Dnevnik moje občutljive kože

Ohranjanje občutljive kože v varnem območju

Img_Ohranjanje občutljive kože v varnem območju

S tako veliko ponudbo različnih tekstur, dišav in finišev lahko čutna izkušnja pri negi kože postane trenutek čistega razvajanja. Toda za ženske, ki imajo občutljivo kožo s krhko pregrado in reaktivnimi živčnimi končiči, je izbira kozmetike lahko kot sprehod po minskem polju!
Nešteto blagovnih znamk trdi, da so njihove formule »brez škodljivih snovi«, vendar lahko ti izdelki ne izpolnijo vseh pričakovanj in pri občutljivi koži sprožijo različne reakcije, kot so ščemenje, zbadanje in rdečica.
Ker je občutljiva koža bolj ranljiva za zunanje agresivne dejavnike, morate v svoje življenje vnesti mantro »manj je več« in začeti uporabljati najbolj strokovne izdelke za nego kože. Preberite praktični vodnik o tem, kako krmariti skozi različne izbire in poiskati ustrezne izdelke, ki vam bodo pomagali ohraniti svojo občutljivo kožo v varnem območju.

3 koraki izbire izdelkov za nego občutljive kože

Za nego občutljive kože bi morala vsaka ženska imeti na voljo določene izdelke, kot so nežno čistilno mleko ali micelarna voda, vlažilna krema z visoko toleranco in sredstvo za zaščito pred soncem s širokim spektrom zaščite. Toda, kje začeti, ko vaša koža reagira tudi na najbolj osnovne izdelke?

1

1. korak – Preverite, ali izdelek vsebuje znana dražila in povzročitelje preobčutljivosti

Pri branju etiket na izdelkih se prepričajte, da vključujejo določene trditve, kot je »testirano na občutljivi in alergični koži«. Prav tako morajo biti izdelki brez najpogostejših »škodljivih snovi«, ki lahko povzročijo simptome na občutljivi koži. To so:

  • dišave
  • barvila
  • lanolin
  • alkohol

Pri ličilih in lakih za nohte vedno preverite, ali imajo izdelki »kontrolirano vsebnost niklja«, saj ta snov povzroča preobčutljivost, to pa navajajo le nekatere blagovne znamke.

2

2. korak – Bodite zahtevni, ko gre za embalažo

Tudi najčistejše formule lahko sprožijo občutljivost kože, če niso zaščitene. Zakaj? Pojav imenujemo povratno onesnaženje, kjer delci v zraku – potencialna dražila ali alergeni – vstopijo v embalažo, ko jo odprete. Ta mikroskopska dražila in alergeni lahko posledično onesnažijo vaše skrbno izbrane izdelke za vsakodnevno nego.

Idealna embalaža, ki je primerna za občutljivo kožo, bi morala biti hermetična, ali z drugimi besedami nepredušna, z zaščitnimi ventili, ki preprečujejo onesnaženje ali oksidacijo. Poleg tega ne bi smelo biti stika med izdelkom in kovinskimi deli, saj lahko kovinski ioni povzročijo preobčutljivost kože.

3

3. korak – Opravite preizkus z obliži

Edini način, da ste 100-odstotno prepričani o svoji intoleranci na izdelek, je, da ga preizkusite. Nanesite majhno količino na podlaket in ga pokrijte z vodoodpornim obližem. Čez 48 ur preverite, ali je prišlo do reakcije – če se na območju ni pojavila rdečica, lahko brez skrbi uporabljate izdelek na obrazu.