Osredotočenost na

Ključ do zdrave kože je vzdrževanje ravnovesja med bakterijami v mikrobiomu

Img_Ključ do zdrave kože je vzdrževanje ravnovesja med bakterijami v mikrobiomu

Ste vedeli, da našo kožo naseljuje ogromno število mikroorganizmov? Sodobne dermatološke raziskave kažejo, da prav prisotnost številnih raznolikih „prijaznih“ bakterij na koži zmanjšuje možnost za nastanek kožnih bolezni.

tockova

Čeprav se vam morda zdi, da so bakterije nekakšen tujek, je resnica povsem drugačna: bakterije so del našega organizma že od rojstva! Specialistka dermatovenerologije dr. Olga Točkova poudarja, da naša koža nikakor ni sterilna! „Vsak kvadratni centimeter kože, vključno z lasnimi mešički in lojnicami, vsebuje približno 1 milijardo  bakterij, ki so zaznane v več kot 100 različnih sevov. Virusnih celic je skoraj petkrat več kot bakterijskih, medtem ko je glivičnih  desetkrat manj“, dodaja dr. Točkova. V človeškem telesu ni le veliko mikroorganizmov, njihovo število je celo večje od števila človeških celic. Vsi ti organizmi na naši koži skupaj se imenujejo mikrobiota, skupek vseh njihovih genomov pa mikrobiom in njegova glavna funkcija je zaščita kože pred patogenimi organizmi.

Mikrobiom je torej skupek mikroorganizmov na naši koži, ki z medsebojno komunikacijo ščitijo pred patogenimi organizmi. Prav tako mikroorganizmi komunicirajo z imunskim sistemom kože, zaradi česar je ta odpornejši in sposobnejši prepoznati različne napadalce. Sestava in gostota bakterij, ki so v mikrobiomu, sta pri različnih osebah popolnoma drugačni in sta odvisni od zunanjih in notranjih dejavnikov, na primer od starosti, spola, genetike, geografskih pogojev, pa tudi od življenjskega sloga in poklica, s katerim se nekdo ukvarja.

Mikroorganizmi so z nami od rojstva!

Koža zdravega novorojenčka/dojenčka je namreč po svoji sestavi enaka koži odraslega človeka, vendar se še razvija in prilagaja zunanjim dražljajem. V odrasli dobi je mikrobiom zdrave kože dokaj stabilen in se po določenem času, po dejavnikih, ki ga spremenijo, prvotno stanje večinoma znova zlahka vzpostavi, pravi dr. Olga Točkova, specialistka dermatovenerologije.

Raznolikost bakterij poskrbi za zdravo kožo

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da so bakterije za naš organizem slabe, dr. Točkova trdi, da je ravno prisotnost raznolikih bakterij na koži ključ do zdravega organizma, predvsem pa zdrave kože. „Bakterije so lahko patogene, v tem primeru povzročajo kožne bolezni, na primer okužbe ali vnetja, lahko pa so rezidentne ali „prijazne“, v tem primeru vaš organizem ščitijo. Komensalni mikroorganizmi prispevajo k zdravju in dobremu počutju ljudi s proizvodnjo obrambnih molekul ali naravnih antibiotikov“, dodaja.
Če na vaši koži živi veliko število različnih bakterij, ki med seboj tekmujejo za prostor in hranilne snovi, v mikrobiomu vlada ravnovesje in vaša koža je zdrava. Prijazne bakterije se hranijo z viri, ki bi jih sicer uporabljale patogene bakterije, in tako vzdržujejo ravnovesje. Po drugi strani pride do neravnovesja v mikrobiomu, ko prevladajo škodljive bakterije, in takrat lahko pride do okužb ali kožnih bolezni, na primer atopijskega dermatitisa, aken, luskavice in drugih, saj se naš imunski sistem napačno odzove. Zato lahko rečemo, da naš mikrobiom deluje kot kakšna tehtnica v zaščiti naše kože.

Kako lahko vplivamo na ravnovesje mikrobioma?

Zaključimo lahko, da je ključ do zdrave kože vzdrževanje ravnovesja med bakterijami v mikrobiomu. Dr. Točkova pojasnjuje: „Nobena bakterija ni stoodstotno dobra ali stoodstotno slaba. Pomembno je, da so bakterije med seboj v ravnovesju in v ravnovesju s celicami kože, na kateri so.“
Vendar pa lahko pri ohranjanju ravnovesja ključno vlogo igra naša genetika. Tako je lahko na primer suha koža ugodno okolje za veliko kolonizacijo patogentih zlatih stafilokokov, ki poslabšujejo kožne bolezni, kot je atopijski dermatitis. Po besedah dr. Točkove je najboljši način zdravljenja in preprečevanja nastanka atopijskega dermatitisa ponovna vzpostavitev ravnovesja v mikrobiomu s povečanjem raznolikosti bakterij: „Aktivno zdravljenje povezano z višjo bakterijsko raznolikostjo.“

Podjetje La Roche-Posay je na podlagi raziskav mikrobioma iznašlo inovativne načine zdravljenja atopijskega dermatitisa in razvilo pripravke v liniji Lipikar, ki imajo probiotične značilnosti in omogočajo rast več kot 500 različnih bakterij. Med njimi je na primer izdelek Lipikar Baume AP+M, ki vsebuje aqua posae filiformis, sestavino, ki nastane z gojenjem bakterije Vitreoscilla Filiformis. Z uporabo tega pripravka se na naši koži poveča število probiotičnih bakterij, kar je ključni pogoj za zdravljenje okužb in vnetij ter najhitrejša pot do zdrave kože. Ne le da Lipikar Baume AP+M ponovno vzpostavlja ravnovesje v mikrobiomu, temveč pomaga tudi obnoviti kožno pregrado – na ta način se koža regenerira in stabilizira, da se vnetje ne ponovi.

Ravnovesje bakterij je torej ključ do zdrave kože, zato ga moramo ustrezno vzdrževati! Če zaključimo z besedami dr. Točkove: »Zdrav organizem ima raznolik mikrobiom, le zdrav mikrobiom pomeni zdravo telo. Večina mikrobov, ki prebiva v/na našem telesu, niso naši sovražniki, temveč nas skupaj z našim imunskim sis­temom varujejo pred patogeni. Zato ne pozabimo na svoje mikroorganizme, saj so ti nevidni varuhi našega splošnega zdravja in naše kože.

PRIPOROČUJEMO:

LIPIKAR Baume AP+M
ZA RAVNOVESJE KOŽNEGA MIKROBIOMA.
V TRENUTKU POMIRI KOŽO. PREPREČUJE SRBENJE*.
PREPREČUJE PONOVITEV POSLABŠANJA STANJA KOŽE.
*Srbenje, ki je posledica suhosti kože.

LRP LIPIKAR BAUME AP M 400ml FR GB inter (1)

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke