Koža vašega dojenčka

Čeprav je fiziologija kože vašega malčka enaka vaši,
je njeno delovanje vendar drugačno.

SOS razdražena zadnjica

Zadnjica vašega malčka je vsak dan izpostavljena različnim dejavnikom, ki povzročijo draženje in rdečico, čemur pravimo plenični izpuščaj.

Zadnjica vašega malčka: zelo občutljivo področje

Čeprav njegovo medicinsko ime - eritem - zveni nevarno, je plenični izpuščaj nenevarno stanje, ki lahko prizadene vse dojenčke. Pojav rdečice in draženja lahko sprožijo številni dejavniki:

  • 1Dojenčkova zadnjica preživi dan in noč v vlažnem okolju in je nenehno izpostavljena kislosti urina in blata. Ta pojav se še poslabša v toplem vremenu in visokih temperaturah, ki jih to prinaša.
  • 2Zaradi premajhnih plenic in ne dovolj pogostega menjavanja plenic lahko pride do dodatnega poslabšanja izpuščaja. Poleg tega, kakor hitro začne dojenček sedeti (približno pri 6 mesecih), lahko dodatno trenje prav tako poveča tveganje za nastanek pleničnega izpuščaja.
  • 3Začetek rasti zob in druge običajne otroške težave lahko spremlja tudi razdražena koža na zadnjici.
  • 4Higienska rutina in izdelki, ki niso primerni za kožo dojenčkov

Kako negovati plenični izpuščaj?

Ko se pri vašem malčku pojavi plenični izpuščaj, koža na njegovi zadnjici potrebuje nežen tretma in pomiritev. Če uporabljate ustrezno rutino in izdelke, običajno traja le 2 do 4 dni, da se razdražena koža pomiri.

Za čiščenje razdraženega področja uporabite Lipikar Syndet AP+. Njegove pomirjevalne in čistilne lastnosti odstranijo nečistoče s kože. Z nežnimi krožnimi gibi vmasirajte zaščitno obnovitveno kremo v kožo, da jo pomirite. Dobro je, da razdraženi koži pustite dihati, kadarkoli je to mogoče.

Kako preprečiti plenični izpuščaj?

Da bi preprečili plenični izpuščaj, morate zgolj sprejeti te preproste, a zelo pomembne navade:

  • Kupujte plenice, katerih velikost popolnoma ustreza vašemu dojenčku. Zamenjajte plenico, čim je mokra ali umazana, da preprečite dolgotrajen stik zadnjice z urinom ali blatom.
  • Umijte ritko svojega dojenčka pri vsaki menjavi plenic z izjemno nežnim gelom brez mila, kot je LIPIKAR Syndet AP+. Izogibajte se milu, kopalnim rokavicam in gobam. Priporočljivo je, da se izognete tudi uporabi robčkov, ki lahko povzročijo drgnjenje in razdražijo kožo vašega malčka.
  • Temeljito osušite zadnjico in gube na koži vašega malčka z nežnim trepljanjem.
  • Ne čakajte z ukrepanjem, dokler ne opazite rdečice ali razdražene kože: nanesite zaščitno kremo po vsaki menjavi plenic.