Dnevnik moje občutljive kože

Mnogi obrazi občutljive kože

Img_Mnogi obrazi občutljive kože

Skupnost ljudi z občutljivo kožo iz leta v leto raste. Blogi in vlogi, posvečeni tej temi, rastejo kot gobe po dežju, medtem ko raziskave danes kažejo, da se s to težavo sooča že približno 60 % prebivalstva. Toda kljub temu, da gre zdaj že za večino, je občutljiva koža pogosto slabo razumljena. Zakaj je tako?

Občutljiva koža: velikokrat nevidno stanje

Občutljivo kožo tudi strokovnjaki težko diagnosticirajo iz zelo preprostega razloga: opredeljuje jo to, kar ženske občutijo, in ne kar zdravnik vidi v ordinaciji.
Iz ženske perspektive je občutljiva koža le boleč vsakdan. Na koži se pojavijo ščemenje, zbadanje, rdečica in pekoči občutki, ki so odziv na okolje, prehrano in izdelke za vsakodnevno nego.
Z vidika dermatologa pa je občutljiva koža videti kot nekoliko rdeča ali suha, vendar je njen videz v bistvu normalen.

Torej menite, da imate občutljivo kožo ... ampak, kakšno?

Ne obstaja le ena vrsta občutljive kože, temveč cela paleta. Če poznate svoj tip občutljive kože, ste naredili že prvi korak za pomiritev svoje kože in sprejemanje negovalne rutine, ki je prilagojena vaši diagnozi.
Interaktivno orodje Sensitest je hiter in enostaven način odkrivanja, na katerem koncu palete občutljivosti je vaša koža – posvetujte se s svojim farmacevtom še danes.

Sensitest uporablja vrsto preprostih vprašanj, ki občutljivost vaše kože uvrstijo v enega od naslednjih razredov:
Občutljiva: koža se občasno odziva na izdelke ali okoljske spremembe.
Nagnjena k rdečici: zardelost in rdečica kot odziv na nekatera živila, alkohol ali temperaturne spremembe.
Reaktivna: koža pogosto reagira tako na izdelke kot na okoljske dejavnike.
Atopična: koža trpi zaradi stanj, kot sta ekcem ali kontaktni dermatitis.
Alergična: koža reagira na določene alergene v izdelkih za dnevno nego in okolju.

Ne glede na vaš razred občutljivosti Sensitest izpostavlja izdelke za dnevno nego, ki so najprimernejši za zadovoljevanje posebnih potreb vaše kože.

Dermatološka resničnost občutljive kože

Kaj lahko sproži reakcije občutljive kože?

Običajne oteževalne dejavnike lahko uvrstimo v tri kategorije, opredeljene v pomembnih študijah, ki jih je opravil La Roche-Posay na skupno več kot 6000 potrošnikih v 8 različnih državah.
Okoljski dejavniki (59,8 %)*: spremembe temperature ali vlažnosti, kot tudi izpostavljenost soncu, onesnaženje in celo izpostavljenost cvetnemu prahu, lahko privedejo do intenzivnih občutkov nelagodja.
Izdelki za nego kože (55,1 %)*: nekateri izdelki vsebujejo potencialna dražila, kot so dišave ali barvila. Nikelj je pogost alergen, ki ga najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih.
Tretja kategorija so notranji dejavniki: psihološki stres (34,7 %)*, kot tudi življenjske navade, npr. kajenje, začinjena hrana ali alkohol, lahko sprožijo odzive rdečice in občutkov nelagodja na občutljivi koži.

* Opazovalna študija z nego Toleriane Ultra na 3800 bolnikih v 8 državah.

Kaj pravzaprav povzroča občutljivo kožo?

Glavni vzrok je obrambni sistem kože, ki ne opravlja več svojega dela na pravilen način. Zdrava koža ima zaščitno pregrado, ki ji pravimo hidrolipidni sloj. Ta deluje kot ščit, ki zaustavi bakterije in dražila, da ne dosežejo globljih plasti kože. Poleg tega ta obrambni ščit v sebi zadržuje vlago in je zato ključnega pomena za ohranjanje čvrstosti, elastičnosti in predvsem udobja kože!

Pri občutljivi koži je ta pregrada oslabljena, zaradi česar koža postane ranljiva za »škodljive snovi«, kot tudi na spremembe temperature in vlage. Ker je pretirano izpostavljena bakterijam, dražilom in okoljskim spremembam, koža misli, da je v nevarnosti in pošilja opozorilne signale, ki vodijo do rdečice, pekočih občutkov in ščemenja.

Zakaj koža reagira tako močno?

Koža je prepletena z neverjetno mrežo živcev s približno dvanajstimi končiči na kvadratni centimeter. Pri občutljivi koži so ti živčni končiči čezmerno občutljivi in možganom pošiljajo bistveno več signalov za nevarnost kot živci v normalni koži. V bistvu si ti živci razlagajo normalne dražljaje kot zdravju škodljive, kar privede do občutkov nelagodja že ob najmanjšem draženju.

Kako lahko zmanjšamo občutljivost kože?


Pomembno je, da ne izgubite upanja – zmanjšanje občutljivosti kože je mogoče.
Niso vsi tipi občutljive kože enaki, zato bi morala vaša posebna dnevna negovalna rutina temeljiti na vaši Sensitest diagnozi, vseeno pa upoštevajte nekaj splošnih nasvetov:

  • Odpravite oteževalne dejavnike. Pišite dnevnik o dejavnikih, ki sprožajo vaše simptome (živila, alkohol, klimatska naprava), in se jim poskusite čim bolj izogniti.
  • Ne poškodujte si zaščitne pregrade kože z grobimi izdelki, kot so alkalna mila. Najboljši izdelki za čiščenje občutljive kože so nežna mleka ali micelarne vode, ki jih nanesete z bombažno blazinico.
  • Nadomestite površinske lipide kože, da obnovite njen hidrolipidni sloj z uporabo vlažilne kreme z visoko toleranco za občutljivo kožo.