#FreeFromSpots

Znebi se mozovljev  s pomočjo 12 Youtuberjev in dermatologa

Nasveti strokovnjakov

Resnica o "čudežnih" zdravilih proti aknam

v_article-miracle_acne_cure.jpg

»Znebi se aken čez noč s pomočjo tega čarobnega trika!« Pred nekaj leti sem prečesala splet v upanju, da bi našla čudežno zdravilo proti aknam, čarobno snov, ki bi lahko očistila moje akne v trenutku. Misel, da bi se lahko to čudežno zdravilo skrivalo v moji kuhinjski omari, ga je naredila še bolj mamljivega. Naravna domača zdravila bi vendar morala biti dobra za mojo kožo ... mar ne?

Moji nori kuhinjski poskusi so bili pravcati polom. Samo z dermatološkim zdravljenjem in primernim režimom nege kože se je moji koži vrnil njen nekdanji sijaj. Toda, ker je vedno zabavno ozreti se v preteklost in se nasmejati, ti predstavljam mojih top 5 izkušenj z domačimi zdravili, skupaj z mnenjem našega sodelavca, dermatologa dr. Philippa Beaulieuja o vsaki »čudežni« sestavini.

1

Soda bikarbona: poceni, lahko dostopna in ne preveč zastrašujoča ... zdela se je kot dober začetek. Zmešala sem jo z vodo in ustvarila »naredi si sam« piling. Rezultat? Koža je postala rdeča kot rdeča pesa in me je noro zategovala.

Mnenje dermatologa:

Soda bikarbona je zelo alkalna, kar pomeni, da bo porušila naravno kisel pH kože. Ne bi je priporočil za nanos na kožo.

2

Zobna pasta: sveža pasta z okusom mete naredi moje zobe bleščeče, ampak kaj lahko naredi moji koži? Zdi se, da ne prav veliko. Je pregroba in preveč izsušuje, moj obraz je postal rdeč in se luščil.

Mnenje dermatologa:

Zobna pasta, enako kot tudi soda bikarbona, je alkalna in bo porušila naravno ravnovesje kože. Ne bi priporočal bolniku, da si zobno pasto namaže po obrazu, še posebej ob tolikšnem številu ciljnih rešitev, ki so na voljo.

3

Kokosovo olje: poskusila sem ga v zimskem času, ko je moja koža bila nekoliko suha. Vlogerji so popolnoma znoreli zaradi njegove sposobnosti vlaženja. Zdelo se mi je nekoliko mastno, kasneje pa sem prebrala, da je komedogeno. Definitivno to ni zdravilo za akne.

Mnenje dermatologa:

Kokosovo olje je učinkovito blažilo za suho kožo, ni pa ciljno zdravljenje za akne.

4

Olje čajevca: spletni forumi so polni hvalospevov o tem naravnem antiseptiku. In zdelo se je celo, da res pomaga pri izbruhu mozoljev, vendar to le ni bila celovita rešitev za dolgoročen nadzor aken.

Mnenje dermatologa:

Olje čajevca ima dokazane antiseptične lastnosti, vendar nima nobenega vpliva na zamašene dlačno-lojne mešičke, ki so odgovorni za akne.

5

Sudocrem: to sem našla na spletnem forumu o aknah. Ljudje govorijo o njegovih lastnostih pomirjanja mozoljev. Nanesla sem si tanko plast na nepravilnosti in pustila čez noč. Zjutraj so bile nepravilnosti manj rdeče, vendar nič revolucionarnega.

Mnenje dermatologa:

Sudocrem je učinkovita zaščitna krema, ki pomaga pri urezninah in praskah, vendar ne bo delovala na vzroke aken – okužene zamašene pore.


Kot lahko vidiš, je sporočilo preprosto: Zdravila »Naredi si sam«, nenavadni triki in »čudežna zdravila« pogosto še poslabšajo stvari in niso nadomestek pravemu dermatološkemu pripravku. Zdrav razum in ciljna zdravljenja, podkrepljena z dobro informiranostjo pri izbiri izdelka za nego kože, bodo vedno presegla vse, kar lahko najdeš v kuhinjskih omarah svojih staršev!