#FreeFromSpots

Znebi se mozovljev  s pomočjo 12 Youtuberjev in dermatologa

Nasveti strokovnjakov

Kako se znebiti akenskih brazgot in rjavih sledi?

v_article-scars_marks.jpg

Akne so lahko velik vir frustracij. Mozolji niso le boleči, neprijetni in neprivlačni, ampak lahko pustijo tudi »spomin« na čas, ki smo ga preživeli z njimi. To je naš hitri vodnik, ki govori o tem, kako preprečiti in omiliti sledi aken ter brazgotine, da bi si lahko povrnili samozavest in čisto polt.

Kaj so sledi po aknah?

Navaden mozolj je zibelka vnetja. Koža reagira tako, da poveča krvni pretok na tem območju in pripelje bele krvne celice, ki se borijo proti bakterijam in popravljajo škodo. Na žalost lahko ta močna reakcija traja nekaj časa in ko ni več nepravilnosti, na tem mestu pusti sledi (ponavadi vidne na svetli polti).


Na temnejši polti lahko vnetje vodi do proizvodnje melanina v koži, kar ustvari trajno rjavo sled. Zdravniki to imenujejo post-vnetna hiperpigmentacija (PIH).


Če jih ne zdravimo, lahko te sledi trajajo mesece. Na srečo obstaja pomoč. V lekarnah je na voljo učinkovita dermokozmetika z zdravili, ki vključujejo tudi retinoide za kemično luščenje kože, ki pigmentne celice privede na površje. Poleg tega pa lahko tudi nasveti pomagajo preprečiti nastanek sledi in brazgotin – spodaj si oglej naših 5 zlatih NE-jev.

Globoke brazgotine

Akenske brazgotine nastanejo, kjer se globoke nepravilnosti tako vnamejo, da encimi razjejo notranje gradnike kože, kot sta kolagen in elastin. Na koži nastane brazgotina, da bi se popravila škoda, vendar je rezultat neprivlačna brazgotina: lahko ji rečeš krater, ampak dermatologi jo imenujejo atrofična brazgotina.

Odstranjevanje temnih lis in brazgotin

Pri akenskih brazgotinah je preprečevanje boljše kot zdravljenje, saj je zdravljenje dolgotrajno in drago. Govorimo o laserjih, kemičnih luščenjih, mikrodermoabraziji ... najbolje je poskrbeti za dobro nego proti aknam, da brazgotine ali lise sploh ne bi nastale.

Pet zlatih NE-jev za preprečevanje lis in brazgotin:

1

Ne dotikaj se ali stiskaj mozoljev, ker s tem le povečaš vnetje in razširiš okužbo.

2

Ne uporabljaj grobih čistilnih sredstev ali abrazivnih pilingov, ker bo karkoli agresivnega na koži poslabšalo vnetje, ki posledično vodi do nastanka brazgotin in sledi.

3

Ne pozabi na vlaženje, izberi nemastno vlažilno sredstvo. Vlaženje je bistvenega pomena za optimalno celjenje.

4

Ne izogibaj se sredstev za zaščito pred soncem zato, ker misliš, da so mastna in mašijo pore. UV-sevanje še poslabša videz brazgotin in temnih sledi. Poleg tega vsak dan uporabi sredstvo za matiranje in nekomedogeno zaščitno sredstvo.

5

Ne oklevaj in vprašaj dermatologa za strokovno mnenje o tem, kako rešiti kakršno koli težavo v zvezi z aknami.