Lipikar Družine

Olajšajte življenje otrokom,
katerih koža je nagnjena k atopiji

Izstopimo iz osame

Dermatologi so na voljo, da pomagajo družinam
Glavni izziv na prvem posvetu z dermatologom je opis simptomov, ki omogoča diagnosticiranje atopije in predpisovanje ustreznega zdravljenja. To pa še ni vse. Ekcem je bolezen, ki je pogosto razlog družinskih težav in osame bolnika. Ne oklevajte in opišite svoje vsakdanje življenje s to boleznijo: intenzivnost srbenja, bolečine, motnje spanja, zmanjšana samozavest, občutek tesnobe, težave pri zdravljenju prizadetih področij, šola, družinsko življenje itd. Ko so otroci dovolj stari, da se lahko izražajo, se lahko z njimi pogovorimo o simptomih, ki vplivajo na njihovo kožo, pa tudi o njihovih občutkih.

Podporna mreža za pomoč družinam
Vsak primer je edinstven, dermatologi pa so izbrani partnerji, ki skrbijo za prilagojeno zdravljenje bolezni.
Ko je diagnoza postavljena, zlasti če ekcem vpliva na družinsko življenje, lahko tudi podpora drugih staršev pomaga bolnikom, da se počutijo manj osamljeni. Deljenje izkušenj z osebami s podobnimi izkušnjami  marsikomu predstavljajo veliko uteho. Staršem lahko pomaga odpraviti občutek krivde in sprejeti nove navade, ki so že pomagale drugim (hladne kreme, sušenje perila v hiši v času opraševanja cvetov, nanašanje kreme na srbeča področja večkrat na dan, hidroterapija itd.). Starši lahko razpravljajo o bolezni tudi s tesnimi prijatelji ali na družbenih omrežjih.

Idealen forum: šola atopije
S kom lahko delite breme neprespanih noči? Tihe boje? Stres in izčrpanost? Upanje in neuspehe? Delavnica je zasnovana kot forum, ki spodbuja pogovore med bolniki. Forum je razdeljen v več skupin in poteka pod vodstvom medicinske sestre.
Bolniki lahko na forumu postavljajo vprašanja in opisujejo svoje težave z zategovanjem kože, praskanjem in nezadovoljstvom s svojim videzom, ki so običajno glavne skrbi bolnikov z atopijskim dermatitisom.

Šole atopije potekajo v bolnišnicah za zdravljenje odraslih in otrok z atopijskim dermatitisom in so zasnovane kot oblika terapevtskega izobraževanja. Potekajo pod nadzorom zdravstvenih delavcev - medicinskih sester, pediatričnih medicinskih sester, zdravnikov in psihologov, ki pomagajo bolnikom pri omejevanju pretiranih odzivov na svoje stanje in boljšemu razumevanju ter obvladovanju svoje bolezni na vsakodnevni ravni.

Bolniki se na ta način začnejo zavedati svojih zmožnosti za izboljšanje vsakdanjega življenja in pridobijo dodatno zaupanje v zdravljenje in nego svojega stanja, ki se ne zdravi vedno na pravilen način. Bolniki lahko izrazijo tudi svoje nezadovoljstvo z reakcijami drugih ljudi in se naučijo pravih odzivov za lajšanje bolečin in srbenja, poleg tega pa se tudi naučijo bolje razumeti svojo bolezen in zdravljenje le-te.
Z obvladovanjem bolezni se bolnik nauči bolje živeti z njo.

Šole atopije nudijo zbirališče, kjer lahko vsak bolnik najde druge bolnike s podobnimi težavami. Bolniki lahko tukaj delijo svoje izkušnje in bolečino, najdejo podporo in se pogovarjajo z zdravstvenimi delavci. To je kraj, kjer se ljudje naučijo, kako se osvoboditi in izstopiti iz osame ter kako premagati občutek izločenosti.

"Atopija ni neizogibna. O njej se moramo pogovarjati z ljudmi okoli nas in našimi zdravniki, z njimi deliti naš strah pred kortizonom ali jih opozoriti, če predpisano zdravljenje ne deluje,"
meni profesor Jean François Stalder, vodja oddelka za dermatologijo na Univerzitetni kliniki v Nantesu.