Lipikar Družine

Olajšajte življenje otrokom,
katerih koža je nagnjena k atopiji

Nasveti za vsak dan

Ko se začne faza izbruha, se zdi, da je ni mogoče obvladati ... Poleg zdravljenja, ki bo bistveno izboljšalo stanje, lahko nekaj preprostih nasvetov zmanjša srbenje, bolečine in motnje spanja ter pripomore k temu, da se bolniki ne počutijo nemočne.

Začarani krog atopije

Čeprav praskanje nudi začasno olajšanje, poškoduje zaščitno plast kože in omogoča dražečim snovem in alergenom, da prodrejo v kožo, kar pa povzroči nadaljnje srbenje. In tako se začne začarani krog srbenja.

Zmanjšajte srbenje
Samo pravilno zdravljenje lahko prepreči srbenje, ki vodi do nekontroliranega praskanja in sproži začarani krog atopije.
Da bi ublažili praskanje pri dojenčku, mu na roke nadenite bombažne rokavice in poskrbite, da je stalno oblečen: tako boste znatno zmanjšali praske. Spodnje perilo in otroške majice obrnite navzven, tako da ga šivi ne bi opraskali. Pozneje - in to velja tudi za odrasle - poskrbite, da so nohti vedno odrezani in se za vsako ceno izognite volnenim in sintetičnim materialom.

Otroku ni treba nenehno ponavljati, naj se preneha praskati, saj se tega običajno niti ne zaveda ... Raje ga malo pocrkljajte, poškropite s termalno vodo in namažite s kremo, da pomirite srbečico.
Nagon po praskanju je lahko tudi psihološke narave: praskanje tkanine ali druge osebe namesto sebe je lahko koristno za odvračanje pozornosti.

Zmanjšajte neprijetne občutke in olajšajte bolečino
Ko rdeče lise pečejo in lezije zategujejo kožo ali otečejo, je termalna voda lahko zelo koristna.

 • Kreme hranite v hladilniku, da so med nanašanjem vedno hladne.
 • Na lezije namestite hladne in gladke obkladke ali uporabite ventilator, da jih hladi.
 • Povprečna sobna temperatura naj znaša 19 °C.
 • Na nočni omarici imejte vedno pripravljen razpršilec termalne vode in tubo kreme.

Bodite posebej skrbni pri umivanju
Higiena atopične kože zahteva posebno pozornost, da se prepreči nadaljnje draženje in zategovanje kože.

 • Kopanje ne sme trajati dlje od 5-10 minut, temperatura vode pa ne sme presegati 35 °C (vroča voda povzroča srbenje). Nekaj ​​kapljic olja za kopanje prijetno vpliva na kožo.
 • Dajte prednost prhanju (to velja tudi za otroke, takoj, ko se postavijo na svoje noge).
 • V primeru izjemno suhe kože naj bo umivanje kratkotrajno, pri čemer uporabite majhno količino vode ali mleka za čiščenje kože.
 • Uporabite sindet ali intenziven vlažilni gel brez mila za nežno umivanje kože.
 • Izogibajte se uporabi krpice za umivanje.
 • Sperite in osušite kožo brez drgnjenja ter jo raje popivnajte z bombažno brisačo.
 • Navlažite kožo, dokler je še vlažna

Obvladovanje stresa
Stres je tako povzročitelj izbruha kot posledica bolezni, kateremu se ni moč izogniti. Če se ga boste naučili nadzorovati, lahko bistveno izboljšate kakovost življenja. Vredno je poskusiti jogo, kakšno terapijo za sprostitev in masaže.