#SaveYourSkin

Boljša zaščita za vas in vaše najdražje
Preizkusite, zaščitite se in bodite varni na soncu

Prevzemite ABCDE metodo

Otrok, mlajših od treh let ne izpostavljajte neposrednemu soncu.

v_article_3-experts (LP54466).jpg

Prav v otroštvu je koža najbolj dovzetna za UV žarke. "Sončni kapital" se v otroštvu hitro porabi. Opeklinam v otroštvu se je treba absolutno izogibati. Dermatologi svetujejo čim bolj zmanjšati nevarnost.

Ali po vaših izkušnjah starši dovolj pazijo na nevarnosti sonca?

Mediji danes veliko govorijo o nevarnostih sonca in ljudje so vedno bolj ozaveščeni.

Vendar na koncu poletja pogosto vidim opekline na otroških obrazih in ramenih. To ni vedno posledica nerazumnega izpostavljanja soncu na plaži, temveč je posledica izpostavljanja soncu med ukvarjanjem s športi na prostem (kolesarjenje, tenis), kadar so starši pogosto manj pazljivi.

Kakšne informacije dajete staršem o zaščiti pred soncem?

Razložim jim, da je otroška koža izredno občutljiva na sonce

Bolj kot je polt svetla (rdečelasi in plavolasi ljudje), večja je nevarnost. Zato mora biti zaščita poleti enaka, tudi če je nebo rahlo oblačno, ali ko se otroci gibljejo na prostem. Čas, ko je sonce v zenitu, je še zlasti nevaren. Otroci bodo, ko odrastejo, trpeli za posledicami nezaščitenega izpostavljanja soncu.

Kaj jim svetujete?

Otrok, mlajših od treh let ne izpostavljajte neposrednemu soncu.

Priporočam sončna očala z zaščito pred UV žarki, klobuk s širokim robom, majico in zaščitno sredstvo z visokim zaščitnim faktorjem na izpostavljeni koži. Ta izdelek mora biti učinkovit proti UVB in UVA žarkom, nanašati pa ga je treba v zadostnih količinah vsaki dve uri. Če je vroče, morajo otroci piti zadosti tekočine in se izogibati soncu med 11. in 16. uro.

  • Facebook