Lipikar Družine

Olajšajte življenje otrokom,
katerih koža je nagnjena k atopiji

Nasveti dermatologa

Kaj je atopijski dermatitis, kateri so vzroki in simptomi atopijskega dermatitisa, ter ostale informacije in navodila o tem, kako negovati suho kožo, nagnjeno k atopiji, draženju in srbežu, odkrijte v pogovoru z našo dermatologinjo prof. dr. sci. Ines Brajac.

Ines Brajac
Prof.dr.sci. Ines Brajac

Kaj je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, ki se prične zelo zgodaj, že pri dojenčkih. Manifestira se kot rdečina in srbež kože.

Kateri so vzroki za atopijski dermatitis?

Vzrok za atopijski dermatitis ni znan, vendar se domneva, da bolezen povzroča kombinacija več dejavnikov, ki vključujejo genetske predispozicije, okoljske dejavnike (inhalatorni i nutritivni alergeni) ter poškodovano epidermalno pregrado. Glede genetskih faktorjev je pomembno poudariti, da je pri dedovanju pomembna vloga matere – deduje se mutacija gena za filagrin, strukturno beljakovino, ki je zelo pomembna za celovitost epidermalne plasti kože, zlasti keratina. Funkcija keratina je funkcija biosenzorja – koristne stvari, kot je voda, zadržuje znotraj organizma, medtem ko škodljivim stvarem, kot so okoljski alergeni, bakterije in virusi, preprečuje vdor v organizem. Drugi dejavniki so zunanji dejavniki, kot so prehranski alergeni; pri dojenčkih so zelo pomembni alergeni kot so kravje mleko, pšenična moka, soja, arašidi in agrumi. Najpomembnejši inhalatorni alergeni so cvetni prah, prah in pršice. Pri dojenčkih je pomembna odprava nutritivnih alergenov, kot je kravje mleko, saj se v tretjini primerov zgodi, da takšna preobčutljivost popolnoma izgine.

Kateri so simptomi atopijskega dermatitisa in kje se ponavadi pojavljajo?

Bolezen ima neverjetno veliko obrazov, ampak tisto, kar je skupno v vseh fazah bolezni in vseh fazah življenja sta rdečina in srbež kože. Pri dojenčkih je bolezen vlažna, pojavlja se najbolj na licih, laseh in na zunanjih straneh ekstremitetov, malo kasneje (okrog drugega leta) pa je bolezen bolj suha, prehaja na pregibe, pregibe vrata in je povsem drugačnega značaja. V odrasli dobi, od pubertete do adolescence, lahko bolezen ima več obrazov – lahko povsem izgine, kar je najsrečnejši izid, vendar pa se lahko pretvori v generalizirano reakcijo na koži, ali pa ostane kot rahli kontaktni ekcem na koži.

Kateri problemi lahko nastanejo kot posledica atopijskega dermatitisa?

Zaradi poškodovane pregrade, funkcije pregrade kože, imamo vdor različnih povzročiteljev infekcije. To so predvsem virusi, na primer virus herpesa, iz katerega lahko nastane generalizirani herpes, ki ga imenujemo ekcem herpetikatum, ali stafilodermija, oziroma stafilokokus aureus, bakterija, ki se pogosto pojavlja na atopijski koži in povzroča generalizirane piodermije na koži – precej nevarna stanja, ki zahtevajo bolnišnično zdravljenje.

Kako preprečiti srbež in negovati kožo?

Obstaja zlati standard v zdravljenju atopijskega dermatitisa v vseh življenjskih obdobjih – kortikosteroidi (protivnetna zdravila, ki se nanašajo na kožo) in antihistaminiki (sredstva proti srbežu, ki se jemljejo v obliki sirupov ali tablet). Obstajajo tudi druga zdravila, predvsem emoliensi, torej sredstva, s katerimi na koži obnavljamo lipide in vlago, ki pa jih nanašamo večkratno skozi vse življenje. Če pa nič od tega ne pomaga, potem uporabljamo sistemska sredstva, močne imunosupresive, kortikosteroide, ciklosporin, metotriksat ter novejša zdravila, kot so biološka zdravila.

Ali lahko atopijski dermatitis ozdravimo?

Žal ne; bolezen se lahko kontrolira celo življenje z dobro terapijo, z dobro edukacijo staršev; če pride do ozdravitve, se to zgodi samo po sebi.