#FreeFromSpots

Znebi se mozovljev  s pomočjo 12 Youtuberjev in dermatologa

Nasveti strokovnjakov

Akne v mestu: zakaj so sonce, stres in onesnaženost novi sovražniki lepote

v_article-acne_city.jpg

Preobremenjeni in neprespani prebivalci mest z množico obveznosti so se že privadili, da v ogledalu zrejo v utrujene poteze obraza in pusto polt brez sijaja. Toda ali veš, da lahko urbano okolje tudi poslabša stanje tvojih aken? Spoznaj več o tem, kako lahko sonce, smog in stres škodljivo delujejo na tvojo kožo, kako se boriti proti tem vplivom in kako ustaviti nastajanje aken, ki so značilne za življenje v mestu!

Delci onesnaženosti v mestu lahko prodrejo v kožo

Eden največjih stresov v mestu je onesnaženost. Drobni prašni delci, znani kot PM 2.5, lahko prodrejo skozi zaščitno pregrado kože in povzročijo škodo. S tem sprožijo verižno reakcijo, ki se začne z oksidacijo sebuma na površini kože, tej pa sledi povečano tvorjenje maščobe in hiperkeratinizacija – več odmrlih celic na površini.


Končni rezultat? Ogrci se poslabšajo in lahko se pojavijo tudi novi mozolji.


Vsi govorijo o nevarnostih onesnaženosti, vendar kateri izdelki za dnevno nego lahko pomagajo pri zaščiti kože? Teksture, ki preprečujejo sprijemanje in delujejo proti lepljenju onesnaženih delcev na kožo, so dober začetek.

Izpostavljanje soncu lahko poslabša akne - tudi če vedno mislili drugače!

UV-svetloba je še en sovražnik lepote (da, sončen dan ima tudi slabe strani!). V resnici je edini mit o aknah, ki nikoli ne umre, ta, da je sonce prijatelj k aknam nagnjene kože. Napačno! Zagorelost za kratek čas naredi bolj enakomerno polt, vendar pa izsušujoči učinek sonca povzroči čezmerno maščenje kože po počitnicah. Maščoba v kombinaciji z odebelitvijo zgornje plasti kože zamaši pore in preprečuje pravilno izločanje sebuma.


Končni rezultat? Sonce spremeni lastnosti kože in jo naredi še bolj nagnjeno k aknam.


Koža potrebuje posebno zaščito pred UV-žarki. Prvi korak? UV-zaščita s širokim spektrom, ki zajema tako žarke UVA kot UVB. Izberi fluid z nemastno in nekomedogeno teksturo.

Stres poslabšuje stanje kože, nagnjene k nepravilnostim

Nadurno delo, izpiti ali roki, huda konkurenca ... Ali tudi tvoja koža trpi v takšnih življenjskih obdobjih? Nisi sam/a: znanstvene raziskave so dokazale povezavo med visoko stopnjo stresa in intenzivnostjo aken. (1) Dejstvo je, da zdravniki še ne poznajo v celoti vseh posledic učinka stresa, vendar prevladuje mnenje, da stresni hormoni spodbudijo žleze lojnice k čezmernemu tvorjenju maščobe, ki povzroča nastanek nepravilnosti na koži.


Končni rezultat? To ni plod tvoje domišljije – stres resnično povzroča akne. Ko je govora o stresu v mestnem okolju, bi morala vsaka oseba poiskati svoj način, kako ostati v sozvočju: druženje s prijatelji, obisk telovadnice ali pa preprosto odmik od zaslona – vzemi si nekaj časa zase ... Tvoja koža ti bo !

(1)  Acta Derm Venereol. 2007.;87(2):135-9. Raziskava o psihološkem stresu, nastanku sebuma in aken pri mladostnikih. Yosipovitch G, Tang M, Dawn AG, Chen M, Goh CL, Huak Y, Seng LF.