NASVETI O ATOPIJI Z LA ROCHE-POSAY

Img_NASVETI O ATOPIJI Z LA ROCHE-POSAY

Kako v teh dneh skrbite za svojo kožo in za kožo svojih domačih? Ste opazili, da se vam je zaradi zaprtega prostora, stresa in negotovosti poslabšalo srbenje, ki je posledica atopijskega dermatitisa? Predstavljamo vam dr. med. Olgo Točkovo, specialistko dermatologije, ki bo odgovorila na vsa vaša vprašanja in pomisleke glede atopijskega dermatitisa.

1. J.P.

1Podravljeni!
Na vas se obračam s prošnjo po svetovanju. Imela sem precejšnje težave s kožo prvič v življenju. Ker zdravniki ne delajo sem dobila kremo s kortikosteroidi. Pred tem se že pol leta uporabljala vašo kremo Toleriane ultra creme. Sedaj uporabljam tudi vašo micelarno vodo, maskaro, lipikar kremo za telo in lipikar olje za tuširanje. Izdelki mi zelo odgovarjajo. Prosim samo za nasvet kreme za obraz. Kožo imam normalno do suho.

Dodatne info - Imate mogoče kakšen predlog katero vašo kremo sedaj uporabiti, da ne pride ponovno do takšnega stanja. Krem s kortiko... tudi ne uporabljam več. Včasih uporabim za obraz tudi Lipikar baume Ap+.

Nadležnemu vnetju kože obraza, ki se lahko pojavlja okoli oči, ust ali nosu strokovno pravimo periorificialni oziroma perioralni dermatitis. Prizadene v glavnem ženske med 20 in 45.letom starosti, lahko zbolevajo tudi otroci. Bolniki, ki se prvikrat srečajo s težavami s kožo v glavnem pomislijo, da gre za alergijo na kozmetična sredstva, ki jih uporabljajo, tako da menjajo kreme, pudre ampak se težava kljub temu nadaljuje in stopnjuje. Največkrat se najprej pojavi rdečina okoli ust in nosu, na njej se kasneje razvijejo drobne bunčice in posamezni gnojni mehurčki, ki so velike za proso ali poper. Med sabo se začnejo združevati v večje površine, ki se lahko razširijo tudi na lice, okolico oči in celo na čelo. Bolnika koža peče in ima občutek velike napetosti kože. Pojava obolenja v zadnjih letih narašča. Vzrok nastanka kožnih sprememb ni natančno znan. Kožne spremembe največkrat sproži neprimerna uporaba kortikosteroidnih, predvsem fluoriranih mazil. Nastanek težav povezujejo tudi hormonskimi vplivi saj se pri nekaterih ženskah poslabša v dneh pred menstruacijo kot tudi z jemanjem kontracepcijskih tabletk. Nekateri so mnenja, da je obolenje lahko povezano z dolgotrajno uporabo agresivnih kozmetičnih sredstev.
Vnetje se lahko poslabša tudi zaradi vpliva  nekaterih zunanjih dejavnikov kot so paraziti – Demodex ali kvasovk – Candida… Povezava z zobnimi pastami, zlasti fluoriranimi, ustnimi vodicami, mili, čistilnimi robčki, agresivnimi mili, ni popolnoma dokazana. Diagnozo bolezni postavi dermatolog na osnovi kliničnega pregleda in anamneze, dodatne preiskave večinoma niso potrebne. Zdravljenje je žal pogosto dolgotrajno. V nekaterih primerih preide v kronično, dolgotrajno in ponavljajočo obliko. Pri zdravljenju je najpomembnejša prekinitev uporabe lokalnih kortikosteroidov in vseh negovalnih mazil, ki so bolezen sprožila. Bolnik se mora zavedati, da kljub pravilnemu zdravljenju lahko pride na začetku do poslabšanja stanja, sicer se ob pravilnem zdravljenju ponavadi izognemo ponovitvam obolenja. Lokalno svetujemo obkladke, metronidazol ali druge antibiotike (eritomicin, klindamicin) v gelu ali kremi. Občasno zdravljenje z mazili ne zadošča in hujše oblike zdravimo več tednov sistemsko s tetraciklini ali eritromicinom.
V najhujših primerih in v primeru neodzivnosti na zdravljenje pa obolenje lahko pozdravimo z retinoidi. Tekom zdravljenja odsvetujemo nanašanje alkoholnih pripravkov, agresivne kozmetične manipulacije in uporabo najrazličnejših kozmetičnih sredstev. Z obolelo kožo je potrebno ravnati skrajno nežno in prizanesljivo. Nega tako prizadete kože naj bo čim preprostejša. Za čiščenje svetujemo sintetični detergent (sindet), ki pomaga vzdrževati ustrezen pH kože in zmanjšati število bakterij na koži, za nego pa neodišavljene kreme, ki naj ne vsebujejo snovi za konzerviranje in stabiliziranje. Striktno se moramo izogibati dejavnikom, ki poslabšajo bolezen.

2. M. R. Pozdravljeni!

Imam eno prasanje, in sicer se gre zaradi pigmente, že leta leta se še bolj širijo po celem obrazu.. ☹️Zdaj pa res ko smo doma, opažam da so se po celem obrazu razširilo fleke, mozolji, in Srbi koža.. Nimam atopijski dermatitisa, ampak hiperpigmentacija je. Ne vem, zakaj se tega dogaja? Ali je tudi način prehranjevanja, ali stresa? 🤔Nevem si sama pomagati, nimam sigurno te prave kozmetike, doma. Eno čistilno peno imam da si umijem obraza, pa tonik navadno za čiščenje obraza ličila. Stara sem. 44 let. Lep pozdrav 😊🌷🍀 kako se naj lotim čiščenja obrazu in s čim?
Lp Mina 🌸😘😊

Osnovna barva naše kože je mešanica rdeče (oksihemoglobin), modre (deoksihemoglobin), rumene (karoten) in rjave oz. melanina, ki je poglaviti kožni pigment. Odvisna je tudi od količine in vrste melanina, razporeditve pigmentov, debeline zgornje plasti kože, prekrvavitve oziroma količine in razporeditve kapilara. Melanin je naravni pigment, ki naši koži, lasem in očem daje barvo in ima predvsem zaščitno funkcijo. Tvorba prevelikih količin melanina in njegova nenormalna razporeditev v koži povzroča pojav neenakomerno temno obarvanih pigmentnih lis. Pigmentacije na obrazu imajo številne različne oblike in imena ter vzroke, pomnožitev pigmentnih celic je tudi povzročitelj nastanka nevarnega melanoma, zato je najbolj pomembno da, specialist dermatolog na osnovi anamneze - pogovora s pacientom, kliničnega in dermatoskopskega pregleda postavi diagnozo in temu prilagodi zdravljenje.

Pojav tamnejših lis ali peg na koži strokovno imenujemo hiperpigmentacije. Vzroki za njen nastanek so lahko prirojeni ali pridobljeni. Na pridobljene poleg zdravil, krem, parfumov in najrazličnejših bolezni najpogosteje vplivajo sončni žarki, ki hiperpigmentacijo ne glede na njen vzrok tudi poslabšajo, zato je ravno poletje čas, ko je ta pojav pogostejši oziroma izrazitejši.

Najpogostejša vrsta hiperpigmentacije, zaradi katere ljudje poiščejo pomoč, so starostne pege, ki so povzročene soncem, ki poškoduje celice povrhnjice. Dermatologi zelo pogosto vidimo neprijetne reakcije kože na "naravne" ali doma narejene kreme, saj naravne snovi (na primer paradižnikovi listi, peteršilj, razne trave in drugo) oziroma rastlinski izvlečki najpogostejše ob stiku s kožo s pomočjo sončnih žarkov, sprožijo vnetno reakcijo, ki vpliva na pojav  hiperpigmentacij (postinflamatorna hiperpigmenatcija). Zato "naravna" kozmetika ni nujno  najboljša izbira. Tovrstne rjave lise lahko nastajajo tudi kot posledica ponavljajočega mehaničnega drgnjenja, pritiska (čevlji, proteza), praskanja, opeklin ali po umirivi drugih vnetnih procesov na koži (akne).

Melazma je oblika hiperpigmentacije, ki povzroči temne madeže na koži. Znatno pogosteje se pojavlja pri ženskah, predvsem v rodni dobi. Ključnega pomena za njen nastenek so UV-žarki, tako sončnih kot iz umetnih virov. Pomemben je tudi vpliv ženskih spolnih hormonov, zato se melazma pogosteje pojavi v času nosečnosti in pri ženskah, ki uporabljajo hormonske  kontraceptive. Pri tretjini obolelih je pozitvna družinska anamneza, lahko jo  poslabša uporaba neustreznih kozmetičnih pripravkov, od negovalnih, hidratantnih krem, do različnih kremic proti "gubicam", še posebej tistih, ki dražijo kožo. Običajno melazmo vidimo na obrazu, kot simetrične, precej enakomerno pigmentirane rjavkaste do rjavkasto-sivkaste lise. Melazmo diagnosticira in zdravi dermatolog, saj nekatere druge kožne bolezni, ki se kažejo s podobnimi rjavkastimi lisami, laiki pogosto zamenjano za melazmo. Melazma lahko včasih izgine sama od sebe, še posebej po končani nosečnosti ali prekinitvi uporabe hormonskih kontraceptivov, vendar zelo pogosto vztraja. Čudežne kremice ni. Dermatologi pri zdravljenju uporabljajo kombinacije iz široke palete zdravil in posegov, ki jih individualno prilagajajo. Lokalno, v obliki krem, mazil, losijonov se uporabljajo sredstva za zmanjševanje tvorbe pigmenta (hidrokinon,  azelainska kislina...), protivnetna zdravila kot so glukokortikosteroidne kreme in zdravila iz skupine kalcijnevrinskih inhibitorjev, sredstva, ki urejajo epidermopoezo, kot so retinoidi, sadne hidroksi kisline, salicilna kislina… Skoraj vedno uporabljamo različne kombinacije dveh, treh ali več zgoraj omenjenih učinkovin. Pogosto ne zadostuje zgoraj omenjeno zdravljenje, ampak je potrebna uporaba še nekaj dodatnih postopkov in tehnik kot je uporaba laserjev in drugih svetlobnih naprav ter dermatoloških pilingov. Bolnike je v vsakem primeru potrebno poučiti, da se bodo ob nezaščitenem izpostavljanju UV-svetlobi spremembe zelo hitro ponovile. Zaščita pred soncem je najpomembnejši ukrep, ki lahko pomaga preprečiti ali zmanjšati pojav melazme. Potrebo se je tudi izogibajti uporabi kozmetičnih pripravkov (negovalen kreme, ličila, itd.), ki dražijo kožo, vsebujejo dišave ali rastlinske izvlečke.

3. N.G.

3

Pozdravljeni,
ponovno se obracam na vas, saj ste mi pri prejsnji ztezavi zelo pomagali. Hvala. Zanima me kako mi lahko pomagate pri teh pikicah na nogi.to se mi je pojavilo vceraj, bila sem malce na soncu in v japankah. Pojavlja se mi to tudi okoli pet.

Venska bolezen je ena najpogostejših nenalezljivih kroničnih bolezni, ki prizadene venski sistem nog. Za nastanek krčnih žil na nogah je veliko dejavnikov tveganja. Največkrat nastanejo kot posledica prirojene slabše kakovosti vezivnega tkiva ter s tem povezane slabosti žilne stene in okvare venskih zaklopk. Med vzroki za nastanek je najpomembnejši dedni dejavnik, drugi sprožilni dejavniki so hormonske spremembe, kot so nosečnost ali  hormonska kontracepcija. Na njihov nastanek vplivajo tudi debelost, premalo gibanja, nenehno stanje ali sedenje, nezdrav življenjski slog, izpostavljanje visokim temperaturam v različnih okoljih, tudi je sončenje lahko sprožilni dejavnik za njihov nastanek. Začetne težave so težke in boleče noge, bolniki imajo občasne krče ponoči, a se žil navzven, na koži ne vidi.  Sledi pojava majhnih ven, ki se navzven vidijo kot pajkova mreža, pečejo in bolijo. Pacienti začnejo biti obremenjeni z videzom.  Če bolezni ne zdravimo, se nadaljuje – noge so težke zaradi otekanja gležnjev,lahko tudi goleni. Kasneje nastanejo kožne spremembe, pojavi se spremenjena obarvanost kože. Najprej se pojavljajo kot majhne, od nekaj milimetrov do za kovanec velike, rdečkasto rjave pege večinoma na na hrbtišču stopala ali v okolici gležnja. Sprva se pojavijo le po večji obremenitvi spodnjih okončin, kot je daljše stanje ali mirovanje. V začetku te pege izginevajo, postopoma pa te spremembe postanejo stalne in se večajo. Temu se lahko pridruži otekanje nog ki, preko noči, ko človek leži pa zgine. Pri bolnikih z vensko boleznijo, z zvečanim pritiskom v venskem sistemu, ki traja dlje časa lahko nastane hipostazični dermatitis, kjer so v akutni fazi na koži prisotni pordeli, roseči ekcemi, kaneje koža postaja rožnata ali rjavo lividne barve, zadebeljena, suha in slerotično spremenjena.

Vensko bolezen je torej dobro začeti zdraviti čim prej, še preden pride do venskega popuščanja oziroma še preden se pojavi oteklina. Svetujemo pregled pri osebnem zdravniku, ki bo eventuelno začel zdravljenje in bolnika po potrebi napotil do specialista dermatovenerologa, ki bo opravil morebitne dodatne preiskave. Krčne žile lahko učinkovito zdravimo neinvazivno s kompresijskimi povoji ali medicinskimi nogavicami in venoaktivnimi zdravili, ki zmanjšajo vnetje in otekanje goleni. Za vnetne spremembe na koži je poleg zdravljenja z lokalnimi protivnetnimi zdravil, ključ uspešnega zdravljenja ustrezna kompresijska terapija (povoji ali nogavice), ki preprečuje povečani pritis krvi v venskem sistemu. Ko bolezen napreduje ali če z neinvazivnimi metodami niso uspešni, zdravimo z invazivnimi postopki, in sicer s sklerozacijo, laserjem in radiofrekvenco, ki v zadnjih letih vse bolj nadomeščajo klasično kirurško zdravljenje. Kot pri vseh drugih boleznih, tudi pri kroničnem venskem popuščanju je bolje preprečevati kot zdraviti. Med najpomembnejše ukrepe sodita gibanje in redno nošenje kakovostnih preventivnih kompresijskih nogavic ki, nogo stisnejo od zunaj in tako zmanjšajo pritisk v žilnem sistemu ter izboljšajo prekrvitev. Prav tako koža se ne sme biti suha, zato svetujemo vsakodnevno kratkotrajno umivanje, ki navlaži kožo in tudi zmanjša kolonizacijo z mikrobi. Takoj po kopeli kožo narahlo popivnamo in v naslednjih minutah namažemo s primerno mastno negovalno kremo. S tem dodatno hidriramo kožo, izboljšamo barierno funkcijo kože pa tudi penetracijo eventuelno potrebnih topikalnih zdravilnih učinkovin.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke