#SaveYourSkin

Boljša zaščita za vas in vaše najdražje
Preizkusite, zaščitite se in bodite varni na soncu

Prevzemite ABCDE metodo

Nosečnice in sonce: nevarnost pred nosečniško masko

v_article_pregnancy-mask.jpg

Med nosečnostjo žensko telo ustvarja več ženskih hormonov, kar povzroča povečano proizvodnjo melanina. Če je ve tem času koža izpostavljena soncu, se lahko opazi hiperpigmentacija na obrazu. Ta pojav je znan kot nosečniška maska ali kloazma.

Simptomi

Vpliv hormonov ...

Nosečniška maska prizadene veliko večino žensk že po 4. mesecu nosečnosti. Nosečnost spodbuja žensko telo na precej večjo proizvodnjo ženskih hormonov (estrogena), kar povzroča tudi povečanje sinteze melanina. Ta hiperpigmentacija se kaže v obliki rjavih ali sivkastih pikic, najpogosteje na sredini čela, na bradi in okoli ust. Imajo videz pigmentiranih madežev rjave barve in nepravilne oblike.

Poreklo

... in sonce

Izpostavljanje soncu v precejšnji meri povečuje nevarnost nastanka nosečniške maske. Količina izpostavljanja soncu pri lepem in jasnem dnevu lahko povzroči čezmerno proizvodnjo melanina, kar lahko zadostuje za nastanek kloazme. Pikice večinoma izginejo 6 mesecev po porodu, vendar je nevarnost pred ponovnim pojavom med naslednjo nosečnostjo velika. Zato se priporoča preprečevanje pojava nosečniške maske.

Zdravljenje

Preprečevanje nosečniške maske

Za preprečevanje nosečniške maske upoštevajte naslednje pravilo: zaščitite svojo kožo vsak dan, tudi v mestu. Cilj ni, da se skrivate pred soncem, ampak da upoštevate nekaj pravil, ko se mu izpostavljate.

  • Nosite klobuček
  • Zavarujte svojo kožo s sredstvom za popolno zaščito pred soncem
  • Nanašajte kremo vsaki dve uri
  • Zvečer preventivno uporabite kremo proti pigmentaciji

Ta navodila upoštevajte ne glede na del dneva.

Vprašajte zdravnika za več informacij

  • Facebook