#FreeFromSpots

Znebi se mozovljev  s pomočjo 12 Youtuberjev in dermatologa

Nasveti strokovnjakov

Katera hrana povzroča akne? ...In ali se lahko zdravilo znajde na tvojem krožniku?

v_article-acne_food.jpg
1

Mlečni izdelki lahko povzročijo akne


PRAVILNO
Različne študije prinašajo različne rezultate, vendar obstajajo dokazi, da lahko povečano uživanje mlečnih izdelkov povzroči nastanek aken. Zdravniki ne vedo točno, zakaj, vendar predpostavljajo, da bi lahko bili krivi hormoni v mleku. Poskusi zmanjšati količino mlečnih izdelkov (ne da bi šli v skrajnost) in opazuj, kako se tvoja koža obnaša. In ne pozabi, da so pijače z beljakovinami sirotke kot megakoncentrirano mleko! Ne uživaj jih, če imaš težave z mozolji.

2

Čokolada povzroča mozolje


NAPAČNO
Vsi smo različni, in če se ti zdi, da čokolada v tvojem primeru povzroča mozolje, se ji izogni. Vendar pa ni trdnih dokazov, a čokolada v tvojem primeru povzroča mozolje, se ji izogni. Vendar pa ni trdnih dokazov, da ima čokolada vpliv na akne in temna čokolada vsebuje antioksidanse, ki so dobri za kožo.

3

Sladkarije in pecivo lahko povzročijo izbruh mozoljev


PRAVILNO
Nedavne študije so pokazale, da lahko visok glikemični indeks hrane (tiste, ki dviguje raven sladkorja v krvi) poslabša stanje aken. Vemo, da je lažje nekaj reči, kot narediti, ampak osreči svojo kožo in namesto enostavnih sladkorjev in bele moke uživaj raje hrano, ki je bogata z vlakninami, kot so polnozrnata živila in stročnice.

4

Uživanje velikih količin vode bo odplavilo mozolje


NAPAČNO
Dobra hidracija je bistvenega pomena za splošno zdravje, in koža ni nobena izjema, vendar povečano uživanje vode ne bo očistilo tvojih por (ko bi le bilo tako enostavno!).

5

Ribje olje je prijatelj tvoje polti


PRAVILNO
Mastna riba je bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, ki delujejo proti vnetjem v celem telesu, vključno z našim največjim organom, kožo. Poskusi nekajkrat na teden uvrstiti na jedilnik lososa ali tuno. Če ne maraš rib, so tudi oreščki odličen vir teh kislin.

6

Vitaminska in mineralna prehranska dopolnila pomagajo v večini primerov


NAPAČNO
Glavni vzrok aken je hormonske narave in to ni povezano s pomanjkanjem vitaminov in mineralov. Vendar pa uravnotežena prehrana z veliko sadja in zelenjave zagotavlja koži pomembna hranila, ki so potrebna za zdravljenje mozoljev. »Mavrične barve na tvojem krožniku« je dobro načelo, saj barvno sadje in zelenjava vsebuje naravne antioksidante, ki pomagajo koži, da ohranja vnetja pod nadzorom.

7

Mastna hrana, kot sta pica in ocvrt krompirček, hrani akne


NAPAČNO
Splošno znani mit je, da mastna hrana pripelje maščobo v tvoje pore, ampak neposredna povezava med mastno hrano in aknami ne obstaja. Vendar pa lahko hrana z visoko vsebnostjo nasičenih maščob privede do mikrovnetij v vseh organih v telesu, vključno s kožo. Na kratko, pica in čips ne povzročata aken, ampak zmernost v vsem je vedno najboljši način za ohranjanje zdravja.

8

Alkohol lahko povzroči izbruh aken


NAPAČNO
Ni nobenega dokaza o povezavi med alkoholom in aknami, vendar je znano, da alkohol vpliva na rdečico obraza, saj širi krvne žile v koži in ima izsušujoč učinek, tako da ga vedno uživaj le v zmernih količinah.