Dnevnik moje občutljive kože

Pogasite ogenj rdečice!

Img_Pogasite ogenj rdečice!


Nič ne poveča sijaja ženske bolj kot ščepec rdečila, pa naj gre za naravno ali kozmetično. Toda, ko zardelost preraste v rdečico ali dolgotrajno rdečino, je lahko videti izčrpana, preobremenjena, ali pa preprosto v zadregi.
Pri ženskah z občutljivo kožo se njihov javni obraz ne ujema več z njihovo notranjo ubranostjo. Njihova koža pordeči kot odziv na številne notranje in zunanje stresne dejavnike. Zato ni čudno, da rdečica predstavlja največjo skrb med ženskami z občutljivo kožo.

Še več, rdečica se običajno še poslabša z leti. Pod vplivi sonca in drugih oteževalnih dejavnikov se enakomernost in lepota polti postopoma poslabšujeta. Da bi ponovno pridobili nadzor, je bistvenega pomena, da razumete notranje delovanje rdečice pri občutljivi koži in začnete uporabljati najbolj strokovne izdelke za vsakodnevno nego kože.

Zakaj občutljiva koža pordeči?

Občutljiva koža ima še posebej nežno pregrado na svoji površini, ki ne nudi nikakršne obrambe proti dražilom in okoljskim dejavnikom. Ko opredeli določen dogodek ali snovi kot napad, pošlje alarmne signale v obliki vnetnih mediatorjev (citokinov, histamina ...). To sproži verižno reakcijo, ki vodi do vazodilatacije oziroma otekanja mreže krvnih žil v koži.

Rezultat? Vidna rdečica in občutek vročine na površini kože, ki jo spremljajo srbenje ali občutki ščemenja.

Kateri so notranji in zunanji sprožilci rdečice?

Mnoge ženske z občutljivo kožo poznajo svoje sprožilne dejavnike. Notranji dejavniki vključujejo hormonske spremembe (nosečnost, menopavza), pa tudi stres in čustva. Zunanji dejavniki vključujejo spremembe temperature ali vlažnosti, kot tudi slabo prilagojeno kozmetiko (površinsko aktivne snovi, dišave, alkohol ...).

Najpomembnejši dolgoročni vzrok rdečice je nihče drug kot sonce: celoletna izpostavljenost UV žarkom postopoma poslabša rdečico, ki lahko postane trajna. Zato je uporaba vsakodnevnega izdelka s širokim spektrom zaščite pred soncem nujno potrebna, če je vaša koža nagnjena k rdečici. Poskrbite, da filter izdelka zajema zaščito pred UVB, UVA in dolgimi UVA žarki, ki so prisotni tudi v zimskem času.

Od rdečice do rozacee – vse je odvisno od stopnje

Občasna zardelost je seveda normalen pojav. Toda, ko pride do občasnih premikov v smeri stalne rdečice in se pojavijo rahlo razširjene krvne žile, včasih ob spremstvu majhnih mozoljev, je najverjetnejša diagnoza rozacea. To pogosto stanje prizadene približno 10 % prebivalstva, zlasti ženske s svetlo poltjo in očmi. Kar se tiče zdravljenja, so na voljo različne strategije, ki segajo od lokalnih krem do žilnih laserjev ali intenzivne pulzirajoče svetlobe (IPL). Ni železnega pravila o tem, kdaj je treba začeti z zdravljenjem, če pa vas težava moti, se posvetujte s svojim zdravnikom ali dermatologom.

Kateri so najboljši izdelki za nego občutljive kože, ki je nagnjena k rdečici?

Kakor vsi tipi občutljive kože, tudi polt, ki je nagnjena k rdečici, zahteva posebno strokovno nego. Najboljši izdelki za čiščenje občutljive kože so nežna mleka in micelarne vode, ki ne poškodujejo krhke kožne pregrade. Termalna voda v razpršilu je odličen trik za ohladitev in pomiritev sveže očiščene kože. Zatem uporabite še vlažilno kremo, da pomagate obnoviti njeno obrambo, in pa sredstvo za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem.

Katero je najboljše ličilo za občutljivo kožo in rdečico?

Ko govorimo o občutljivi koži, manj pomeni več, zato je najbolje, da zmanjšate število izdelkov, ki jih uporabljate. Zato so BB in CC kreme vrhunski zavezniki občutljive kože, ki je nagnjena k rdečici: združujejo več funkcij v eni sami formuli, kar zmanjšuje možnost draženja. Poleg tega so na voljo v lahkih, razmazljivih teksturah, ki kar se da zmanjšajo trenje.