Dnevnik moje občutljive kože

Občutljiva koža in UV žarki: nevarnosti vsakodnevne izpostavljenosti soncu

Img_Občutljiva koža in UV žarki: nevarnosti vsakodnevne izpostavljenosti soncu

Za večino ljudi je sonce univerzalni simbol pozitivnosti in najbolj naraven spodbujevalec razpoloženja. In vendar je 365 dni na leto, poleti in pozimi, izpostavljenost soncu sovražnik občutljive koža.

Med jutranjim prevozom na delo ali med hitrim odmorom za kosilo – tudi ob oblačnem vremenu – bodo UV žarki dosegli vašo kožo. To pa sproži niz dogodkov:

  • Sončni žarki v hipu segrejejo kožo, kar lahko sproži draženje, rdečico in nelagodje.
  • UVA in UVB žarki nato sprožijo oksidativni stres, ki vodi do mikrovnetja. Krvne žile se razširijo, živčni končiči pa začnejo pošiljati bolečinske signale.
  • Sonce izsuši površinske plasti vaše kože, s čimer se poškoduje njen zaščitni sloj, ki postane občutljiv na napade zunanjih agresivnih dejavnikov.
  • UV žarki skupaj z delci onesnaženja povzročajo oksidacijo in dodatno poslabšajo stanje oksidativnega stresa in razdraženosti v vaši koži.
  • Dolgoročno lahko dolgi UVA žarki, ki so prisotni ne glede na vreme, poslabšajo občutljivost kože in pospešijo sivenje polti.

Končna ugotovitev? Izdelki za zaščito pred soncem niso namenjeni le plaži.

Vsakodnevna izpostavljenost je največji povzročitelj stresa za občutljivo kožo in škodi udobju ter enakomernosti vaše polti.

Izbira ustreznega filtra: katere so najboljše kreme za sončenje za občutljivo kožo?

Najprej poskrbite, da bo vaša zaščita pred soncem imela lahko, razmazljivo teksturo, ki preprečuje čezmerno drgnjenje. Nato preverite, ali vsebuje UVA/UVB filter z visoko zaščito širokega spektra s faktorjem SPF 30–50 ter zaščito pred dolgimi UVA žarki. Mnoge sestavine izdelka za zaščito pred soncem so znana dražila, kot sta PABA in oksibenzon, zato preverite, ali je bil vaš izdelek preizkušen na občutljivi koži in koži, ki je nagnjena k alergiji na sonce. Najbolj inovativne formule na trgu vključujejo tudi antioksidante, kot je baicalin, in teksture, ki so odporne proti onesnaženju.

Vam ni do tega, da bi vsak dan uporabljali sončne kreme? Pudri, ki so namenjeni za občutljivo kožo, prav tako ponujajo veliko možnosti. Mnogi vključujejo dostojen faktor SPF in njihovi pigmenti tvorijo naravno tančico za zaščito pred soncem.