0

KOŽNI RAK: KAJ JE TO?

Tri vrste lezij:

  • Aktinična keratoza in solarna keratoza: ti zelo pogosti leziji nista kožni rak. Gre za luskave, hrapave madeže, ki se pogosto pojavljajo na površini kože. Pojavijo se po daljšem in pogostem izpostavljanju soncu. Njihov pojav pomeni, da je koža izgubila naravno sposobnost zaščite pred soncem in UV-žarki. Nekatere izmed njih se lahko razvijejo v kožnega raka.
  • Karcinom: predstavlja 90 % kožnega raka, večinoma ga povzroča pogosto in ponovno izpostavljanje soncu v odrasli dobi. Če se odkrije pravočasno, je zdravljenje mogoče, saj se razvija počasi. Glede na to, da so karcinomi v glavnem na obrazu, je zelo pomembno, da se v primeru suma posvetujete z dermatologom.
  • Maligni melanom je najnevarnejša vrsta kožnega raka, saj lahko ogrozi življenje bolnika. Je posledica kratkega, vendar intenzivnega izpostavljanja soncu, ki povzroča sončne opekline. Kaže se v obliki rjavih ali črnih madežev na zdravi koži. V 35 % primerov gre za že obstoječa znamenja. Če se odkrije v prvi fazi razvoja, se lahko s pomočjo medicinske terapije popolnoma pozdravi. Če odkrijete sumljivo lezijo, se obvezno posvetujte z zdravnikom.

UMETNI UV-ŽARKI: VAREN NAČIN ZA PORJAVELOST?

Naravna porjavelost je obrambni mehanizem pred UVB-žarki. Vendar solariji uporabljajo UVA žarke, ki ne povzročajo bolečine in so zahrbtni. UVA-žarki, ki povzročajo umetno porjavelost, so odgovorni za zgodnje staranje kože in povečano tveganje za razvoj kožnega raka.

DOBRE NAVADE, S KATERIMI SMO NA SONCU VARNI

  • Izogibajte se izpostavljanju soncu, ko je to najmočnejše; v 50 do 70 % primerov je kožni rak povezan s pretiranim izpostavljanjem UVB- in UVA-žarkom.
  • Otrok ne izpostavljajte soncu: 80 % poškodb na koži nastane pred 18 letom življenja. Poškodbe, ki nastanejo kot posledica izpostavljanja kože soncu v obdobju med otroštvom in odraslo dobo, povzročijo kožnega raka.
  • Uporabljajte zaščitno sončno kremo z zelo visokim zaščitnim faktorjem, ki vas ščiti pred UVB- in UVA-žarki. Kremo nanašajte vsaki dve uri in nosite sončna očala in klobuk.
  • Če opazite lezije na koži ali spremembe na znamenju, se posvetujte z dermatologom. Med dvema obiskoma pri zdravniku bodite pozorni in spremljajte svoja znamenja s pomočjo aplikacije "Mole Checker"!

ŠTEVILKE

V 90 %primerov je kožni rak ozdravljiv,
če ga začnemo pravočasno zdraviti*.
* The Syndicat National des Vénérologues (Nacionalni sindikat venerologov), 3. oktober 2008.

LA ROCHE-POSAY se OBVEZUJE

MOJ SKINCHECK

Obiščite myskincheck.org

v_push_skincheck.jpg