90 %
kožnih rakov je ozdravljivih, če jih odkrijemo pravočasno.*
*www.euromelanoma.org/intl/node/25 epidemiological fact sheet
  • Facebook