Kaj je hialuronska kislina in zakaj je ta molekula učinkovita pri pomlajevanju?

Img_Kaj je hialuronska kislina in zakaj je ta molekula učinkovita pri pomlajevanju?

Vesna Tlaker, dr. med., specialistka dermatologije
Inštitut za dermatologijo, Ljubljana
www.dermatologija.si

v_visual_hyalub5

KAKO SE KOŽA STARA?

Staranje kože je posledica dveh biološko neodvisnih procesov: notranjega (intrinzičnega) in zunanjega (ekstrinzičnega) staranja. Intrinzično staranje je neizogiben proces, ki vpliva na kožo kot tudi na druge organe. Pri njem sodelujejo številni dejavniki, od genov do hormonov. Poteka na svoj programirani način in nanj bistveno ne moremo vplivati.

Ekstrinzično staranje pa posebnost kože, saj je koža poleg oči naš edini organ, ki je stalno neposredno izpostavljen okolici. Ta vrsta staranja je posledica zunanjih dejavnikov, ki jih lahko nadziramo in ga tako preprečimo ali vsaj omilimo. Med okoljskimi dejavniki staranja kože je najpomembnejše ultravijolično sevanje (UV), ki smo mu izpostavljeni na soncu, pa tudi kajenje in drugi strupi iz okolja.

Najbolj opazna sprememba zaradi intrinzičnega staranja (kot vidimo na koži, ki je popolnoma skrita pred soncem, denimo na zadnjici), je njeno tanjšanje. Zlasti se stanjša srednji sloj kože, dermis. Mikroskopsko lahko vidimo, da je v dermisu manj kolagena in elastičnih vlaken, pa tudi manj medceličnega matriksa. Splošči se meja med srednjim in zgornjim slojem kože. Postarana koža je manj prožna in elastična, bolj je suha in hitreje se poškoduje. Koža, ki je izpostavljena soncu, pa kaže še bistveno izrazitejše znake staranja. Zlasti na obrazu, pa tudi na vratu, dekolteju in rokah, se staranje pokaže z izrazitejšimi gubami, spremembami pigmentacije in razširjenimi žilicami ter zaroženitvami.

KAJ JE HIALURONSKA KISLINA IN ZAKAJ JE TA MOLEKULA UČINKOVITA PRI POMLAJEVANJU

Hialuronska kislina je telesu lastna molekula. Nahaja se v številnih telesnih tkivih: v koži, vezivnem tkivu, sklepih in očeh. Od tega se več kot 50 % vse telesne hialuronske kisline nahaja prav v koži. Hialuronska kislina ima izjemno sposobnost zadrževanja vode v tkivih. Nase lahko veže kar 1000-krat toliko vode, kot tehta sama. Zato hialuronska kislina učinkovito zadržuje vodo v tkivih, kar jim daje sočnost in prožnost. Hialuronska kislina, kakršno tvorijo naše lastne celice, ima kratko razpolovno dobo, zato se v telesu vsak dan tvori v znatni količini.

Med bistvenimi lastnostmi mladostne kože so prožnost, čvrstost in elastičnost. Mlada koža ima debelejši dermis kot starejša koža, v njem je več kolagenskih in elastičnih vlaken ter medceličnega matriksa. Večja prožnost in elastičnost pa je predvsem tudi zasluga večje vsebnosti hialuronske kisline, ki v koži zadržuje vodo. Vlažnosti kože namreč ne more zagotoviti le voda sama po sebi. Če voda v koži ne ostane, bo koža videti suha in mlahava, tudi če pijemo dovolj ali celo preveč tekočine. Ključna molekula, ki služi kot nekakšen vodni rezervoar v koži, je hialuronska kislina s svojo neverjetno sposobnostjo vezave in zadrževanja vode. Med procesom staranja se zmanjšuje sposobnost tvorbe hialuronske kisline v telesu. Tudi zaradi vsakodnevnih zunanjih škodljivih dejavnikov se vsebnost lastne hialuronske kisline v koži zmanjšuje, zato koža ne more več zadrževati vode in izgublja prožnost. Koža pri 50 letih, pa naj pijemo še toliko vode, ne more brez pomoči izgledati sočno in navlaženo kot pri 20.

Hialuronska kislina je molekula, ki se pri pomlajevanju uporablja že več kot 10 let. V kožo jo vnašamo po dveh različnih poteh. Zdravniki jo lahko aplicirajo v obliki injekcij za povečanje oziroma nadomestitev izgubljenega volumna, npr. lic, »podočnjakov« ali ustnic. Hialuronska kislina je v zadnjem času zaradi svoje učinkovitosti in varnosti tudi zelo priljubljen dodatek kozmetičnim izdelkom za nego kože, to je za nanašanje na površino kože.

KAKO POMEMBNO JE NAJTI IZDELEK, KI JE UČINKOVIT, A TUDI VAREN?

Hialuronsko kislino lahko v zgornje sloje kože varno in učinkovito vnesemo s pomočjo nanašanja na kožo v obliki raznovrstnih kozmetičnih izdelkov, od serumov do krem, pa tudi različnih postopkov, ki jih izvajajo v dermatoloških ordinacijah. Hialuronsko kislino uporabljamo v različnih molekularnih oblikah. Večja kot je molekula, slabše je prodiranje v kožo. Velike molekule hialuronske kisline sploh ne morejo prodreti v kožo in ostanejo na površini. Manjše molekule pa prodrejo globlje v povrhnjico in jo navlažijo.

Hialuronska kislina je torej ključna sestavina kože, ki skrbi za odpornost kože in za njeno navlaženost, sočnost in prožnost. Hialuronska kislina izboljša vlažnost kože bolj kot katera koli druga sestavina. Zato se izboljša videz povrhnjice, ki je videti bolj sveža, mehkejša in sijoča. To tudi izboljša videz drobnih gub. Vendar pa je ponudba kozmetičnih izdelkov tako velika in raznolika, da se je v njej marsikdaj težko znajti.

Dermatologi svetujemo, da v vsakodnevni negi poleg izdelka s hialuronsko kislino čez dan uporabljamo tudi izdelek, ki vsebuje zaščitni faktor. Pri uporabi je potrebna doslednost, saj rezultati ne pridejo čez noč. Izdelek s hialuronsko kislino nanesemo najprej, zaščitni faktor nanesemo čezenj, ko se prvi izdelek posuši. Zvečer izdelek s hialuronsko kislino nanesemo brez dodatnega zaščitnega faktorja.

Pri nakupovanju kozmetičnih izdelkov pa se je treba držati nekaterih preprostih pravil. Zlasti če je koža občutljiva, nikoli ne uvajamo več novih izdelkov v kratkem času. Potrebno je izbrati izdelek, prilagojen tipu kože, saj vsak kozmetični izdelek vsebuje številne še druge pomožne sestavine poleg ene ali dveh glavnih. V svetu kozmetične industrije se žal tudi ne moremo zanesti, da so vsi izdelki varni. Po spletu lahko kupimo izdelke iz dalnjih krajev, npr. iz Azije, ki so lahko zelo poceni, a ne vemo, v kakšnih okoliščinah so izdelani, da niso morda onesnaženi s kemikalijami, in ali so ustrezno skladiščeni pripotovali do nas, da bi ohranili učinkovitost. Zdravje kože je pomembno, zato je bolje zaupati preverjenim ustanovam, kot so lekarne ali dermatološke ordinacije. Priporočamo tudi, da si vsakdo izbere izdelek, ki mu je finančno dostopen. Nekako logično se nam zdi, da so dražji izdelki boljši. Vendar pa, če odmislimo tiste res najbolj cenene, imamo v resnici učinkovite kozmetične izdelke znotraj vseh cenovnih razredov.

NAŠA PRIPOROČILA


HYALU B5 SERUM
Nova nega proti gubam in za polnost občutljive kože.

LP-hyaluLASTNOSTI

Gube, izguba volumna in elastičnosti, utrujena in pusta koža.
Edinstvena formula za obnovo kože, ki vsebuje dve vrsti čiste hialuronske kisline, vitamin B5 in madecassoside, ki pripomorejo k polnemu videzu kože, k obnovi kožne pregrade in ki pospešijo proces regeneracije kože.

LA ROCHE-POSAY PRIPOROČA:

Oglejte si vse članke