Lipikar Družine

Olajšajte življenje otrokom,
katerih koža je nagnjena k atopiji

Pravilno zdravljenje

Dermatološko zdravljenje poteka v dveh fazah
Kožo je treba večkrat na dan oskrbeti z vlago in lipidi (tudi kadar lezije niso prisotne), da se obnovi njena naravna zaščitna pregrada, ki ščiti pred alergeni. Med fazo izbruha je treba uporabljati kreme na osnovi kortizona, ki učinkovito zmanjšujejo lezije. Zdravljenja, ki jih predpiše dermatolog, v veliki meri izboljšajo življenjsko kakovost bolnikov z atopijskim dermatitisom, seveda če so uporabljena na pravilen način.

Emolienti za boj proti suhosti in obnavljanje naravne zaščitne pregrade kože
Tovrstne kreme je treba nanašati večkrat na dan na nevnete predele kože, da obnovijo vlažnost in pomirijo suho kožo, s čimer zmanjšajo srbenje. Priporoča se vsakodnevno ponavljanje rutine, da se prepreči ponovni izbruh simptomov. Kremo je treba nanašati tudi takrat, ko je koža videti zdrava.

Kortikosteroidne kreme za preprečevanje vnetja
Med fazo izbruha je treba na vneta področja nanašati kortikosteroidne kreme, da pomirijo kožo ter ublažijo škodljive učinke in praskanje. V nekaterih državah kortizon ni priljubljen zaradi domnevnih neželenih učinkov (zadrževanje vode, motnje spanja, upočasnjena rast itd.), vendar pa so bili ti pojavi zabeleženi le pri uporabi peroralnih kortikosteroidov. Kortizon v obliki kreme ostane na površini kože. Vseeno pa je kortizon treba nanesti na področja brez lezij, ker tanjša kožo in jo lahko oslabi.

Če rezultati testiranja za alergije to dovoljujejo, lahko zdravnik zdravljenje s kremami dopolni še z zdravljenjem z antihistaminikom.

Bodite odločni in ne obupajte nad zdravljenjem
Bolniki oz. njihovi starši nikoli ne začnejo ali pa prehitro prekinejo skoraj dve tretjini vseh predpisanih zdravljenj ekcemov, čeprav predstavljajo najučinkovitejšo rešitev proti močni suhosti kože in vnetnim lezijam.
Strah pred kremami s kortizonom ali neposvečanje pozornosti ponovnim izbruhom novih rdečih lis lahko povzroči kronični razširjen (generaliziran) ekcem.
Če imate težave pri soočanju s svojim stanjem ali če zdravljenje ne deluje, je pomembno, da poiščete pomoč pri strokovnjaku.
Dermatologi pomagajo ljudem k boljšemu razumevanju zdravljenja, katerega lahko prilagodijo na način, da mu lahko bolnik bolje sledi.
Ne oklevajte in pokažite dermatologu, kako nanašate kremo, da vam lahko potrdi, ali je vaša tehnika primerna za zdravljenje bolezni vašega otroka.

Zdravljenje: okolje, ki je posvečeno negi
Tovrstno zdravljenje temelji na vsakodnevnemu zagotavljanju termalne vode s strani zdravstvenih delavcev. Ker zdravljenje traja več kot tri tedne, se odpirajo možnosti zdravljenja v wellness centru. Odkar je Termalni center La Roche-Posay odprl svoja vrata leta 1905, se je v njem zdravilo že več kot 415.000 bolnikov. Danes lahko center sprejme 8000 bolnikov letno in prav zdravljenje ekcema je najpogostejše zdravljenje v centru (33 % uporabnikov zdraviliških storitev).
Poleg predpisanega kopanja, prhanja in pršenja z blagodejnimi dermatološkimi učinki, se bolniki (in njihovi spremljevalci) lahko popolnoma sprostijo in družijo z ostalimi, kar je daleč najboljši pospeševalec morale.