#SaveYourSkin

Boljša zaščita za vas in vaše najdražje
Preizkusite, zaščitite se in bodite varni na soncu

Prevzemite ABCDE metodo

Izobraževanje bolnikov o nevarnostih nekaterih zelo fotoobčutljivih zdravil

v_article_3-experts (LP54466).jpg

Fotoobčutljivost je posledica medsebojnega delovanja UV žarkov in občutljivih sestavin na koži. To je lahko izdelek, ki se uporablja lokalno (parfum, zdravilo), ali pa molekula, ki je v kožo prišla po krvi (fotoobčutljivo zdravilo). Kako zdraviti ali preprečiti fotoobčutljivost? Nasvet dermatologa

Kakšni so simptomi fotoobčutljivosti?

Bolniki imajo lahko močne reakcije na določenih področjih kože, ki je izpostavljena soncu.

Koža je rdeča. Videti je, kot da gre za opeklino od sonca. Do reakcije pride kmalu po uporabi izdelka ali zaužitju zdravila. Reakcija je lahko videti tudi kot ekcem, ki se širi tudi na neizpostavljene dele kože. Takšna fotoalergija se pogosto pojavi s časovnim zamikom (48 ur po izpostavljanju).

Kaj storiti v takšnih primerih?

Z vizualnim pregledom kože lahko hitro ugotovimo, ali gre za fotoobčutljivost.

Svoje bolnike povprašam o zdravilih, ki so jih jemali, ter o kozmetiki in medicinskih kremah, ki so jih uporabljali. Obstajajo številni fotoobčutljivi medicinski izdelki (določeni antibiotiki, antidepresivi, protivnetna zdravila ipd.). Kadar sumim na kakšno zdravilo, pošljem bolnika na posebno testiranje pod UV sevanjem. Bolniku je treba omogočiti občutek olajšanja, ustaviti zdravljenje, če je to možno, in prekiniti izpostavljanje soncu.

Kaj priporočate za preprečevanje fotoobčutljivosti?

Bolnike je treba poučiti o nevarnostih v zvezi z nekaterimi zelo fotoobčutljivimi zdravili.

Bolniki morajo vprašati svojega zdravnika o tem. Jemanje določenih zdravil, kot so tista za srce, se ne sme prekiniti. Svojim bolnikom svetujem, da se izogibajo sonca, in ko so zunaj, da so še posebej pozorni na zaščito pred soncem (oblačila, klobuk, visok zaščitni faktor). Ko so na soncu, bi se morali izogibati uporabi parfuma neposredno na koži.

  • Facebook