NASVETI O AKNAH Z LA ROCHE-POSAY

Img_NASVETI O AKNAH Z LA ROCHE-POSAY

Boj proti trdovratnim aknam se včasih zdi začaran krog. Še posebej, ko postanejo izrazitejše zaradi stresa in zaprtih prostorov, kjer preživljamo večino dni. Kako prepoznati vrsto aken in kako se z njimi spopadati? Olga Točkova, dr. med., specialistka dermatologije, bo odgovorila na vsa vprašanja in dvome, ki jih imate v zvezi z aknami.

1. P.S.

Vprašanje o aknah. Pozdravljeni! Okrog ustnice so se mi pojavili različni "mozolji", ki so zelo boleči in so povzročili oteklino. Enega sem poskusila stisniti, vendar je postalo vneto in se je oblikovala krasta - posledično imam na tem mestu brazgotino. Zanima me, kaj je to in kako ravnati v teh primerih, saj je zelo boleče, otečeno in moteče. Lep pozdrav, Patricia

„Mozolji“ so laično poimenovane kožne spremembe, ki lahko predstavljajo več različnih motenj. Večinoma se "mozolji" povezujejo z aknami, ki so tudi sicer ena pogostejših bolezni, pri kateri mozolje vidimo. Pri aknah se lahko pojavijo ogrci, ki so najblažja oblika bolezni. Kadar se pojavijo rožnate bunčice, govorimo o papulozni obliki bolezni. Vsaj ponekod se spremembe zaradi bakterij in vnetja zagnojijo in takrat govorimo o papulopustuloznih aknah. Najhujša oblika aken so t. i. konglobatne ali nodulocistične akne ko so na koži vidne agresivne spremembe v obliki globokega vnetja z vozliči. Akne na koži lahko puščajo spremembe pigmentacije ali celo trajne brazgotine, tudi v primerih, ko izpuščaja ni veliko, ter da z zdravljenjem lahko take posledice preprečimo. Nove raziskave kažejo, da je za preprečitev pojava posledic po aknah kritično čimprejšnje in intenzivno, ustrezno zdravljenje, ki ga  izvajamo po protokolu oziroma po strokovnih smernicah. Za zdravljenje blažjih aken uporabimo zdravila za lokalno uporabo, vsi ti preparati se uporabljajo v različnih koncentracijah, v obliki gelov, losjonov, raztopin in emulzij olja v vodi. Pri nekaterih se odločimo za novejša kombinirana topikalna zdravila, ki združujejo aktivne učinkovine in širijo spekter delovanja. Bolnike z težjimi oblikami aken treba zdraviti načrtno, z ustrezno sistemsko terapijo, ki večinoma poteka pod nadzorom dermatologa.

Za nego kože z aknami pri večini pacientov zadošča čiščenje enkrat ali dvakrat dnevno, čemur sledi uporaba kreme, ki jo predpiše dermatolog. Za čiščenje svetujemo sintetični detergent (sindet), ki pomaga vzdrževati ustrezen pH kože in zmanjšati število bakterij na koži. Kozmetika naj bo na vodni osnovi in nekomedogena. Stiskanje in praskanje aken odločno odsvetujemo, saj s takim ravnanjem lahko bolnik povzroči globoke rane, ki se zacelijo z brazgotino – ta pa lahko ostane vse življenje.

Obstajajo pa etiološko različne kožne bolezni, ki so podobne navadnim aknam in se pojavljajo po jemanju različnih zdravil ali pretiranem uživanju snovi z npr. jodom ali bromom, po uporabi komedogene in okluzivne kozmetike ali nastajajo kot posledica pretiranega sončenja, uporabe neadekvatnih sončnih krem, izpostavljenosti visokim temperaturam… Aknam podobne spremembe pa lahko vidimo tudi pri drugih dermatoloških obolenjih, kot je rozacea ali periorificialni dermatitis. Slednji največkrat sproži neprimerna uporaba kortikosteroidnih, predvsem fluoriranih mazil, nastanek težav se povezuje tudi s hormonskimi vplivi saj se  pri nekaterih ženskah poslabša v dneh pred menstruacijo kot tudi z jemanjem kontracepcijskih tabletk, dokler je pri rozacei vpletena genetska predispozicija, dejavniki iz okolja, abnormalen imunski odziv zaradi mikroorganizmov ter hiperaktivnost ožilja. Tovrstne "mozolje" lahko poslabša tudi prisotnost Demodexa, ki je saprofitna pršica in je normalni predstavnik kožne mikroflore na seboroičnih predelih kože. Bolezenske spremembe pa povzroča, ko se njegova gostota poveča, takrat se lahko pri osebah pojavi in preobčutljivostni odziv na antigen pršice. Mozoljast izpuščaj vidimo in pri folikulitisu, ki je okužba lasnega mešička  najpogostejše povzročena z bakterijami ali glivami sicer so možni folikulitisi in neinfekcijske etiologije.“

Zato je za postavitev diagnoze nujno potreben pregled pri dermatologu, ki bo na osnovi kliničnega pregleda in anamneze ocenil vzrok težav in usmeril morebitno nadaljnjo diagnostiko in zdravljenje.

2. J.B.

1

UPRASANJE OB AKNAH me zanima mam že 33 let mam še vedno aknice mislila sem da so hormonske pa niso kr sem laboratorijski test delala in po koži mam pač suho do mašno kožo in se javljajo lišaji. V mladosti oz puberteti sem mela na področju brade full aknic niso mele kje it ..ena do druge do veličine nohta in na slepoocnic isto. Zdaj je boljša situacija ampak še vedno so tuki. Kaj priporočate?
Ne vidi se najboljše in mam problem tudi z rosaceom. upam se hitrom odgovoru

„Akne so pogosta kožna bolezen pri mladostnikih, lahko pa se pojavljajo tudi pri dojenčkih kot odraslih. Pri nastanku aken sodeluje več dejavnikov, glavni pa so: pretirano izločanje loja, zaroženevanje izvodila žleze lojnice, ki onemogoča izločanje loja, bakterije (Cutibacterium acnes), ki povzročijo vnetje in gnojenje, ter imunski mehanizmi, ki sodelujejo pri nastanku vnetja. Pomemben vpliv za nastanek aken ima tudi dedna nagnjenost. Vse pogosteje opažamo akne v odrasli dobi, po 25. letu starosti, predvsem pri ženskah. Zadnje raziskave so pokazale, da ima akne v odrasli dobi približno 45 odstotkov žensk med 20. in 30. letom, 26 odstotkov žensk med  30. in 40. letom, in 12 odstotkov žensk med 50. in 60. letom starosti. Akne pri ženskah nastajajo skoraj ciklično kot posledica menstruacije, s katero se hkrati sproščajo tudi hormoni. Predmenstrualne akne se običajno pojavijo v zadnjem tednu pred mesečnim perilom, številne ženske imajo izbruh aken v času menstruacije. Takrat so akne razporejene predvsem na bradi in okoli ust. Podobne spremembe lahko vidimo zaradi hormonskih sprememb, na primer med nosečnostjo, v menopavzi ali pri prekinitvi hormonske kontraceptivne terapije. Lahko se pojavijo tudi v sklopu določenih obolenj, kot so npr. policistični ovariji.

Rozacea se najpogosteje pojavlja pri ženskah med 30. in 55. letom ter po menopavzi. Gre za dolgotrajno obolenje kože, za katerega je značilna rdečica predvsem osrednjega dela obraza, razširjene kapilare ter občasno pojavljanje bunkic in gnojnih mehurčkov po licih in čelu. Stanje poslabša uživanje alkohola, kave in začinjenih jedi ter izrazite spremembe temperature okolja.

Svetujemo izogibanje znanim sprožilnim dejavnikom, čezmerno izpostavljanje soncu, savni, vetru, mrazu. Svetujemo uporabi kozmetike oz. izdelkov brez umetnih konzervansov in dišav. Potrebna je tudi zaščita pred soncem, uporabljati je treba posebne pripravke, ki kože dodatno ne mastijo.

Za lokalno, topikalno zdravljenje imamo na voljo različne učinkovine. Najpogosteje uporabljamo protimikrobna zdravila (klindamicin, eritromicin) in azelainsko kislino kot tudi druga zdravila za lokalno uporabo v različnih koncentracijah, v obliki gelov, krem, losjonov, raztopin in emulzij. Sistemsko zdravimo težje oblike bolezni s protimikrobnimi zdravili (derivati tetraciklina, makrolidi), retinoidi ali drugo terapijo, skoraj vedno sočasno s kombiniranim topikalnim zdravljenjem. Vedno opozorimo bolnike na možne stranske učinke zdravljenja in jih ob upoštevanju previdnostnih in potrebnih dodatnih ukrepov varno peljemo skozi terapijo.

Pomembno je, zavedati se, da je zdravljenje vedno individualno prilagojeno vsakemu pacientu in je odvisno od stopnje izraženosti bolezni, bolnikove starosti, spola in pridruženih bolezni. Zato svetujem dermatološki pregled za oceno stanja bolezni in uvedbo ustreznega zdravljenja.“

3. S.V.

2

Pozdravljeni, sin je star 17let in ima ogromno aken po obrazu in hrbtu. Kaj bi mu priporočali da se tega znebi.

„Med puberteto se pojavijo skoraj pri vsakem mladostniku vsaj ogrci, ki so najblažja oblika aken. Pri tretjini pubertetnikov pa se razvijejo akne, ki ne izginejo in so huje izražene. Po raziskavah približno 20 odstotkov pacientov pa ima težjo obliko bolezni. Pri konglobatnih aknah se zaradi vnetja v globljih plasteh lasnega mešička in tkivu ob njih na koži pokažejo  boleči vozliči, ki se lahko združujejo v boleče abcese, posledično lahko nastajajo brazgotine. Fulminantne akne potekajo s hitro nastalo prizadetostjo kože in sistemskimi simptomi. Zdravljenje zmerne in hude oblike bolezni poteka s sistemskimi, najbolj pogosto  protimikrobnimi zdravili (derivati tetraciklina, makrolidi) ali retinoidi (izotretinoin), vedno sočasno s kombiniranim topikalnim zdravljenjem. Tovrstno zdravljenje je varno in učinkovito, mora pa potekati pod nadzorom dermatologa, saj so akne, predvsem težje potekajoče oblike zelo trdovratne za zdravljenje in zahtevajo veliko znanja in izkušenj dermatologa.“

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke