Lipikar Družine

Olajšajte življenje otrokom,
katerih koža je nagnjena k atopiji

Nasveti strokovnjakov za prehrano

Katerih 8 živil pri otrocih najpogosteje povzroča alergije? Ali prehrana vpliva na pojav in stanje atopijskega dermatitisa? Kako prilagoditi prehrano otroka z atopijskim dermatitisom? Odgovore na ta vprašanja, kakor tudi ostale nasvete, informacije in navodila za nego suhe kože nagnjene k atopiji, razdraženosti in srbenju odkrijte v pogovoru s strokovnjakinjo za prehrano doc. dr. sc. Darijo Vranešić Bender.

Darijo Vranesic
Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender

Kakšna je povezava med alergijo na hrano in atopijskim dermatitisom?

Številne znanstvene raziskave so pokazale, da obstaja trdna vez med atopijskim dermatitisom in alergijo na hrano. Določene raziskave kažejo, da je celo 60 % otrok s klinično dokazanim atopijskim dermatitisom alergično na kakšno živilo.
Vemo, da obstaja 8 živil, ki najpogosteje izzivajo alergije pri otrocih, to pa so najpogosteje kravje mleko, pšenica, jajca, oreščki, soja, riba, školjke. To se najpogostejši alergeni, o katerih danes govorimo. Kadar gre za alergije na hrano, je pri otrocih najpogostejša alergija na kravje mleko. Le to ima lahko okrog 2 do 7 % otrok, vendar skoraj 90 % izmed njih po tretjem letu starosti te alergije nima več. Se pravi, da alergija z odraščanjem izginja, vendar zadnje čase, določene raziskave kažejo, da ima vedno več otrok npr. alergijo na mleko, tudi v najstniškem obdobju, kar je bilo včasih skoraj nemogoče, tako da se stvari na tem področju precej spreminjajo.
Situacija s kravjim mlekom je precej težka, tako da moramo prilagoditi vrsto mleka, ki ga bomo dali otrokom z alergijo.
Mi to v glavnem rešujemo tako, da otrokom dajemo semi-elementarne formule, ki so sicer posebej formulirane formule za uporabo pri alergijah na kravje mleko. Kadar gre pa za druga živila, npr. arašide, se zdi, da so stvari bolj enostavne. Treba se jim je samo izogibati, kar pa sploh ni enostavno, saj vemo, da so v številnih, predelanih, industrijsko procesiranih izdelkih danes, možne sledi arašidov ali določene mešanice. To pomeni da je danes sestava hrane zapletena in moramo biti dobro podkovani z znanjem, da bi se s tem znali boriti.

Ali prehrana vpliva na pojav in stanje atopijskega dermatitisa?

Kot sem že omenila, če vemo, da obstaja, npr. alergija na hrano, potem bi izogibanje alergenim živilom lahko pomagalo pri izboljšavi simptomov pri otrocih z atopijskim dermatitisom. Če pa alergija na hrano ni potrjena, potem se izločitvena dieta pri otrocih, ki imajo dokazan izključno atopijski dermatitis, ne priporoča.
Tako da je treba vsakega otroka obravnavati posebej, treba je uporabiti individualiziran pristop, treba pa je paziti tudi na splošno prehrano otroka in drugih otrok, ki nimajo teh težav. Vendar vemo, da na primer uživanje hitre hrane (posebej v večjih količinah) lahko poslabša stanje atopijskega dermatitisa, tako da uživanje živil, ki niso ravno kakovostna v nutritivnem smislu, živila, ki so industrijsko predelana, z izjemno veliko količino aditivov, vsekakor niso sprejemljiva za otroke z atopijskim dermatitisom in jih je treba uživati minimalno.

Uvajanje prehranskih dodatkov pri dojenčkih z atopijskim dermatitisom?

Za preprečevanje atopijskega dermatitisa je zelo pomembno pravočasno uvajanje prehranskih dodatkov. Stališča glavnih pristojnih institucij in organizacij so, da je pri otroku, ki prehaja z izključno dojenja na dodatno prehrano, zelo pomembno, da se la ta uvede v pravem času, in sicer med četrtim in šestim mesecem starosti. Poznejše ali bolj zgodnje uvajanje dodatne prehrane lahko vpliva na pojav atopijskega dermatitisa. Tudi samo izogibanje alergeni hrani se, na splošno, ni pokazalo, da ščiti otroke. Kasnejše uvajanje je bilo priporočeno, saj so mislili, da to pomaga, vendar se je izkazalo, da se na ta način lahko stvari celo poslabšajo. Npr., v primeru glutena ali modre ribe ne velja več, da se mora čakati osmi, deseti ali celo dvanajsti mesec starosti dojenčka za uvajanje teh živil, da bi se zmanjšal alergeni potencial ali povečalo tveganje za pojav atopijskega dermatitisa. Tako da moramo snov obvladati in spremljati vsakega otroka posebej.

Kako prilagoditi prehrano otroka z atopijskim dermatitisom?

Prehrana mora biti v principu individualna, neprenehoma se moramo zavedati, da je nastanek atopijskega dermatitisa zelo zapletena kombinacija vzročnikov iz okolja, kakor tudi fizioloških vzrokov in dedne zasnove. To je torej stanje pri katerem zagotovo ne zadostuje samo obravnavanje težave s strani prehranjevanja in možno je, da rezultati sploh ne bodo veliki, kar ljudje ponavadi pričakujejo.
Pri nekaterih bodo reakcije dobre, pri drugih pa ne bo nobenega napredka, tako da moramo na to računati od samega začetka.
Zelo pomembno je tudi oceniti kdaj oz. v katerem življenjskem obdobju, se je težava pojavila, in ali je treba spremeniti prehrano matere ali pa samo prehrano otroka. Izločitvena dieta se ne bi smela izvajati brez potrditve, brez jasno utemeljenega razloga, saj lahko naredimo več škode kot koristi. Moramo biti preudarni, dobro podkovani z znanjem in včasih lahko jemljemo tudi prehranske dodatke, kar je še en izmed načinov pomoči. Na primer, uporaba maščobnih kislin Omega 3, uporaba gama linolinske maščobne kisline, probiotikov, ki se precej raziskujejo na tem področju, posebej LGG - lactobacillusravnosus GG, ki se je v raziskavah izkazal za enega izmed dejavnikov, ki pomaga pri teh stanjih. Čeprav rezultati študij niso konsistentni, ne moremo z gotovostjo trditi, da bi uporaba probiotikov pri teh stanjih pomagala. Vendar, fiziološka flora otroka zagotovo vpliva, saj vemo, da obstaja povezava med našimi bakterijami v črevesju in splošnega stanja gastrointestinalnega sistema, črevesne bariere in atopijskega dermatitisa. Tako da raznovrstna prehrana ob zadostnem znanju in velikem trudu lahko takšnim otrokom pomaga.