#FreeFromSpots

Znebi se mozovljev  s pomočjo 12 Youtuberjev in dermatologa

Nasveti strokovnjakov

Akne: rešitve in zdravljenje

v_article-solution_treatment.jpg

Ko govorimo o koži, ki je nagnjena k aknam, se vsem poraja le eno vprašanje – kako se znebiti mozoljev in to na hitro? Naš sodelavec, dermatolog dr. Philippe Beaulieu, ponuja svoje strokovne nasvete o tem, kako odstraniti mozolje in očistiti kožo.

Čudežno zdravilo proti mozoljem? Drži se svoje nege

Vprašanje: Katere so najhitrejše rešitve za zdravljenje aken?

Mnogi bolniki, ki prihajajo v kliniko, iščejo zdravilo proti aknam, ki deluje čez noč, in popolnoma jih razumem, zakaj hočejo hitro delovanje. Ampak potrebni so tedni in ne ure, da rezultati postanejo vidni, saj je za čisto kožo ključnega pomena doslednost. Vendar pa se le 30 do 50 % bolnikov dejansko drži rutine zdravljenja: začnejo z najboljšimi nameni, nato pa izgubijo upanje, ko ugotovijo, da se stvari ne spremenijo čez noč, zato je akne težko premagati.

Vprašanje: Katere so najbolj priljubljene metode dermatologov za boj proti mozoljem?

Zdravniki imajo na voljo cel arzenal učinkovitih zdravljenj, dermokozmetičnih pripravkov ali zdravil, ki jih je treba prilagoditi stanju aken.

Za blage akne (nekaj ogrcev in majhnih mozoljev na manj kot polovici obraza)

Priporočam uporabo dermokozmetičnih izdelkov in/ali izdelkov z benzoil peroksidom ali izdelkov z retinoidom, kot je adapalen za odmaševanje por.

Za zmerne in hude akne (komedoni, mozolji in včasih vozliči na več kot polovici obraza)

Kombiniram enaka topična zdravljenja z antibiotiki, kot je doksiciklin za uničevanje bakterij, ki povzročajo mozolje.

Za zelo hude akne (po vsem obrazu s prisotnostjo cist/vozličev)

Predpišem zelo močno zdravljenje z izotretinoinom. Ciljano deluje na čezmerno tvorjenje maščob v samem središču težave. Vendar gre za močno zdravilo, ki lahko ima resne stranske učinke. Zato je potrebna pazljivost pri njegovem predpisovanju.

Vprašanje: Pravite, da je potrpljenje vrlina. Ampak, ali obstaja kaj, kar bi lahko pospešilo rezultate?

Vedno priporočam kombinacijo predpisanih zdravil in pametnih dermokozmetičnih rešitev. Izberite izdelke za čiščenje z nevtralno vrednostjo pH in brez mila ter vlažilno nego brez olja. Ko je govora o ličilih, izberite nekomedogene formule, ki ne mašijo por. Bodite prepričani, da lahko predpisana zdravila delujejo bolje v kombinaciji z inovativnimi dermokozmetičnimi rešitvami.