Dnevnik moje občutljive kože

Ali ste vedeli, da ima vaša koža dve zaščitni pregradi?

Img_Ali ste vedeli, da ima vaša koža dve zaščitni pregradi?

Epidemija občutljive kože

Vse več ljudi danes meni, da njihova koža nima nobene zaščitne funkcije in da je netolerantna na celotno okolje, ki jo obkroža. Za 62 % žensk je koža v današnjem času postala uradno občutljiva.

Kaj je razlog za to? Odgovor tiči v izgubi ne le ene, ampak kar dveh zaščitnih pregrad na koži.

#nofilter ... nevarnost zaradi čezmerne izpostavljenosti

Ko koža nima več učinkovite zaščitne funkcije, lahko elementi iz okolja, kot so delci onesnaženja, zlahka prodrejo v kožo in spodbudijo draženje ter neprijetne simptome, ki so pogosto povezani z občutljivo kožo: zbadanje, srbenje in rdečico.

Prva kožna pregrada: lipidi so najboljši prijatelji žensk

Koža proizvaja matriks, sestavljen iz bistvenih lipidov, ki obkrožajo odmrle kožne celice – korneocite – na njihovi površini in na ta način oblikuje fizično pregrado, ki ščiti kožo pred zunanjimi dražečimi snovmi. Prav tako pomagajo zadrževati vlago in naredijo kožo bolj prijazno za dobre bakterije.

Druga kožna pregrada: živi ekosistem na površini kože

Dermatološke raziskave so razkrile zaščitni značaj kožnega mikrobioma, sestavljenega iz milijard bakterij, ki živijo na njem.

Zdravje in udobje kože sta v veliki meri odvisna od teh dobrih mikrobov, ki pomagajo uravnavati notranje procese v koži, s čimer se zmanjša draženje.

Kako lahko pomagamo obema kožnima pregradama?

Skrb za dvojno kožno pregrado zahteva strokovno prebiotično dermokozmetiko.

Če želite obnoviti hidrolipidni sloj, poiščite izdelke, ki v svoji sestavi združujejo emoliente, vlažilna sredstva in aktivne sestavine. Ena od prvovrstnih učinkovin je Ceramid-3, ki nadomesti naravne lipide in oblikuje fizično pregrado kože. 

Za dopolnitev mikrobioma pa poiščite izdelke nove generacije s prebiotičnimi lastnostmi, kot je termalna voda La Roche-Posay, ki skupaj z drugimi elementi v sledovih omogoča rast 500 bakterijskih sevov, ki jih lahko najdemo na zdravi koži.

Tradicionalne »prazne« vlažilne kreme štejemo za zastarele. Če želimo dolgoročno odpraviti občutljivost kože in ji vrniti udobje, mora sodobna vlažilna nega imeti učinek na obe kožni pregradi – na dragocene lipide in na mikrobiom.1 Willis CM, Shaw S, de La Charrière O, et al Sensitive skin: an epidemiological study Br J Dermatol 2001;145:258-63.