3 vprašanja za strokovnjaka

Kakšna je razlika med izjemno občutljivo kožo in kožo, ki je nagnjena k alergijam?

Img_Kakšna je razlika med izjemno občutljivo kožo in kožo, ki je nagnjena k alergijam?

Kaj se zgodi na koži pacientov, ki so alergični na izdelke, katere uporabljajo?

Zavajajoče je reči, da je neka oseba "alergična"; ljudje so alergični na nekaj specifičnega, nikoli na vse. Kadar neka snov povzroči alergijsko reakcijo na koži, ta postane zelo rdeča na mestu, kjer alergen pride v stik z njo. Vse skupaj spremlja izpuščaj in močno srbenje. Pri ponavljajočih se nanosih se reakcija razširi in simptomi se okrepijo. Obstaja veliko različnih alergenov (nikelj, krom, guma, konzervansi, dišave itd.).

Kaj se zgodi s kožo pacientov, ki imajo občutljivo ali reaktivno kožo?

V tem primeru se na koži pojavi zelo malo vidnih znakov: večino časa pacienti občutijo zategovanje in pekoče občutke na koži, ki se poslabšajo vsakič, ko uporabijo izdelek in lahko postanejo stalni in zelo neprijetni. Ta pojav je pogostejši pri ženskah s tanko, svetlo in suho kožo, ki so zaskrbljene in pod stresom. Pacienti pravijo, da so "alergični na vse", vendar to ni alergija, ampak preprosto pretirana reakcija kože, ki se pojavi kot odgovor na številne izdelke.

Kaj potem storite?

Najprej jim pojasnim, kaj se dogaja, saj je pomembno, da razumejo za kaj gre. V primeru dejanskih alergij, je potrebno odkriti odgovorni alergen in prenehati z njegovo uporabo. Za dokazovanje alergije so pogosto potrebni testi z obliži. Za reaktivno kožo priporočam nežna čistilna sredstva (najraje čistilne losjone brez izpiranja in termalno vodo v razpršilu) s čimer se izognemo vsakršni dražeči kozmetiki. Priporočam izdelke, ki so bili posebej ustvarjeni za občutljivo kožo in ki so formulirani s protidražečimi učinkovinami.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke