#FreeFromSpots

Znebi se mozovljev  s pomočjo 12 Youtuberjev in dermatologa

Nasveti strokovnjakov

Akne in čustva: resničen psihološki vpliv aken

v_article-psychological_impact

Akne so težava, s katero se večina od nas sreča na določeni točki v življenju: prizadene 80 % mladih in skoraj 40 % odraslih žensk.  (1) Zdravniki danes vse bolj priznavajo posledice aken na samozavest in samospoštovanje.


»Običajno se pojavijo pri mladostnikih, ki so takrat najbolj občutljivi. V tistih letih začnejo spoznavati sami sebe in navezujejo stike z vrstniki, vendar jim akne to otežujejo. Ne gre za nevarno stanje, vendar se mladi počutijo nelagodno v svoji koži. Poruši se jim podoba o sebi, kot tudi samospoštovanje,« razlaga dermatolog dr. Philippe Beaulieu.


Številne študije so pokazale, da se pri osebah z aknami pojavijo simptomi anksioznosti in depresije, kot tudi občutek manjvrednosti. Lahko se zgodi tudi, da vplivajo na učinkovitost na delovnem mestu ali v šoli. (2) To stanje ima tako močan učinek, da so si zdravniki omislili pomagala za ocenjevanje, s katerimi merijo posledice na bolnike, kot so indeks zmanjšanja sposobnosti zaradi aken (ADI).


Ta zmanjšana sposobnost lahko traja desetletja, ker akne ne izginejo čudežno po 18. letu! Dejstvo je, da število odraslih žensk s tem stanjem narašča. Mnoge ženske, izčrpane zaradi rednih izbruhov aken v njihovem celotnem življenju, se preprosto odrečejo zdravljenju in trpijo v tišini – še posebej zato, ker psihološke posledice aken niso sorazmerne z njihovo intenzivnostjo.


»Ko pride k meni nov pacient, mu vedno povem, da je naredil najpomembnejši korak – poiskal je pomoč in se mu ne bo treba s to težavo ubadati sam. Skupaj delamo na tem, da koža postane čistejša in pogled na svet lepši! To je največja nagrada v mojem poklicu!«


Klikni TUKAJ in odkrij preizkušene in preverjene dermatološke rešitve za kožo, nagnjeno k aknam.


(1) Ann Dermatol Venereol., november 2010; 137 Suppl 2: S49-51. doi: 10.1016/S0151-9638(10)70024-7. [Novi podatki o epidemiologiji aken]. Dréno B.
(2) Psihološki in emocionalni vpliv aken in učinek zdravljenja z izotretinoinom. Br J Dermatol 1999; 140:273-82. Kellett SC, Gawkrodger DJ.