NASVETI O ALERGIJAH Z LA ROCHE-POSAY

Img_NASVETI O ALERGIJAH Z LA ROCHE-POSAY

Niste prepričani, kaj je povzročilo izpuščaje na vašem telesu? Opažate, da so alergije na vaši koži v zadnjih dneh postale še bolj izrazite? Verjamemo, da imate v tem trenutku kar nekaj vprašanj, ki bi jih želeli postaviti strokovnjaku. Prav zato smo se obrnili na dr. med. Olgo Točkovo, specialistko dermatologije, ki bo odgovorila na vsa vaša vprašanja in dvome glede alergijskih reakcij na koži.

1. M. K.

1

Pozdravljeni, imam vprasanje glede atopijskega dermatitisa.  Začelo se je pred leti z majhnim madežem na veki - rdeč, srbeči ki se je luščil vsake cca 4 dni. Dermatologinja mi je predpisala Mazilo protopic 0.03 + elidel in se je zadeva pomirila po 2 letih. Sedaj se mi je pojavil madež v velikosti kovanca 2 €, srbi in se lušči. Ali je ista zadeva?

Atopijski dermatitis (AD) je ena najbolj pogostih kroničnih bolezni kože, ki prizadene več kot 15% oseb v razvitem svetu. Se največkrat manifestira že v otroški dobi, včasih že pri dojenčkih, sicer ni pa to pravilo. Ocenjujejo, da ga ima do 20 % otrok in mladostnikov in 0,9 % odraslih oseb. Razpon, kako se atopijski dermatitis manifestira pri odraslih, je zelo širok. Lahko se pokaže z neostro omejenimi, pordelimi ekcematoidnimi žarišči z ranicami, rosenjem, krastami in luščenjem ali v obliki relativno dobro omejenih področj svetlejše in blago luščeče kože, pogosto je zaradi dolgotrajnega praskanja koža zadebeljena in lihenificirana s poudarjeno kožno risbo. Večinoma je cela koža suha, pri nekaterih bolnikih na zunanjih predelih nadlakti, stegen in lateralnih delih telesa občasno na otip bolj groba, pojavljajo se lahko kožne razpoke pod ušesnimi mečicami, hiperlinearna koža dlani, dvojna spodnja veka, kronični dermatitis dlani in podplatov, večja nagnjenost h kožnim infektom (bakterije, virusi, glivice), poslabšanje ob stresih, srbenje kože ob potenju. Atopijski dermatitis ni alergija saj pri skoraj 20 odstotkih bolnikov nikoli ne dokažemo alergijske preobčutljivosti. Čeprav je v odrasli dobi značilno pojavljanje rdečine v velikih pregibih: komolčna kotanja, kolenska kotanja, vrat, nart…atopijski dermatitis lahko prizadane katerikoli predel kože, tudi veke.

Zdravljenje AD je vedno individualno prilagojeno vsakemu pacientu in zelo zahtevno. Pred pričetkom zdravljenja ocenjujemo stopnjo vnetja in razširjenost bolezni. Pri posameznikih s tejžo obliko bolezni se odločimo za uvedbo sistemske imunomodulatorne terapije, sicer AD  vedno zdravimo s redno indiferento terapijo ter stopnji vnetja prilagodimo potrebno stopenjsko zdravljenje z lokalnimi protivnenimi zdravili.

Pri atopijski koži svetujemo vsakodnevno kratkotrajno umivanje, ki navlaži kožo in zmanjša kolonizacijo z mikrobi, priporočamo izdelke brez umetnih konzervansov in dišav. Svetujemo tudi antiseptične kopeli, ki uspešno zmanjšajo kolonizacijo kože z mikrobi. Potrebna je vedno redna uporaba individuleno prilagojene indiferente lokalne terapije, ki se aplicira na kožo v zadostnih količinah (do 100g tedensko za otroke in do 500g tedensko za odrasle). Uporaba adekvantne emolienatne terapije je osnova zdravljenja pacientih z AD, saj je s študijama potrjeno da redna indiferentna terapija izboljša barierno funkcijo kože, zmanjša dovzetnost atopijske kože do okužb in zmanjša uporabo lokalnih protivnetnih pripravkov.

Diagnozo bolezni postavimo klinično, zato sta zelo pomembna natančna anamneza in klinični pregled, kjer upoštevamo izdelana natančna merila. Pomembni so tudi izvidi alergoloških testov s katerimi opredelimo možne poslabševalne dejavnike. V interpretaciji izvodov je vedno potrebna korelacija s klinično sliko, saj lahko ima bolnik pozitivne kožne ali druge alergološke teste ima pa v resnici popolnoma drugo vrsto kožne bolezni, ki s pozitivnimi testi nima nobene zveze. Številne druge kožne bolezni, za katere je tudi značilno srbenje so lahko navidezno podobne atopijskemu dermatitisu. Zato je v posameznih primerih potrebno opraviti še dodatne preglede in še nekatere druge preiskave za pridobitev diagnoze. V takih primerih je svetovan pregled pri dermatovenerologu, ki bo s svojo obravnavo skrajšal pot do pravilne diagnoze in ustrezne terapije.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke