Uporaba piškotkov na
www.laroche-posay.si

Upravljavec te spletne strani je L'Oreal Slovenija d.o.o. Naše spletno mesto uporablja spletne piškotke, ki se shranijo na napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletnega mesta in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletnega mesta in anonimno spremljanje uporabe spletnega mesta. Če se z uporabo strinjate, to izrazite s klikom na gumb "DOVOLI". V kolikor tega ne boste storili in boste nadaljevali z brskanjem po spletnem mestu, bomo nastavili piškotke nujne za delovanje spletnega mesta in analitiko, med tem ko bodo piškotki tretjih mest blokirani. Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov lahko preberete tukaj, kjer lahko kasneje svojo odločitev o uporabi piškotkov tudi spremenite.

ZA BOLJŠE ŽIVLJENJE OBČUTLJIVE KOŽE

INFORMACIJE O ATOPIJI

Odgovori dermatologa

Postavili smo vprašanja vrhunskim strokovnjakom na področju zdravljenja atopijskega dermatitisa, doc. dr. Liljani Mervic, dr. med., specialistki dermatovenerologije, Klinika Doktor 24, LJUBLJANA in dr. Heleni Rupnik iz Dermatološkega centra Arsderma v Ljubljani. Preberite odgovore in nasvete naših dermatologov.


Doc. dr. Liljana Mervic,
dr. med., specialistka dermatovenerologije,
Klinika Doktor 24, LJUBLJANA

dr. Helena Rupnik,
dr. med., specialistka dermatovenerologije iz
Dermatološkega centra Arsderma v Ljubljani

Na členkih desne roke imam območje razpokane in izredno suhe kože, podobno tisti na komolcu. Kožo sicer redno mažem s kremo za roke, vendar je učinek le kratkotrajen. Zadeva pa pride do izraza v zimskem času (samo na desni roki), verjetno zaradi suhega zraka. Poleti teh težav nimam. Kaj lahko storim?

V zimskem času je koža pogosto zelo suha, zato je treba redno – vsak dan uporabiti negovalno mazilo, najbolje takoj po umivanju ali tuširanju. Če kožne spremembe kljub temu vztrajajo, jih pokažite zdravniku.

Pozdravljeni! Zaradi neopredeljivih težav s kožo dermatologinja domneva, da imam atopijski dermatitis. Simptom je predvsem občasna huda izsušenost kože (razpoke, ki so videti kot strije in se začnejo pri gležnjih, potem pa se "širijo" navzgor), ki jo spremlja srbečica ter koprivnica od notranje strani pregiba komolca navzdol po podlahti. Poskusila sem že ogromno krem, ki pa ne dajejo želenega učinka. Kaj svetujete?

Pri atopijskem dermatitisu je koža suha in občutljiva in bolniki velikokrat težko najdejo ustrezno negovalno mazilo. Če je koža vneta, se po nanosu negovalne kreme pogosto pojavi pekoč občutek. Na vnetih predelih zato uporabljajmo protivnetne kreme, dokler vnetja ne umirimo, negovalne kreme pa na koži, ki ni vneta ... Glede negovalne kreme ali mazila pa velja pravilo, da takšno, ki bi ustrezalo vsakomur, ne obstaja in ga je treba iskati, dokler ne najdemo ustreznega.

Pozdravljeni! Ali je atopijski dermatitis deden? Namreč, sem noseča in sem že večkrat imela izbruhe dermatitisa (srbečica, razdraženost kože ...), zato me zanima, kakšna je možnost, da ga bo imel tudi moj dojenček.

Nagnjenost k atopijskem dermatitisu ali drugi alergijski bolezni, npr. astmi in alergijskemu rinitisu se lahko deduje, ni pa vedno tako ... Možnost, da bo imel otrok atopijski dermatitis je večja, kadar imata oba starša atopijski dermatitis ali katero od zgoraj navedenih alergijskih bolezni.

Pozdravljeni! Slišal sem, da znaki atopijskega dermatitisa po navadi izginejo pred puberteto. Ali je to res, ali je mogoče pričakovati izbruhe tudi v starejših letih?

Pri večini otrok atopijski dermatitis res izzveni do pubertete, lahko pa se kasneje tudi ponovi ali pa vztraja skozi celo otroštvo. Pri nekaterih se prvič pojavi v odrasli dobi, kar je sicer redko, a možno ... Skratka, kako se bo bolezen "obnašala" pri posamezniku, ni mogoče napovedati.

Pozdravljeni! Kako ločiti "navadno" suho, razpokano kožo, ki se pojavi pozimi zaradi atopije in katere kreme svetujete?

Hana, suha koža še ne pomeni, da imate atopijski dermatitis. Diagnozo AD postavimo, kadar se pri bolniku več mesecev ali let pojavljajo srbeči ekcemi na tipičnih mestih (pri večjih otrocih in odraslih npr. v komolčnih in kolenskih pregibih in na obrazu) in kadar so izpolnjeni še nekateri drugi kriteriji. Veliko ljudi ima pozimi suho in razpokano kožo, čez poletje pa nimajo težav. Svetujemo uporabo negovalnih krem ali mazil, ki so primerna za nego suhe kože (lahko vsebujejo nizko koncentracijo uree), ki jih lahko kupite v lekarni. Nanesemo jih takoj po tuširanju. Ker tekoča mila pogosto oslabijo zaščitno plast kože, namesto tekočega mila raje uporabljajte sindet ali olje za tuširanje.

Živjo! Ali lahko atopijski dermatitis za seboj pusti tudi brazgotine? Kako pa je s sončenjem – ali je varno?

Vnetje pri atopijskem dermatitisu praviloma ne pušča brazgotin. Kadar pa se bolnik zaradi intenzivnega srbeža močno razpraska, lahko na teh predelih ostanejo brazgotine, če je bila poškodba kože zaradi praskanja zelo globoka.

Ali lahko otroci z atopijskim dermatitisom obiskujejo vrtec in normalno sodelujejo v vseh aktivnostih ali to ob izbruhih ni priporočljivo?

Otroci z atopijskim dermatitisom lahko obiskujejo vrtec, tudi ob poslabšanjih, kadar le-ta niso zelo huda in je prisotno obsežno vnetje kože s hudim srbenjem, ki moti spanje in običajne aktivnosti. Ne smejo pa obiskovati vrtca, kadar se kot zaplet atopijskega dermatitisa pojavi okužba kože.

Slišala sem, da lahko ekcemi povzročijo alergije. Katerim alergenom se je treba izogibati, da bi se stanje izboljšalo?

V zadnjih letih so ugotovili, da atopijski dermatitis nastane zaradi oslabljene zaščitne plasti kože, ki ima pri nekaterih bolnikih genetski vzrok (mutacija gena za filagrin). Alergeni so le "poslabševalci" bolezni, med katere sodi tudi npr. stres, draženje kože, prisotnost nekaterih bakterij na koži. Je pa smiselno pri večini bolnikov z atopijskim dermatitsom opraviti alergološko testiranje, s katerim skušamo ugotovili, ali kakšen alergen lahko poslabšuje bolezen. Med najpomembnejše alergene, ki lahko povzročajo poslabšanja pri večjih otrocih in odraslih, sodi pršica v hišnem prahu, pri dojenčkih pa kravje mleko in jajca.

Pozdravljeni. Naš Jan je star dve leti in pol. Pojavljajo se mu male rdeče pikice po licih, čelu,hrbtu, trebuhu in za sklepi. Sedaj je to prešlo v srbečico. Uporabljamo vse vrste krem, ki nam jih je predpisala zdravnica, vendar ne opazimo bistvenih sprememb. Kaj svetujete Vi?

Če kožne spremembe vztrajajo kljub zdravljenju, vam svetujem, da z Janom obiščete dermatologa.

Sama imam manjše obročke suhe in luskaste kože na pregibih rok, na vratu in pa na nogi ob kolenu. Srbi. Gre tu za atopijski dermatitis? S čim naj se mažem mažem? Mazala sem si že z ognjičevim in konopljinim mazilom pa ni nič pomagalo.

Mazila, ki vsebujejo rastlinske ekstrakte, niso primerna za nego suhe in občutljive kože. Po takšnih mazilih se lahko pojavijo dodatne težave, še posebej pri atopijskem dermatitisu se pogosto razvije kontaktna alergija. Kožne spremembe bi morala najprej videti, da bi lahko ocenila, ali gre za atopijski dermatitis ali le za suho kožo. Svetujem vam, da obiščete dermatologa.

A je prehrana pomembna kod atopijskega dermamtitisa?

Spoštovani! Prehrana pri atopijskem dermatitisu načeloma ni pomembna, razen v primeru, da je dokazana preobčutljivost za določeno vrsto hrane ali če določena vrsta hrane povzroča poslabšanja bolezni. Pri dojenčkih je na primer pogosta preobčutljivost za mleko, jajca ali pšenico. Če jo dokažemo, svetujemo dieto brez hranila, na katerega je dojenček preobčutljiv.

Spoštovani! Moja malčica stara 2.5 meseca je po mnenju zdravnica alergična na kravje mleko ali lahko pričakujem pojav dermatitisa pri njej ali pa ni nujno da bo pridruženo alergiji? Kako naj ukrepam če se pojavi da stanje cim bolj zajezim?

Spoštovani! Ni rečeno, da se bo atopijski dermatitis pojavil, je pa možno. Ponavadi se izrazi v tretjem mesecu starosti, lahko pa se pojavi kadarkoli kasneje v življenju. Nagnjenost za bolezen je vaša deklica podedovala. Skrbite za redno nego njene kože, naj ne bo nikoli suha. Ne umivajte je s tekočimi mili in naj se ne namaka v penečih kopelih. Uporabljajte sindete za umivanje in negovalne balzame. Dokazano je, da imajo pri zmanjšanju možnosti za nastanek atopijskega dermatitisa pomembno vlogo tudi probiotiki.

Pozdravljeni! Zanima me ali je atopijski dermatitis lahko omejen zgolj na lasišče? Še je to možno, kakšni so vidni znaki?

Spoštovani! Atopijski dermatitis je zelo redko omejen zgolj na lasišče - koža lasišča je običajno bolj mastna kot ostala koža, zato je manj dovzetna za vnetje. Atopijski dermatitis povzroča srbeča, rdeča in luščeča žarišča na koži, enako velja tudi za lasišče.

Zanima me kakšni so vzroki nastanka atopijskega dermatitisa?

Spoštovani! Vzrokov za nastanek atopijskega dermatitisa žal ne poznamo. Nagnjenost za bolezen se podeduje. Atopija je podedovana nagnjenost k nastajanju alergijskih IgE protitieles. Podeduje se tudi suha in občutljiva koža, ki je značilnost bolezni. Verjetno pa imajo vpliv na nastanek bolezni tudi dejavniki iz okolja, kot so okužbe in draženje kože, vlogo ima tudi psihični stres. Lep pozdrav, doc. dr. Liljana Mervic, spec. dermatologije Dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24, Ljubljana

otrok je star 10 mesecev. Pediatrinja je postavila diagnozo Atopijski dermatitis. Zanima pa me. Ali lahko pediater sam postavi takšno diagnozo ali nas mora napotiti k dermatologu in alergologu? Kakšno krema bi bila najbolj primerna za ohranjanje vlažnosti in vsakodnevno nego (in seveda kakšna kopel)? Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani! Diagnozo atopijskega dermatitisa postavimo klinično, na osnovi pregleda kože in pogovora z bolnikom oziroma staršem otroka. Lahko jo postavi pediater. Napotitev k dermatologu ali alergologu ni potrebna. Skrbite za redno nego kože vašega otroka, naj ne bo nikoli suha. Ne umivajte ga s tekočimi mili in naj se ne namaka v penečih kopelih. Uporabljajte sindete za umivanje, oljne kopeli in mastne negovalne balzame. Če s pediatrom ne boste mogli ustrezno nadzorovati bolezni, bo smiseln posvet z dermatologom.

Pozdravljeni! Na nogah, sploh od kolena proti gležnjem imam zelo suho kožo, ki me srbi, tako, da se včasih spraskam do krvi. Zanima me, če pogosta menjava gelov za tuširanje škoduje? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani! Menjava gelov ne škoduje, lahko pa škoduje sama uporaba gelov - če gre za tekoča mila, ki kožo izsušujejo. Skrbite za redno nego kože goleni, naj ne bo nikoli suha. Ne umivajte se s tekočimi mili. Uporabljajte sindete ali oljne gele za umivanje, nato pa kožo namažite z mastnim negovalnim balzamom. Kože ne praskajte, saj jo s tem poškodujete in se srbež še poslabša. Včasih je srbež na golenih posledica kronične venske bolezni in krčnih žil. Preverite, ali je morda to vzrok za vaše težave.

Zanima me katera krema najbolj pomaga pri izsušeni koži poleti in pozimi ter pri rdečkasti in razpokani koži predvsem okoli ustnic in obrazu. Vprašanje postavljam zaradi 4 leta stare hčerke ki ima zelo občutljivo kožo, težave se pojavljajo poleti ko je vroče in če je predolgo na soncu in pozimi.

Spoštovani! Suha in razpokana koža zahteva intenzivnejšo nego. Negovalni izdelki morajo biti mastni, vsebovati morajo veliko lipidov in manj vode. Izberite dermatološko kozmetiko, ki je namenjena negi suhe ali zelo suhe kože.

Dober dan. Ali menite da je atopijski dermatitis povzročen z neustrezno prehrano? Imam sina 9 let starega s srbečo in pikasto kožo, ampak samo čez zimo. Bojim se, da s prepogostim mazanjem lahko razvadimo kožo, da sploh ne bo več proizvajala svoje lipide. Kako pogosto priporočate nanašanje Lipikar Baume AP+ na telo 9 letnega otroka?

Spoštovani! Prehrana pri atopijskem dermatitisu načeloma ni pomembna, razen če je dokazana preobčutljivost za določeno vrsto hrane ali če določena vrsta hrane povzroča poslabšanja bolezni vsakič, ko se zaužije. Vzrokov za nastanek atopijskega dermatitisa žal ne poznamo. Vaš sin ima suho kožo (ta je velikokrat podedovana), zato ima pozimi težave, ko se ta zaradi suhega zraka naših bivališč še dodatno izsuši. Če želimo vzdrževati normalno funkcijo suhe kože, jo moramo negovati - to je nanašati lipide v obliki krem ali balzamov. Ni strahu pred tem, da bi kožo razvadili. Negovalni balzam pozimi uporabljajte vsak dan, če je potrebno tudi dvakrat na dan. Poleti lahko pogostnost uporabe zmanjšate - vsekakor pa koža ne sme biti nikoli suha.

Pozdravljeni, starejša hči ima že od majhnega male pikice, kot mozoljčke po obrazu in zg. delu rok. Zdravnica pravi, da to ni nič takega. Kaj mislite vi? Bi bil kateri vas izdelek priporočljiv? Nismo pa bili nikoli pri kakšnem strokovnjaku.

Spoštovani! Po opisu sodeč, bi šlo lahko za pilarno keratozo, ki je podedovano stanje. Koža okrog dlačnih mešičkov intenzivneje poroženeva in zato nastajajo na koži drobne bunčice, predvsem na nadlahteh in licih. Tega stanja niti ne uvrščamo med bolezni in ga tudi ne znamo odpraviti. Nekoliko pa se videz kože izboljša ob redni uporabi negovalnih pripravkov, ki vsebujejo lipide ali ureo.

Ali je atopijski dermatitis tudi,če ne srbi?Moj sin ima suho kožo po nogah nad kolenom ampak ga ne srbi.

Spoštovani! Atopijski dermatits vedno srbi, zato predvidevam, da ga vaš sin nima. Verjetno pa ima suho kožo, ki jo je treba intenzivneje negovati - to je vsak dan mazati z negovalnimi mastnimi kremami ali balzami.

Spoštovani! Sem bolj nova v tem področju. Sinu so pri pol leta (sedaj bo kmalu star eno leto) postavili diagnozo atopijski dermatitis (glavni alergeni-mleko, jajca,.... so bili negativni). Ekcemi oz rdeči flekci se pojavljajo pod vratom in pod kolenom. Imam Locoidon in Elidel. Nisem najbolj prepričana, kaj bi uporabila, ko se pojavi rdečina. Kaj pa uporabljati v času normalnega stanja kože? Pa še to me zanima, ali je pomembno, da je vsak dan koža navlažena (ko ni ekcemov)?

Spoštovani! Ko se pojavi rdečina morate uporabiti eno od protivnetnih krem, ki jih imate. Dobra strategija je, da za blago rdečino uporabljate Elidel dvakrat na dan do izboljšanja, ob pojavu hujše rdečine pa Locoidon enkrat na dan do delne umiritve, nato pa stanje popolnoma umirite z Elidelom. Vsekakor pa skrbite za redno nego sinove kože, tudi v času, ko na koži ni vnetnih žarišč. To namreč preprečuje poslabšanja atopijskega dermatitisa. Negovalni pripravki, ki ste jih uporabljali, so ustrezni.

Imam težave s suho kožo ki kasneje srbi, pa še nisem poskusila novega izdelka. Uporabljam v glavnem vse LA ROCHE izdelke ker so mi jih priporočali dermatologi. Super so. Zadovoljna sem z Cicaplast B5. ALi jo lahko zamenjam z novim izdelkom ki ga zdaj v reklami ponujate? B5 uporabljamo cela družina. Je to v redu za deklice v začetku pubertete? oz. Kaj mi priporočate za deklice 10 let - začetek pubertete? Že zdaj ima male pikice po licih...

Spoštovani! Izdelki, ki jih uporabljate so namenjeni za nego suhe in razdražene kože. Če imate suho kožo, lahko uporabljate vse izdelke, ki so namenjeni suhi in razdraženi koži. V času pubertete se zaradi večje aktivnosti spolnih hormonov in lojnic začnejo pojavljati ogrci (komedoni) in kasneje tudi akne. Takrat krema za obraz ne sme biti premastna, ne sme mašiti dlačnih mešičkov, naj bo nekomedogena. Izberite jo iz linije za mastno, aknasto kožo.

Šestmesečna hči ima pred levim ušesom ekcem velik premera 2 cm. je rdeč, koža se lušči in jo srbi. Imela ga je tudi pred desnim ušesom, vendar je izginil. Poskusila sem z raznim mazilim, a ni nič bolje. Malo se zadeva izboljša po kopanju, vendar je čez nekaj ur spet vse po starem.

Spoštovani! Lahko da ima vaša hči atopijski dermatitis, ki ga je treba zdraviti s protivnetnimi kremami. Oglasite se pri pediatru, ki vam lahko tako kremo predpiše. Vsekakor pa skrbite za redno nego kože z mastnimi negovalnimi pripravki, ki vsebujejo veliko lipidov in manjši delež vode.

Pozdravljeni, sinu so potrdili nealergijsko obliko atopijskega dermatitisa. Že od zgodnjega otroštva se mu v času od jeseni, pa vse do pomladi pojavljajo srbeči izpuščaji po telesu. Negujem ga z negovalnimi kremami, ki vsebujejo olivno olje, ob hudem izpuščaju ga nekajkrat namažem tudi z Locoidonom. Takrat izpuščaj vedno povsem izgine. Pri dermatologu in pediatru alergologu sem dobila brošure kozmetike La Roche-Posay. Zanima me katero kremo te kozmetike naj uporabljam? Hvala za odgovor!

Spoštovani! Skrbite za redno nego sinove kože. Uporabljajte izdelke, ki so namenjeni negi suhe do zelo suhe kože. Ne umivajte ga s tekočimi mili in naj se ne namaka v penečih kopelih. Uporabljajte sindete za umivanje, oljne kopeli in mastne negovalne balzame. Ob morebitnem poslabšanju in pojavu rdečih žarišč na koži pa uporabite Locoidon.

Pozdravljeni, imam 10 mesecev staro hčerko, ima AD. Na testiranju za alergije ji niso odkrili, da bi bila alergična na določena živila, a kljub temu dobi po nekaterih živilih rdeče pikice okoli oči, noseka in ustnic. Zanima me kako to, da test tega ni pokazal, a po uživanju določenih živil dobi reakcijo? Katere kreme oz.olja mi priporočate za uporabo? Po telesu ima kožo vredu, na obrazu pa se jih hitro izsuši. Sedaj uporabljava za kopanje Lipikar Baby olje za umivanje in kremo za telo Lipikar Baume AP

Prehrana pri atopijskem dermatitisu načeloma ni pomembna, razen v primeru, ko je dokazana preobčutljivost za določeno vrsto hrane ali če določena vrsta hrane povzroča poslabšanja bolezni. Včasih testiranje šele kasneje v življenju zazna preobčutljivost, možno je tudi, da so alergološki testi negativni, kljub očitni preobčutljivosti. Izogibajte se živilom, po katerih pride do poslabšanja. Uporabljajte izdelke, ki so namenjeni negi suhe do zelo suhe kože. Ne umivajte ga s tekočimi mili in naj se ne namaka v penečih kopelih. Uporabljajte sindete za umivanje, oljne kopeli in mastne negovalne balzame. Izdelki, ki jih omenjate so ustrezni.

Pravilno ali napačno

Atopijski dermatitis izgine s časom

PRAVILNO in NAPAČNO. Odvisno od otroka; atopijski dermatitis lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let. Primeri, ko se bolezen zavleče v odraslo dobo, so zelo redki, vendar pa vseeno ni mogoče predvideti, če in kdaj bo izginila.

Atopijski dermatitis je nalezljiva bolezen.

NAPAČNO. Nikakor ne. To je genetska bolezen in ni nalezljiva.

Po kopanju je dobra ideja kožo posušiti s sušilcem za lase.

NAPAČNO! To NIKAKOR NI priporočljivo! Sušenje s sušilcem za lase napade kožo in poškoduje njen zaščitni lipidni sloj, zaradi česar se suhost kože še okrepi. In kar je še huje, lahko se opečete!

Atopijski ekcem je kontaktni dermatitis.

NAPAČNO. Lezije so sicer podobne, vendar ne gre za isto bolezen - kontaktni dermatitis se lahko pojavi ne glede na atopijo. Vendar pa se bo pri otroku z atopijo zelo verjetno pojavil tudi kontaktni dermatitis.

Ekcemi običajno izginejo pri približno petem letu starosti.

PRAVILNO. Polovica otrok, ki so atopijski ekcem dobili pred starostjo enega leta, ozdravi do petega leta.

Preprečiti moramo praskanje.

PRAVILNO. Ampak to omogoča le zdravljenje, ker lajša srbenje in prekine začarani krog atopije (ki pomeni, da bolj ko se praskate, občutljivejša postane zaščitna plast kože, ki tako omogoči, da vanjo prodre ​​več alergenov in dražečih snovi, kar pa vodi do še hujšega srbenja in posledično več praskanja itd.).

Atopijski dermatitis je psihosomatska bolezen, ki jo sproži psihološki šok.

NAPAČNO. Čeprav tega ne moremo razložiti, dejstva potrjujejo, da lahko čustva, šok in stres vplivajo na pogostost in intenzivnost napadov. Vendar pa gre za dedno bolezen.

Nekatera živila lahko poslabšajo ekceme.

PRAVILNO: Že med obrokom se lahko pojavi takojšnja reakcija in rdečica okoli ust. Potrebno se je posvetovati z zdravnikom, ki bo ugotovil, ali živilo vsebuje potencialne alergene snovi.

Pogosta vprašanja

Ali se lahko pri otrocih z ekcemom razvije astma?

Več kot dve tretjini otrok z atopijskim dermatitisom ima težave pri dihanju, zato je astma toliko bolj pogosta pri osebah, ki v zgodnjem otroštvu zbolijo za ekcemom. Kajenje matere pa predstavlja še dodatno tveganje. Ocenjuje se, da se astma razvije pri najmanj 20 % otrok z atopijskim dermatitisom.

Kako dolgo traja bolezen?

Odvisno od otroka,  bolezen lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let. V redkih primerih se bolezen lahko zavleče tudi v odraslo dobo. Polovica otrok, ki za atopičnim ekcemom zbolijo pred starostjo enega leta, običajno ozdravi do svojega petega leta, čeprav je koža tudi v prihodnjih letih še vedno zelo suha.

Kaj sproži izbruhe ekcemov?

Obstaja več možnih dejavnikov: alergeni in prah iz okolja, hrana in včasih celo čustva. Pri dojenčkih lahko izbruh ekcema povzroči rast zoba, pa tudi nekatere bolezni ušes, nosu in grla.

Ponavljajoče se krize: ali lahko ekcem pusti brazgotine na koži?

Ponavadi celo hudi primeri ekcemov ne puščajo nobenih sledi. Vendar pa lahko nenehno praskanje poškoduje kožo na prizadetem področju in povzroči brazgotinjenje. Če je ekcem izpostavljen soncu, se lahko pojavijo madeži. Zato se priporoča uporaba kreme za zaščito pred soncem za zelo občutljivo kožo.

Ali lahko otroci z ekcemom obiskujejo vrtec?

Atopijski dermatitis ni nalezljiv in ne predstavlja ovire za družabno življenje otroka.

Ali je atopijski dermatitis dedna bolezen?

Da, ekcem je najpogostejša genetska bolezen. Družinska anamneza alergije (bodisi povezane z dihanjem bodisi s hrano) je lahko odgovorna za atopijski dermatitis pri otrocih.

Ali lahko hrana povzroči pojav ekcema?

Alergija na hrano je lahko odgovorna za nastanek ekcema, zlasti pri dojenčkih. Vendar pa lahko tovrstne alergije sprožijo tudi druge simptome, kot so driska, bruhanje in izpuščaj.

Kakšna zdravljenja so na voljo?

Dermatološka zdravljenja potekajo v dveh fazah: uporaba emolienta za zelo suho kožo in kreme na osnovi kortizona za zdravljenje vnetnih lezij. Zdravnik lahko temu doda še zdravljenje z antihistaminikom. Poleg tega je treba spremeniti tudi okolje, da bi zmanjšali vsakodnevne oteževalne dejavnike.

Ali je možno preprečiti ponovni pojav simptomov?

Da, tako da zmanjšate oteževalne dejavnike in vlažite kožo skozi vse leto s posebno kremo za obnovitev lipidov, predvsem pa z zdravljenjem, ki ga predpiše dermatolog in ki traja, dokler bolezen ne izgine.

Ali je treba bolnike testirati na alergije?

Nekateri zdravniki morda ne želijo testirati dojenčkov zaradi nestabilnosti njihovega imunskega sistema. Vendar se ti trendi spreminjajo, delno tudi zaradi vse večje pojavnosti alergij. Če je dermatitis posebej močan (ekcemi po celem telesu) in/ali ga spremljajo drugi simptomi (driska, koprivnica, otekline, težave pri dihanju itd.), je testiranje lahko dobra alternativa, še posebej, da se prepreči poslabšanje izbruhov.

Ali je lahko sprožilec dermatitisa moten odnos med materjo in otrokom?

V nobenem primeru se mati ne sme počutiti kriva za ekcem svojega otroka. Vedno imejte v mislih, da je prav atopijski dermatitis lahko odgovoren za rahljanje odnosa med materjo in otrokom.

Katera oblačila in sredstva za pranje perila so najprimernejša za atopično kožo?

Najprimernejša so bombažna oblačila, ki zmanjšujejo draženje in potenje. Izogibajte pa se zlasti oblačilom iz umetnih materialov in volne. Ne uporabljajte mehčalca in se prepričajte, da pralni stroj po pranju temeljito sperete. Po potrebi uporabljajte hipoalergene detergente.

Ali lahko uporabljamo kreme na naravni osnovi?

Izogibajte se eteričnim oljem, saj lahko povzročajo alergije! Kreme na osnovi kortizona in dermokozmetični emolienti, ki jih predpisujejo dermatologi, so najboljša rešitev za zdravljenje atopijskega dermatitisa.

Kopanje ali prhanje, vroča ali hladna voda: kako moram kopati svojega otroka in katere izdelke naj uporabljam?

Kopanje ne sme trajati predolgo (5 do 10 minut) in voda ne sme biti prevroča (največ 35 °C). Čim je mogoče, preidite na prhanje. Uporabljajte nežne in zelo vlažilne hipoalergene izdelke brez mila in dišav. Pri brisanju z brisačo otrokove kože ne drgnite, ampak jo popivnajte z bombažno brisačo.

Kako lahko preprečimo praskanje?

Praskanje lahko učinkovito preprečite le z zdravljenjem. Poleg tega poskrbite, da so otroci vedno oblečeni, kar še posebej velja za dojenčke, s čimer boste zmanjšali njihovo praskanje. Hladna temperatura je prav tako dober način za lajšanje srbenja in celo bolečine. Kremo zato shranjujte v hladilniku, tako da bo med nanašanjem zelo mrzla, preostali čas pa uporabljajte ventilator ali hladne obkladke.